AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Τιμή έκπληξη από τον Χώτο 1,70 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 1,05 για το γίδινο

[ad_1]

Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν στα χέρια τους τιμολόγια του τυροκομείου από τη Φαλάνη Λάρισας, για το γάλα του Νοεμβρίου, στα οποία αναγράφεται η συγκεκριμένη τιμή και έχουν λάβει διαβεβαίωση πως θα ισχύσει μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2024.

Την εξέλιξη αυτή, που ανέμενε με ανυπομονησία η εγχώρια αγορά του πρόβειου και γίδινου γάλακτος, καθώς ανοίγει το δρόμο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο στον κλάδο, μετά από πολλές εβδομάδες επαφών και ατελέσφορων συζητήσεων, επιβεβαίωσε στην Agrenda και πηγή στη διοίκηση του συνεταιρισμού αιγοπροβατοτρόφων ΓάλαΕλαςς, με τον οποίο η Χώτος είχε συνεργασία και στη γαλακτική περίοδο του 2023.

«Δεν έβγαλε τιμή ο συνεταιρισμός. Μας ενημέρωσε ο κ. Χώτος ότι μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό για τη νέα γαλακτική περίοδο και δεχθήκαμε. Οπότε συνεχίζουμε τη συνεργασία όπως την είχαμε, με περσινές τιμές», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από το δραστήριο συνεταιρισμό της Ελασσόνας, ο οποίος, να σημειωθεί διαχειρίζεται συνολικά περί τους 9.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και εκτός από τη «Χώτος» μέρος της παραγωγής του το δίνει και σε άλλα τυροκομεία όπως η Ήπειρος, ο Μπίζιος, ο Αβραμούλης, η Lactalis και αλλού.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως με την κίνηση της «Χώτος» άλλαξαν τα δεδομένα για τις τιμές και την αγορά γάλακτος σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα και η ευθύνη περνά πλέον στους υπόλοιπους τυροκόμους της χώρας, να πάρουν πρωτοβουλία και να ανακοινώσουν στους συνεργάτες τους με τι τιμή θα πληρώσουν το γάλα που εισκομίζουν, για να ξέρουν και οι παραγωγοί πώς θα οργανώσουν τις εκτροφές τους.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, η φετινή διαπραγμάτευση για την τιμή στο πρόβειο γάλα βρισκόταν σε λεπτή φάση, με την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας να θυσιάζει τον τελευταίο καιρό πράγματα, προκειμένου να πετύχει μια υποχώρηση των τιμών παραγωγού από την οποία εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα βγει κερδισμένη.

Επί το θέματος ρωτήθηκε το περασμένο Σάββατο, στον Αγρότη της Χρονιάς, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το ποια θα ήταν φέτος μια δίκαιη τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα.

Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τις τιμές ακόμα και πανευρωπαϊκά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μια τιμή κοντά στο 1,60 ευρώ το κιλό, θα μπορούσε να διασφαλίσει την κατανάλωση της φέτας, χωρίς να βάλει ξανά σε περιπέτειες τις εναπομείνασες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί, στην Ιταλία π.χ. το γάλα έχει 1,37 ευρώ το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ελλάδα φτάνει (αν φτάνει) με 1,57 λεπτά του κιλό, χωρίς μάλιστα να είναι της ίδιας ποιότητας με το εγχώριο. Περιττό να αναφερθεί ότι φέτα από εισαγόμενο γάλα δεν γίνεται και αν γίνεται, ακολουθεί την οδό της παρανομίας (έχει ρίσκο, άρα κόστος).

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Στον εισαγγελέα ο ΘΕΣΤΟ κατά όσων πήραν αποζημίωση με ψευδή δήλωση

Με 100 εκατ. ευρώ μόνιμη η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025

Χαμηλή η τιμή πράσινου τιμολόγιου για Ιανουάριο, 13,63 λεπτά η κιλοβατώρα

Αφήστε ένα σχόλιο