AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Τι είναι ο βελονισμός και πώς λειτουργεί;

[ad_1]

Βελόνες; Στο σώμα σου; Ανατριχιαστικό ακούγεται, με λίγη δόση από Hellraiser. Κι όμως, ο βελονισμός, η πανάρχαιη αυτή ιατρική προσέγγιση έχει πιστούς ακολούθους και πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι τον εφαρμόζουν με θετικά αποτελέσματα για μια σειρά παθήσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι ο βελονισμός ρε παιδιά;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία κινεζική ιατρική προσέγγιση για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων στο δέρμα με τη χρήση βελόνων. Οι ρίζες του ανάγονται περίπου στο 100 π.Χ. στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την τόνωση περιοχών τις οποίες διαπερνούν αρκετά νεύρα στην επιφάνεια του δέρματος προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να επηρεαστούν ιστοί, αδένες, όργανα και διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Κάθε βελόνα προκαλεί έναν μικροσκοπικό τραυματισμό στο σημείο εισαγωγής και παρόλο που αυτός ο μικροτραυματισμός προκαλεί ελάχιστη έως καθόλου ενόχληση, είναι αρκετός ως σήμα για να «ενημερώσει» το σώμα ότι πρέπει να ανταποκριθεί.

Αυτή η απόκριση περιλαμβάνει διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, προώθηση της κυκλοφορίας στην περιοχή, επούλωση πληγών και ρύθμιση του πόνου. Η σύγχρονη έρευνα για τον βελονισμό βασίζεται κυρίως σε αυτή τη θεωρία.

Η κινέζικη φιλοσοφία βέβαια, είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς ως αρχαία πρακτική δεν βασίζεται παραδοσιακά στην επιστήμη και την ιατρική.

Πίστευαν λοιπόν τότε, ότι το ανθρώπινο σώμα ήταν γεμάτο και ζωοποιήθηκε από μια αόρατη ζωογόνο δύναμη που την ονόμασαν «τσι» και όταν το τσι έρεε καλά και πήγαινε σε όλα τα σωστά μέρη, τότε ένα άτομο θα είχε καλή ψυχική και σωματική υγεία. Όταν το τσι έρεε λανθασμένα (ήταν μπλοκαρισμένο ή ελλιπές) προκαλούσε ασθένειες.

Η έννοια του τσι δεν είναι εντελώς παράλογη, σκέψου το ως μια φυσική εσωτερική λειτουργία του σώματός. Μερικές φορές είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όταν νιώθουμε άγχος. Όταν πάλι είμαστε χαλαροί και υγιείς, το σώμα το αντικατοπτρίζει και σωματικά. Εξάλλου, η διάθεσή μας, η ψυχική υγεία και η γενικότερη ευεξία επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική μας υγεία.

Έτσι, ο βελονισμός στοχεύει να βοηθήσει τον κόσμο να πετύχει την ισορροπία, ή αλλιώς το τσι, και, ως αποτέλεσμα, να προσφέρει ανακούφιση για πολλές παθήσεις.

Πού βοηθά;

Υπάρχουν πολυάριθμες καταστάσεις και συμπτώματα στα οποία ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει, βάσει ερευνών. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πώς βοηθά σε αλλεργίες, στο άγχος και τη κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη, στην οστεοαρθρίτιδα, σε χρόνιους πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τα γόνατα και το κεφάλι, στην υπέρταση, στις αϋπνίες, στις εμμηνορροϊκές κράμπες, στις ημικρανίες, στην ναυτία, στην πολλαπλή σκλήρυνση, σε μυϊκούς τραυματισμούς και στην αποκατάσταση από εγκεφαλικό.

Από την άλλη δεν υπάρχει ισχυρή ερευνητική απόδειξη ότι μπορεί να βοηθήσει στην ακμή, το κοιλιακό άλγος, τον καρκινικό πόνο, τον διαβήτη, τη σχιζοφρένεια και την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βελονισμός είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τα πάντα, φαίνεται να δουλεύει ως μια αξιόλογη θεραπεία για άτομα που μπορεί να έχουν πολλαπλές παθήσεις και ασθένειες.

Άλλωστε, υφίσταται για περισσότερο από 2.500 χρόνια και καθώς οι σχετικές μελέτες αυξάνονται, τόσο θα αυξάνεται και η γνώση για το πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς ωφελεί το σώμα.

Μια συνεδρία βελονισμού μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 λεπτά, αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου συνήθως αφορά στη συζήτηση των συμπτωμάτων και των ανησυχιών του ασθενή με τον ιατρό.

Το πραγματικό τμήμα θεραπείας του βελονισμού μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 έως 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας λόγω του ότι απελευθερώνεται ντοπαμίνη, πολλοί ασθενείς νιώθουν μεγάλη χαλάρωση και συνήθως ζητούν περισσότερο χρόνο.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς με σιγουριά τι θα πρέπει να περιμένει από τη θεραπεία. Ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται και βιώνει διαφορετικά τον βελονισμό. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν χαλαροί και μπορεί να λίγο κουρασμένοι, άλλοι νιώθουν ενέργεια και εγρήγορση. Κάποιοι βλέπουν αμέσως βελτίωση και για άλλους μπορεί να χρειαστούν αρκετές θεραπείες πριν παρατηρήσουν κάποια βελτίωση.

Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να είσαι δύσπιστος, μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Θα δει τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και τη συνολική υγεία σου, έτσι ώστε να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν ο βελονισμός είναι κατάλληλος για εσένα.

Με πληροφορίες από Healthline


[ad_2]

Source link

Related posts

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο πιθανό τρόπο επαναφοράς της μνήμης στους ασθενείς

Τον καρκίνο και την κλιματική αλλαγή θέλουν να εξαλείψουν οι νέοι της γενιάς Ζ και των Millennials (μελέτη)

Βρετανία: Σχέδια για την απαγόρευση πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης

Αφήστε ένα σχόλιο