AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Το premium ελαιόλαδο επικρατεί στις σύγχρονες κουζίνες προσεγμένων ελληνικών εστιατορίων

[ad_1]

Αυτή τη στιγμή περίπου 20 εστιατόρια – κατά κύριο λόγο από την περιφέρεια – διαθέτουν λίστα με επιλογές από εξέχουσες παραγωγικές προσπάθειες. Η λέσχη φίλων Ελαιολάδου, «Φίλαιος», τίμησε ελληνικά εστιατόρια και σεφ που προάγουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δίνοντάς του προνομιακή θέση στο μενού τους. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» της οδού Ακαδημίας, απονεμήθηκαν 15 τιμητικές διακρίσεις σε εστιατόρια που προάγουν τη γαστρονομία του ελαιολάδου.


«Το μέλλον είναι μπροστά μας»

Ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει στο Ελαίας Καρπός ότι «η εστίαση είχε μάθει για πολλά χρόνια να δουλεύει με το χύμα λάδι σε μπουκαλάκι πάνω στο τραπέζι. Κάτι που επιδρά αρνητικά για την εικόνα του εστιατορίου και του προϊόντος, σε μία χώρα που επισκέπτονται σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει άξιο πρεσβευτή μας. Το υψηλό κόστος της δημιουργίας λίστας ελαιολάδου είναι δεδομένο, ωστόσο πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας. Γιατί όταν ο πελάτης γευτεί ένα πολύ καλό ελαιόλαδο στη σαλάτα του, θα παραγγείλει και μία ακόμη μερίδα».

«Να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση»

Όπως λέει από την πλευρά του, μιλώντας στο Ελαίας Καρπός ο γευστιγνώστης και ειδικός του ελαιολάδου, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, γνωστός ως «Γαστροναύτης»: «Ακολουθώντας πλέον τον δρόμο του κρασιού και οι παραγωγοί ελαιολάδου – όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια αρκετοί πρωτοπόροι οινοποιοί -, σε συνεργασία με εστιατόρια ανά την Ελλάδα δημιούργησαν λίστες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ευελπιστούμε ότι τα εστιατόρια αυτά θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση τα επόμενα χρόνια για να ακολουθήσουν και άλλοι τον ίδιο δρόμο».


Τα εστιατόρια που τιμήθηκαν κατά την εκδήλωση για τη συμβολή τους στη διάδοση της κουλτούρας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι το «Μαραθιά» από την Τήνο, το «Μαγειρείον Βερσαλλίες» από την Καλαμάτα, η «Αυλή» από το Ρέθυμνο, το «Πανηγύρι» από τη Σαντορίνη, το «Thigaterra» από το Ηράκλειο Κρήτης, το «Πέλαγος» από την Ιεράπετρα, το εστιατόριο «Στου Κώστα» από την Καλαμάτα, το «Etrusco» από την Κέρκυρα, «το Μαγαζάκι που λέγαμε» από τα Ιωάννινα. Επιπλέον, το «Πεσκέσι» από το Ηράκλειο, η «Αρακλειά» από την Ηρακλειά, το «Girea Elia» από τη Χαλκιδική, το «Makris» από την Αθήνα, το «The Zillers» από την Αθήνα και το «Ασπασία» από τη Μάνη.


Συν τοις άλλοις απονεμήθηκαν δύο ειδικά βραβεία στον σεφ Βασίλη Λεωνίδου του εστιατορίου «Αυλή» στο Ρέθυμνο και στο παντοπωλείο «Olicatessen» της Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό ότι βοηθούν τους μικρούς παραγωγούς να βρουν διέξοδο προς τον καταναλωτή.


Παρόντες στην ίδια βραδιά ήταν και έντεκα μικροί παραγωγοί, οι οποίοι παρουσίασαν παραγωγικές προσπάθειες φρέσκου τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (πρωτόλαδου). Ο λόγος για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα «Amazona», «Brigada», «Citta di Ermes», «Cultura», «Eladaki tou Voria», «Medusa», «November Fruits», «Olithea», «Protoulis», «Skoutari», «Sparta Spirit».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

[ad_2]

Source link

Related posts

Μικρή μείωση της ζωικής παραγωγής το 2024, η Ελλάδα παραμένει κορυφαία παραγωγός αιγών

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Ο Γιώργος Σεφέρης κάνει την ιστορική δήλωση κατά της χούντας στο BBC

Αύξηση των αγροτικών εξαγωγών της Ινδίας παρά τους περιορισμούς σε σιτάρι, ρύζι και ζάχαρη

Αφήστε ένα σχόλιο