AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Συνταγες

Τσουκνιδόπιτα

[ad_1]

Πως μαγειρεύουμε τις τσουκνίδες

Για την φρέσκια τσουκνίδα κάνουμε προετοιμασία πάντα με γάντια.

Καθαρίσουμε και διαλέγουμε όλα τα τρυφερά φύλλα, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα ζεματίζουμε για 2-3´ σε βραστό νερό.

Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την βάζουμε στη γέμιση με τα υπόλοιπα χόρτα. Το άρωμα και η γεύση της απογειώνουν την τσουκνιδόπιτα.

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα λαχανικά.

Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την τσουκνίδα.

Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να μαραθούν.

Ζουλάμε ελαφρά να αποβάλουν τα πολλά υγρά.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το αυγό και τα τρίμματα φέτας.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν η γέμιση έχει κατεβάσει πολλά υγρά, προσθέτουμε 2 κουταλιές τραχανά για να τα απορροφήσει.

Στο ταψί

Σε ρηχό ταψί για πίτα 36-38 εκατοστά αλείφουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε τσαλακωτά τα δυο φύλλα, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.

Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την μισή γέμιση απλωτά σε λεπτή στρώση.

Τοποθετούμε τσαλακωτά το μεσαίο φύλλο.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη γέμιση.

Στρώνουμε τα δυο τελευταία φύλλα τσαλακωτά, ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο.

Στρίβουμε γύρω γύρω, να ενωθούν τα πάνω με τα κάτω φύλλα σε χαλαρό κόθρο.

Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με σταγόνες νερού.

Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί.

Χαράζουμε την τσουκνιδόπιτα σε μικρά κομμάτια.

Ψήσιμο

Ψήνουμε, για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα στα τελευταία 10’ του ψησίματος χαράζουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω, έτσι ώστε να στεγνώσει η βάση της.

Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και μετά σερβίρουμε.

Μυστικά

Τσουκνίδες στην κατάψυξη.
Την άνοιξη που οι τσουκνίδες είναι στην εποχή τους, συλλέγουμε με γάντια τις τρυφερές τσουκνιδοκορυφές και τα τρυφερά φυλλαράκια.

Έπειτα ματσάκι-ματσάκι τις αποθηκεύουμε σε σακούλες τροφίμων και με αυτόν τον τρόπο τις συντηρούμε στην κατάψυξη όλο τον χρόνο γιατί δίνουν τέλεια γεύση στις πίτες.

Τίς βγάζουμε από κατάψυξη και όσο είναι μισοπαγωμένες τις ψιλοκόβουμε, τις ζεματίζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά. Τέλος τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στη γέμιση.


[ad_2]

Source link

Related posts

Η ιστορία για το παστίτσιο της γιαγιάς

Χταπόδι κρασάτο | Συνταγές – Sintayes.gr

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά

Αφήστε ένα σχόλιο