AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Χρηματοδότηση 10 εκατ. σε FAO από ΗΠΑ για επενδύσεις γονιμότητας εδαφών στην Αφρική

[ad_1]

Η οικονομική ενίσχυση αποτελεί μέρος του προγράμματος SoilFER του FAO και θα βοηθήσει τους αγρότες μικρής κλίμακας δύο αφρικανικών χωρών, στην Γκάνα και την Κένυα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος, τα λιπάσματα και το νερό με πιο αποδοτικούς τρόπους εν μέσω της ολοένα και πιο διαδεδομένης επισιτιστικής ανασφάλειας στην ήπειρο. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) καλωσόρισε την χρηματοδότηση επιπλέον 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για έργα χαρτογράφησης της γονιμότητας του εδάφους στην Γκάνα και την Κένυα με στόχο την προώθηση της έξυπνης κλιματικής γεωργίας και μέτρων προσαρμογής, ανθεκτικότητας καλλιέργειας, αποδοτικότητας χρήσης λιπασμάτων και υγείας του εδάφους.

«Όχι μόνο η πρόσθετη χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφελήσει τους μικροκαλλιεργητές και τις κοινότητές τους σε δύο ακόμη χώρες, αλλά θα υπογραμμίσει επίσης τον ζωτικό ρόλο που παίζουν τα υγιή και γόνιμα εδάφη στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στον μετασχηματισμό των συστημάτων γεωργικών προϊόντων διατροφής», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Η ανακοίνωση έγινε από τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη, Ρόντνεϊ Χάντερ, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους 2023. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενθουσιασμένες που θα συνεισφέρουν επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων χαρτογράφησης της γονιμότητας του εδάφους του FAO SoilFER για την Γκάνα και την Κένυα», είπε ο Χάντερ, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση θα «ενίσχυε τη γεωργική παραγωγή μικροϊδιοκτητών σε αυτές τις χώρες, χαρτογραφώντας τις ανάγκες του εδάφους και παρέχοντας τεχνική βοήθεια στους αγρότες, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τη γονιμότητα του εδάφους μέσω αποτελεσματικότερης χρήσης λιπασμάτων και νερού. Αυτό θα υποστηρίξει τις κλιματικά έξυπνες γεωργικές πρακτικές, την υγεία του εδάφους και τη χρήση ανθεκτικών καλλιεργειών ως μέρος του προγράμματος Vision for Adapted Crops and Soils (VACS).

Η χρηματοδότηση θα ενισχύσει σημαντικά την πρόοδο με το φιλόδοξο πρόγραμμα SoilFER του FAO – Χαρτογράφηση εδάφους για ανθεκτικά συστήματα αγροδιατροφής στην Κεντρική Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική – το οποίο επί του παρόντος επικεντρώνεται στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Ζάμπια.

Αντιμετώπιση της κρίσης των λιπασμάτων

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως μέρος του Προγράμματος VACS, στοχεύει στην αντιμετώπιση της κρίσης των λιπασμάτων – επηρεαζόμενη από το κόστος, τη διαθεσιμότητα και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναποτελεσματική χρήση – παρέχοντας βραχυπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο στόχος της ενίσχυσης της γονιμότητας και της υγείας του εδάφους, καθώς και της ανθεκτικότητας σε καταπονήσεις, περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες. Αυτά κυμαίνονται από ολοκληρωμένη δειγματοληψία εδάφους στο χωράφι, ισχυρή ανάλυση δειγμάτων εδάφους στα εργαστήρια, ψηφιακά συστήματα πληροφοριών εδάφους, δοκιμές και συστάσεις πεδίου λίπανσης, πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους έως σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που επιτρέπουν στους αγρότες μικρής κλίμακας να έχουν πρόσβαση σε προηγμένες πληροφορίες και δεδομένα εδάφους.

Κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας είναι η χαρτογράφηση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και των λειτουργικών του ιδιοτήτων σε λεπτομερές επίπεδο μέσω καλά σχεδιασμένης έρευνας και ανάλυσης εδάφους, καθώς και ανάπτυξης τεχνικών για την παρακολούθησή τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το σύστημα πληροφοριών εδάφους αποτελεί πλεονέκτημα για τις εθνικές αρχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που αφορούν τη συνετή χρήση λιπασμάτων.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση για τις δύο αφρικανικές χώρες έρχεται εν μέσω της ολοένα και πιο διαδεδομένης επισιτιστικής ανασφάλειας στην ήπειρο. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Αφρική (24%) αντιμετώπιζε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2022. Η κατάσταση της σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε στη Βόρεια, τη Μέση, τη Νότια και τη Δυτική Αφρική κατά 0.8, 1.3, 1.5 και 0.3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Με προϋπολογισμό 124 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκαν τα μεγάλα αρδευτικά έργα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη ΣΗΜΕΡΑ : Έρχονται αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους αγρότες – Τι σκέφτεται το ΥΠΑΑΤ

Θερμό επεισόδιο ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Σκάλα Λακωνίας και δύο αλλοδαπών θαμώνων εξαιτίας ενός… αστακού

Αφήστε ένα σχόλιο