AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Πολιτικα

«Ώρα του Πρωθυπουργού»: Live η συζήτηση στη Βουλή για τους αγρότες και τα μέτρα στήριξης

[ad_1]

Η ερώτηση έχει θέμα «το παρόν της Θεσσαλίας απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης»

Ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των αγροτών κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση. Η ερώτηση έχει θέμα «το παρόν της Θεσσαλίας απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

«Δεν σύρθηκε στην κυβέρνηση στην Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την κακοκαιρία Daniel» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση. 

Είναι η τρίτη φορά, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τα φυσικά γεγονότα λέγοντας πως «μιλάμε για μια κατάσταση που ήταν απολύτως πρωτόγνωρη»
Υποστήριξε ότι δύο είναι οι προτεραιότητας της κυβέρνησης. Πρώτον να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς και δεύτερον να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο εκείνες τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού. Όπως είπε αυτό απαιτεί χρόνο αλλά και χρήματα με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 3,3 δι. σε βάθος 4ετιας, ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί πόροι που έχουν ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ. 

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. 
Όσον αφορά την αρωγή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα, 2. 999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα.

Αναφερόμενος στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν από τον Daniel ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών. 

«Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την θεομηνία του Ντάνιελ» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Χαρίτσης: Δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ανέφερε ότι όπως φαίνεται «όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται για να απαντήσει». Έκανε λόγο για «κραυγή αγωνίας των κατοίκων» της Θεσσαλίας και υπενθύμισε την επίσκεψή του στις 2 Ιανουαρίου στη Θεσσαλία λέγοντας ότι «δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες». Υπογράμμισε επίσης, ότι «αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ανεπάρκεια αντιπλυμμηρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί.»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση η οργή των πολιτών είναι δίκαιη αλλά όπως είοε «φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Και ο δεύτερος κύκλος αρωγής των 5.000-10.000 ευρώ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί επικοινωνία». Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρηγορα οι έλεγχοι και ποιο τελικά θα είναι το ύψος της αποζημίωσης; Μήπως ο δεύτερος κύκλος ανοίγει για να κατευνάσετε τους αγρότες της Θεσσαλίας για να δείξετε τάχα γενναιοδωρία χωρίς, όμως, αντίκρυσμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή: skai.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Ζήτημα ημερών η εκκίνηση του διαλόγου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η επιστολική ψήφος στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης – Προτάσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Στη σκιά των «sugar daddies» η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία

Αφήστε ένα σχόλιο