AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

11ο Σχολικό Πρωτάθλημα από τη ΓΕΑ: «Αγκαλιάζουν» το σκάκι οι μαθητές στο Αγρίνιο

[ad_1]

11ο Σχολικό Πρωτάθλημα από τη ΓΕΑ: «Αγκαλιάζουν» το σκάκι οι μαθητές στο Αγρίνιο


Στο Αγρίνιο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιατρικής Στάθης Ευσταθόπουλος για το 11ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού που διοργανώνει η ΓΕΑ.

Το σκάκι γοητεύει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο πάνω από 1.500 χρόνια και το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχέως και στο Αγρίνιο, κυρίως μέσω της νέας γενιάς, των μαθητών απ όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου, του λυκείου ακόμη και από παιδιά 5 ετών, ενώ υπάρχουν και πολλοί ένθερμοι ενήλικες φίλοι του σκακιού!

Το σκάκι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη λογική και την κρίση τους, να δυναμώσουν τη μνήμη τους και την ικανότητα να λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις, ενώ παίζοντας σκάκι δεν καταβάλλουν καμία συνειδητή προσπάθεια για τίποτε από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα τα αναπτύσσουν!

Το σκάκι στο Αγρίνιο είναι ιδιαιτέρα ανεπτυγμένο και αυτό αποδεικνύεται και από την δυνατότητα διοργάνωσης δύο σχολικών πρωταθλημάτων σκακιού το σχολικό έτος, με πρωτοβουλία της ΓΕΑ.

Στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμνιστικής Εταιρείας Αγρινίου το πρωί του Σαββάτου (18/11) έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το πρώτο από τα δύο σχολικά πρωταθλήματα, της χρονιάς.

Ο προπονητής της Σκακιστικής Ακαδημίας της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου Μπάμπης Τζότζολης μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

«Συμμετέχουν μαθητές από 5 ετών μέχρι και 18 ετών, δηλαδή μαθητές από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο από το Αγρίνιο, αλλά και από όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Οι δηλώσεις συμμετοχής φέτος είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση ακόμη και με άλλες χρονιές κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, μέχρι και το πρωί της Πέμπτης οι συμμετοχές είχαν φτάσει τις 158, ενώ ανέκαθεν αυξάνονται την παραμονή του σχολικού πρωταθλήματος. Είναι σημαντική εκδήλωση αυτή και είναι το ένα από τα δύο σχολικά πρωταθλήματα σκακιού που διοργανώνονται κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενώ το δεύτερο σχολικό πρωτάθλημα διοργανώνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τον μήνα Ιούνιο.

Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στη περιοχή μας, δεδομένου πως το Αγρίνιο είναι η μόνη πόλη στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Πάτρας και των Ιωαννίνων, που έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει δύο σχολικά πρωταθλήματα με «εξασφαλισμένη» την συμμετοχή 200 τουλάχιστον παιδιών κάθε ηλικίας, ενώ ίσως είναι και η μόνο πόλη στην Ελλάδα που έχει αυτές τις δυνατότητες, να μπορεί δηλαδή να διοργανώσει δύο σχολικά πρωταθλήματα.

Πριν την έναρξη του σχολικού πρωταθλήματος τα παιδιά δηλώνουν την παρουσία τους για επαλήθευση, ενώ η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα διεξάγεται η κλήρωση για να βγουν οι παίχτες που θα αγωνιστούν μεταξύ τους, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ το κάθε παιδί θα παίξει πέντε αγώνες, είτε χάσει είτε κερδίσει, πάντα όμως με παιδιά της ηλικίας του.

Η διαδικασία, ως είθισται, ολοκληρώνεται το μεσημέρι νωρίς, ενώ ακλουθούν οι βραβεύσεις. Είναι σημαντικό για εμάς γεγονός  η παρουσία στην φετινή διοργάνωση του Προέδρου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καθηγητή της Ιατρικής, Στάθη Ευσταθόπουλου.

Η διοργάνωση αυτή είναι η ενδέκατη, το σχολικό πρωτάθλημα δηλαδή που διοργανώνεται πάντα το Νοέμβριο, ενώ τον Ιούνιο διεξάγεται το δεύτερο σχολικό πρωτάθλημα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση.

Το σκάκι στο Αγρίνιο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς η επίσημη σκακιστική ομάδα της πόλης, της Γυμναστικής Εταιρείας δηλαδή, ανέβηκε πρόσφατα κατηγορία, με αποτέλεσμα να είναι ένα βήμα πριν την Α Εθνική. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς θα παλέψουμε για την εισαγωγή μας στην Α Εθνική.

Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Κάθε ομάδα αποτελείται από 10 άτομα, 10 σκακιέρες όπως το απλά. Οι 4 πρώτες, οι αποκαλούμενες ως «ισχυρές σκακιέρες» της ομάδας αποτελείται από άνδρες σκακιστές, οι 3 επόμενες ομάδες είναι από κοπέλες και οι 3 ακόμη ομάδες που απέμειναν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 10 αποτελείται από παιδιά. Για να κερδίσει μια ομάδα πρέπει να είναι δυνατή σε όλες τις σκακιέρες, δεν αρκεί να είναι καλή ας πούμε μόνο η ομάδα των ανδρών ή μόνο των γυναικών ή μόνο των παιδιών. Τα σχολικά πρωταθλήματα συμβάλουν επίσης στο να διαπιστώσουμε ποια άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι καλοί σκακιστές για να τους εντάξουμε στην ομάδα, ώστε να δυναμώσει.

Στο τέλος του σχολικού πρωταθλήματος γίνονται οι βραβεύσεις με την παρουσία των γονιών των παιδιών που συμμετέχουν. Όλες οι συμμετέχοντες παίρνουν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ όλα τα παιδιά του νηπίου, της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού παίρνουν και μετάλλιο. Από την τρίτη δημοτικού και πάνω τα τρία πρώτα αγόρια και τα τρία πρώτα κορίτσια εκτός από δίπλωμα παίρνουν και μετάλλιο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα σχολικά πρωταθλήματα της χώρας».

Κωνσταντίνος Χονδρός

[ad_2]

Related posts

Με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συναντήθηκε η Γεωργία Μπόκα

aitoloakarnanianews

Γ. Παπαναστασίου: Η ομιλία του στην Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)

aitoloakarnanianews

“Κλικ” στο παρελθόν – Το Αγρίνιο το 1985 και σήμερα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο