AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

64.000 γυναίκες, κορίτσια θύματα βιασμού παγιδεύτηκαν στην απαγόρευση των αμβλώσεων

[ad_1]

Δραματική κατάσταση τον πρώτο 1,5 χρόνο από την εφαρμογή της νομοθεσίας σε 14 αμερικανικές πολιτείες.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έμειναν έγκυοι μετά από βιασμό στις ΗΠΑ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όταν εφαρμόστηκε σε 14 αμερικανικές πολιτείες απαγόρευση των αμβλώσεων.

Στις πέντε από αυτές υπάρχει η υπό όρους δυνατότητα να γίνει άμβλωση μετά τον βιασμό. Ένας από τους όρους είναι να αναφερθεί ο βιασμός στις αστυνομικές Αρχές. Ωστόσο αυτό συνήθως δεν γίνεται, για χίλιους δυο λόγους.

Επιπλέον, σε κάθε μία από τις πολιτείες αυτές γίνονται πλέον 10 ή λιγότερες αμβλώσεις τον μήνα. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού, έμειναν στη συνέχεια χωρίς νόμιμο και ασφαλή τρόπο να κάνουν άμβλωση στην πολιτεία όπου ζουν.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι υπολόγισαν πόσοι βιασμοί έγιναν στις συγκεκριμένες πολιτείες, πόσοι κατέληξαν σε εγκυμοσύνη και τι επιλογές είχαν τα θύματα. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ πέφτουν καθημερινά θύματα σεξουαλικής βίας. Ωστόσο μόνο το 21% αναφέρουν τον βιασμό στην αστυνομία.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν τι επιλογές έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια που μένουν έγκυοι μετά τον βιασμό τους. Έτσι, υπολόγισαν πόσες σχετιζόμενες με τον βιασμό κυήσεις καταγράφονται κάθε μήνα στις 14 πολιτείες όπου απαγορεύεται η άμβλωση.

Στη συνέχεια προσάρμοσαν τα δεδομένα τους στους μήνες μεταξύ 1 Ιουλίου 2022 και 1 Ιανουαρίου 2024, όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στις πολιτείες αυτές συνέβησαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα σχεδόν 520.000 βιασμοί. Από αυτούς, οι 64.565 κατέληξαν σε εγκυμοσύνη. Οι 5.586 από τις κυήσεις (το 9%) συνέβησαν σε πολιτείες όπου υπάρχουν εξαιρέσεις στην άμβλωση λόγω βιασμού.

Οι υπόλοιπες 58.979 κυήσεις (91%) αφορούν γυναίκες και κορίτσια που ζουν σε πολιτείες με πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι περισσότερες (το 45%) ζουν στο Τέξας.

Απ’ όλες αυτές τις γυναίκες, ελάχιστες έως καμία δεν είχε νόμιμο τρόπο να κάνει άμβλωση εντός της πολιτείας όπου ζει. Οι επιλογές τους είναι είτε να προσπαθήσουν να «ρίξουν» μόνες τους το παιδί, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες. Οι περισσότερες όμως δεν έχουν ασφαλή τρόπο για να κάνουν άμβλωση.

«Οι εξαιρέσεις στις αμβλώσεις είναι πρακτικά άνευ αξίας, διότι προϋποθέτουν αναφορά του βιασμού», δήλωσε ο ερευνητής Dr. David U. Himmelstein, καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Κολλέγιο Hunter, στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Είναι προσχηματικές και όχι αληθινές, ώστε να είναι εφικτή η άμβλωση σε περίπτωση βιασμού».

Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες που ήθελε να κάνει άμβλωση στις ΗΠΑ, αναγκαζόταν να πάει σε άλλη πολιτεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να επαναφέρει τον προηγούμενο νόμο, που έδινε το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

«Φροντίζω εσένα, φροντίζω εμένα»: Hμέρα για περιθάλποντες ατόμων με άνοια 

Το 90% των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί έχουν σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία

Έκτακτη ενημέρωση αύριο, Τετάρτη, στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού

Αφήστε ένα σχόλιο