AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Eισαγωγές εσπεριδοειδών με παράσιτα θα μπορούσαν να μολύνουν ευρωπαϊκούς οπωρώνες λένε οι Copa-Cogeca

[ad_1]

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, τα ευρωπαϊκά τελωνεία ανέκοψαν 33 φορτία εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική που έφεραν τη νόσο της μαύρης κηλίδας (Phyllotactic Citricarpa). Ταυτόχρονα, σε τέσσερα φορτία αναφέρθηκε η παρουσία του ψευδοσκώληκα (Thaumatotibia Leucotreta) σε μανταρίνια και γκρέιπφρουτ, επίσης προερχόμενα από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca, πρόκειται για έναν αριθμό που ανησυχεί ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα καλλιέργειας εσπεριδοειδών. «Τα παράσιτα αυτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να ωθήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές να αναλάβουν ακόμη πιο εκτεταμένη δράση», επισημαίνουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί.

Το φαινόμενο είναι γνωστό, όπως και οι κίνδυνοι. Εδώ και χρόνια, τα αναφερόμενα στοιχεία για αναχαίτιση παρτίδων εσπεριδοειδών που μεταφέρουν παράσιτα που θα μπορούσαν να μολύνουν ευρωπαϊκούς οπωρώνες, ιδιαίτερα από τη Νότια Αφρική, έχουν δείξει μικρή ή καθόλου μείωση. Υπάρχουν περίπου 600.000 εκτάρια εσπεριδοειδών στην ΕΕ. Ολόκληρη η οικονομία πολλών περιοχών εξαρτάται από την αλυσίδα εφοδιασμού εσπεριδοειδών. Εάν αυτές οι ασθένειες εισέλθουν στην ΕΕ, θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού και θα θέσει σε κίνδυνο την προσφορά εσπεριδοειδών για τους καταναλωτές.

Για τον Ramon Armengol, Πρόεδρο της Cogeca, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: «Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν θέλουμε να εισάγουμε παράσιτα στην ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν όλους τους οπωρώνες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει μέτρα για να ενθαρρύνει την ψυχρή επεξεργασία για τις εισαγωγές πορτοκαλιών, αλλά αυτό θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τις εισαγωγές μανταρινιών και γκρέιπφρουτ, όπως προτείνει η EFSA».

Για την καταπολέμηση των μαύρων κηλίδων, ο Ramon Armengol πρόσθεσε, «Λυπούμαστε για ορισμένα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΕ, όπως το να επιτρέπεται στις εισαγωγές εσπεριδοειδών με νόσο των μαύρων κηλίδων να πάνε στη βιομηχανία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι από τη στιγμή που τα μολυσμένα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην ΕΕ, τίποτα δεν το εμποδίζει να ταξιδέψει περαιτέρω στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά».

Για την Copa και την Cogeca, το εθελοντικό μέτρο που λήφθηκε από τη Νότια Αφρική για τη διακοπή των εξαγωγών στην ΕΕ μόλις ολοκληρώσουν την εξαγωγική περίοδο είναι άχρηστο, καθώς οι εξαγωγείς δεν έχουν άλλα εσπεριδοειδή για αποστολή. Αυτή είναι η έβδομη φορά που η Νότια Αφρική εφαρμόζει αυτό το μέτρο που καταλήγει σε άχρηστα αποτελέσματα, όπως είδαμε προηγουμένως. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται μόνο για την αποφυγή αυστηρότερων ενεργειών από την ΕΕ. Η Επιτροπή δεν πρέπει να εξαπατηθεί και θα πρέπει να λάβει ταχέως δράση για την προστασία της ευρωπαϊκής φυτοϋγειονομικής υγείας.

[ad_2]

Source link

Related posts

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Πρωθυπουργό Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Σε πανελλήνια ένωση για την ελιά οργανώνονται 11 συνεταιρισμοί

Το Dr. Kavvadia από Θιακό στα κορυφαία ελαιόλαδα του Ελαίας Καρπός

Αφήστε ένα σχόλιο