AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

EL – Τι προκαλεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο συκώτι

[ad_1]

Από όλα τα όργανα του σώματος, το συκώτι έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από το αλκοόλ, ακόμα και όταν μιλάμε για περιστασιακή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως στο ρεβεγιόν.

Το συκώτι έχει ένζυμα που λειτουργούν σαν ειδικά εργαλεία για να βοηθήσουν στο μεταβολισμό (διάσπαση) διαφορετικών τοξινών που εισέρχονται στο σώμα, όπως το αλκοόλ.

Βραχυπρόθεσμα, το αλκοόλ διέρχεται από το συκώτι σε περίπου μία ώρα. Ουσιαστικά, νιώθεις «μεθυσμένος» όταν το συκώτι σου καταπονείται πολύ για να επεξεργάζεται σωστά το αλκοόλ, οπότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσει προσωρινά στην κυκλοφορία του αίματός σου. Αυτό είναι που προκαλεί ζαλάδα μετά από πολλά αλκοολούχα ποτά.

Μακροπρόθεσμα, η παρατεταμένη χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο συκώτι. Το ήπαρ έχει μια συγκεκριμένη οδό που ακολουθούν οι τοξίνες για να διασπαστούν, οπότε αν με την πάροδο του χρόνου, αυτή η οδός κατακλυστεί από πάρα πολλές τοξίνες, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εργασίας του ήπατος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται γενικά ως τέσσερα ποτά για τις γυναίκες και πέντε ποτά για τους άνδρες σε διάστημα δύο ωρών.

Οι ασθένειες στο συκώτι που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι: Λιπώδης νόσος του ήπατος, κίρρωση του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα.

Η πρώτη και πιο σημαντική στάση πρόληψης αυτών των ασθενειών είναι η αποφυγή του αλκοόλ.

Εάν πίνετε πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί να κόψετε το αλκοόλ για να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα στέρησης αλκοόλ, φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Εάν κάνετε μέτρια έως περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, το πιο δύσκολο μέρος της διακοπής του ποτού αποτελούν οι κοινωνικές συναναστροφές. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο ποτό ή την μπύρα σας με μια μη αλκοολούχα επιλογή.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα, αλλά η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε μερικά από τα διατροφικά κενά που μπορεί να έχετε λόγω της χρήσης αλκοόλ.

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ;
Το χρονοδιάγραμμα της αποτοξίνωσης του ήπατος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

Η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
Η συχνότητα του ποτού.
Οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.
Η ηλικία.
Το βάρος.
Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους. Εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει και τις πιθανές επιπλοκές.

Μια ανασκόπηση έρευνας του 2021 σημειώνει ότι αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι δύο έως τέσσερις εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ από χρήστες μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ βοήθησαν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των αυξημένων επιπέδων ορού στο ήπαρ.

Για ασθενείς που έχουν κίρρωση ήπατος από αλκοόλ, ακόμη και ένα ποτό αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ.

(healthstories. gr / photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Facebook: Καταγγελίες πολιτών στην Κομισιόν για την συνδρομή

Περισσότερα οφέλη στην υγεία από την άσκηση για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Πώς θα καταλάβετε αν κρύβει κάτι σοβαρό

Αφήστε ένα σχόλιο