AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Snus: Το… απενοχοποιημένο, αγαπημένο «ναρκωτικό» των ποδοσφαιριστών και οι κίνδυνοί του

[ad_1]

Τι είναι το Snus και γιατί οι ποδοσφαιριστές, κυρίως στην Αγγλία, λατρεύουν να… εθίζονται σε αυτό; Οι λεπτομέρειες και οι κίνδυνοι ενός καμουφλαρισμένου «ναρκωτικού» που, μέχρι πρότινος, κυκλοφορούσε στον κόσμο της μπάλας με την ταμπέλα του «αθώου».

Οι ημιλιπόθυμοι μαθητές στην τουαλέτα του σχολείου του Ηρακλείου έφεραν και στην ελληνική επικαιρότητα τη λέξη που εδώ και καιρό δείχνει να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο την ποδοσφαιρική κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αγγλία. «Snus».

Τον Μάρτιο του 2023, η κάμερα του Άστον Βίλα – Άρσεναλ «κλειδώνει» πάνω στον προβληματισμένο Ουνάι Έμερι. Όμως τα social media ανιχνεύουν στο βάθος τον Μπερτράντ Τραορέ να σπρώχνει με το δάκτυλό του κάτι μέσα στο στόμα του, κάτι που φαινόταν σαν Snus. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος παίκτης της Premier League, το όνομα του οποίου μπήκε στην ίδια πρόταση με το Snus.

Ο Τζέιμι Βάρντι έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτό, ο Μάρκους Ράσφορντ έχει «πιαστεί» να ανεβάζει φωτογραφία στο φόντο της οποίας εμφανίζεται ένα σχετικό «ύποπτο» κουτάκι. Όμως τι είναι το Snus, γιατί εθίζονται σε αυτό οι ποδοσφαιριστές και γιατί θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους;

Τι είναι το Snus;

Το Snus είναι μια μορφή μη καπνιζόμενου καπνού, η οποία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις νεότερες ηλικίες. Επί της ουσίας, είναι ένα σχεδόν μικροσκοπικό σακουλάκι – θυμίζει σακουλάκι τσαγιού – το οποίο περιέχει νικοτίνη και το οποίο οι χρήστες τοποθετούν ανάμεσα στο άνω χείλος και τα ούλα τους, προκειμένου ο οργανισμός τους να απορροφήσει τη νικοτίνη, δίχως η ουσία να καπνιστεί ακριβώς.

Κουτάκια Snus

Οι καταβολές του Snus κρατούν από τη Σκανδιναβία. Σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία είναι πραγματικά πολύ δημοφιλές. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παραγωγή και η πώλησή του είναι παράνομη. Πρόκειται για ένα προϊόν δεδομένα πολύ λιγότερο επιβλαβές από ένα κανονικό τσιγάρα, ωστόσο τόσο η εθιστική του φύση, όσο και οι επιπτώσεις της χρήσης του δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Γιατί κάνουν χρήση Snus οι ποδοσφαιριστές;

Σύμφωνα με τα βρετανικά media, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν Snus, το κάνουν επειδή θεωρούν πως πρόκειται για ένα σχεδόν αβλαβές προϊόν, σκέψη που φυσικά απέχει πολύ από την αλήθεια. Με βάση τα ρεπορτάζ του εξωτερικού, το Snus είναι ένα κοινό μυστικό στα αποδυτήρια πολλών συλλόγων, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζεται σαν να είναι φυσιολογικό, σχεδόν σαν τη… θερμαντική αλοιφή. Το προϊόν νικοτίνης βοηθά πολλούς παίκτες – ειδικότερα όσους καλούνται να παλέψουν με το άγχος και το στρες – να χαλαρώσουν.

Οι παίκτες το μασουλάνε πριν από κρίσιμα παιχνίδια, ενώ ορισμένοι παίζουν με αυτό στα ούλα τους! Γενικότερα, προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης, μια πολύ ευχάριστη επήρεια, μια «μεθυστική σπίθα», όπως έχουν χαρακτηρίσει την αίσθηση που χαρίζει το Snus. Αυτό, σε συνδυασμό με την ψευδαίσθηση περί απουσίας επιβλαβών, οδηγεί πολλούς ποδοσφαιριστές – που αναγκάζονται να αποφεύγουν συνήθειες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο – να καταφεύγουν στη χρήση του.

Snus

Πόσοι ποδοσφαιριστές κάνουν χρήση Snus;

Ανησυχητικά πολλοί, είναι η γρήγορη απάντηση. «Παλιότερα μπορεί να κάπνιζα κρυφά κάποιο τσιγάρο, αλλά όταν υπέγραψα στη Λέστερ ένας από τους συμπαίκτες μου μού έδειξε το Snus. Ανακάλυψα ότι μπορεί να με χαλαρώσει. Είναι πολύ περισσότεροι, από όσο πιστεύει ο κόσμος, οι ποδοσφαιριστές που το χρησιμοποιούν, κάποιοι δεν το αποχωρίζονται ποτέ», έχει γράψει ο Βάρντι στην αυτοβιογραφία του. Και δεν είναι τυχαίο ότι η PFA, η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στην Αγγλία έχει ήδη αρχίσει να ερευνά τα πάντα γύρω από το Snus, ανησυχώντας για την ευρεία χρήση του.

Ο Λι Τζόνσον, προπονητής της Χιμπέρνιαν, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στο Athletic πως: «Περίπου το 40% όλων των ποδοσφαιριστών κάνουν χρήση Snus. Γίνεται όλο και χειρότερο και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά γιατί είναι εξαιρετικά εθιστικό».

Σκανδιναβοί παίκτες, όπως ο Λίντελοφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή ο Εμίλ Κραφτ της Νιούκαστλ δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες από το αγαπημένο τους Snus, ενώ οι Άγγλοι είναι συνήθως λίγο πιο προσεκτικοί στα social media. Η ουσία όμως είναι πως ολοένα και περισσότεροι ποδοσφαιριστές παρασύρονται από τη χιονοστιβάδα του Snus.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του Snus;

Τον Νο.1 κίνδυνο που ελλοχεύει στη χρήση του Snus τον έχουμε ήδη θίξει. Είναι ο εθισμός, ο εθισμός στη νικοτίνη, ο οποίος οδηγεί τους παίκτες να θέλουν συνεχώς να το χρησιμοποιούν το προϊόν. Το Snus επηρεάζει τον μεταβολισμό, όπως όλα τα προϊόντα καπνού. Το ίδιο ισχύει και για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, η οποία δυσχεραίνεται από τη συνεπή ροή της νικοτίνης στο αίμα του ατόμου, αλλά και τη στοματική υγιεινή. Φυσικά, η χρήση του ευθύνεται συχνά και για την πτώση της απόδοσης αρκετών παικτών.

Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί ανησυχούν και για τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το ενδεχόμενο διακοπής της χρήσης του σε όσους ποδοσφαιριστές έχουν ήδη εθιστεί σε αυτό. Όπως και να έχει, το Snus είναι ένα καμουφλαρισμένο «ναρκωτικό» που μέχρι τώρα κυκλοφορεί… απενοχοποιημένα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Και όσο αυτό συμβαίνει, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία για την υγεία των παικτών.


[ad_2]

Source link

Related posts

Άρης: Η ΠΑΕ θα τιμήσει τις ομάδες του ’70 και του ’80 στον αγώνα με τη Λαμία

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις στη σχέση σου και οδηγεί σε χωρισμό

LIVE το NBA στο Gazzetta

Αφήστε ένα σχόλιο