AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Πως και με ποιους;


Απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Πως και με ποιους;


Κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού δύο χειρουργικές αίθουσες καταγγέλλει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των απογευματινών χειρουργείων, καθώς έχει «βάλει μπρος» τις διαδικασίες, ώστε να εκδοθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν και θα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια και το πώς θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, άλλα και επιπλέον ζητήματα που άπτονται του θέματος, όπως οι αμοιβές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι του τομέα της υγείας φαίνεται πως εκφράζουν φόβους πως το δημόσιο σύστημα υγείας θα λάβει κατά τις απογευματινές ώρες ιδιωτική μορφή, ενώ τεκμηριώνοντας την άποψή τους αυτή τονίζουν επιπλέον πως δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας.

Ακόμη είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αν και οι πληροφορίες λένε πως τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο, θα γίνει η αρχή από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ η αρχή αυτή θα γίνει πιθανότατα με απλές επεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο χρόνο νοσηλείας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Μάκης Αραβανής

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής μιλώντας στη «Σ» παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του εγχειρήματος αυτού σε συνάρτηση φυσικά και με το Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού διαθέτει κλειστές δύο χειρουργικές αίθουσες….

Εξάλλου σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε κλινικές αιχμής όπως η χειρουργική και η ορθοπεδική οι μισές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Συγκεκριμένα στη χειρουργική από τις 8 οργανικές θέσεις υπηρετούν 4 γιατροί με υπερεφημέρευση, ενώ στην ορθοπεδική από τις 6 οργανικές θέσεις υπηρετούν 5 γιατροί εκ των οποίων δύο επικουρικοί  και έτσι ουσιαστικά υπάρχουν 3 κενές θέσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Αραβανής τονίζει: «όλες οι ενώσεις ανά την Ελλάδα, όπως και αυτή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ι.Ν.Α.), είναι κάθετα αντίθετες με την υλοποίηση, αλλά και τη θεσμοθέτηση, των απογευματινών χειρουργείων. Είχε γίνει με νόμο επί των ημερών της κα. Γκάγκα στο Υπουργείο Υγείας.

Επί της ουσίας όμως τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το φακελάκι, καθώς όποιος ασθενής μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του και να πληρώσει θα μπορεί να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής.

Αν πραγματικά ήθελε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να μειώσει τις λίστες αναμονής θα έπρεπε να προσλάβει προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό. Είναι αυτό ισότιμη διαχείριση με τα απογευματινά χειρουργεία; Σε καμία περίπτωση.

Η θέση μας, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στα απογευματινά χειρουργεία, εκφράστηκε και θα εκφράζεται και από την ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στα απογευματινά χειρουργεία με κυνικότητα. Θέλει να μας κάνει «γρανάζι» και μας λέει έμμεσα ότι υπάρχει τρόπος να βγάλουμε περισσότερα χρήματα.

Εμείς διεκδικούμε την αύξηση των μισθών μας, όπως επίσης να έχουμε τις απολαβές που δικαιούμαστε και σε σχέση με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που υπαγορεύουν την αποκατάσταση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδο προ των μνημονιακών περικοπών, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε με την ακρίβεια, το ρεύμα κλπ, όπως εξάλλου βιώνει και όλη η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.

Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας άλλος κρίκος της περεταίρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης, βασικό ερώτημα είναι ποιος γιατρός θα κάνει τα απογευματινά χειρουργεία; Ο ίδιος που έκανε τα πρωινά; Πόσες δηλαδή ώρες θα δουλεύει; Με υποστήριξη από ποιο νοσηλευτικό προσωπικό;

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε πιθανότατα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Στο Αγρίνιο διαθέτουμε τρείς χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν με το ζόρι, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να ανοίξουν και άλλες χειρουργικές αίθουσες.

Όσον αφορά το Αγρίνιο θέλουμε να μας ενημερώσουν πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, με τι δηλαδή προσωπικό καθώς τέτοιου είδους ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Πρέπει να μας απαντήσει το Υπουργείο σ’ αυτά τα ζητήματα, όπως επίσης στο ερώτημα ποιος ασθενής θα έχει προτεραιότητα στο απογευματινό χειρουργείο;

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου θα μπορούσαν να ανοίξουν δύο επιπλέον χειρουργικές αίθουσες αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης, πάνω στη βάση της έλλειψης του προσωπικού θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη επιβάρυνση στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αν ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αν και επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει το εγχείρημα αυτό.

Μάλιστα, οι πρόσφατες σχετικά δηλώσεις του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι η στελέχωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο είχε προκαλέσει θυμηδία και οργή.

Μέσα από επίσημη ανακοίνωση που εκδώσαμε αναδείξαμε τον πολύ χαμηλό βαθμό στελέχωσης που υπάρχει στις κενές οργανικές θέσεις του οργανισμού του νοσοκομείου που είναι από το 2012.

Επί της ουσίας ο αριθμός του ιατρικού δυναμικού στην πλειοψηφία των τμημάτων είναι στο όριο ή κάτω του ορίου της στελέχωσης για το βαθμό ασφάλειας. Συνεπώς, με το προσωπικό αυτό δεν γίνεται να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία, διότι εκτός των άλλων προβλημάτων θα δημιουργούνται λίστες αναμονής, καθώς υπάρχουν και οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Με τα δεδομένα του Νοσοκομείου Αγρινίου ως προς το προσωπικό του, ιατρικό και λοιπό καταρρίπτεται ακόμη και η φιλοσοφία του υπουργείου, ότι δηλαδή αν διαθέτεις λεφτά μπορείς να πληρώσεις και κάνεις απογευματινό χειρουργείο παρακάμπτοντας έτσι τη λίστα αναμονής».

Η απάντηση Γεωργιάδη με τα απογευματινά ιατρεία

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

«Δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας, αλλά σε όσες μπορούν. Αυτό που εφαρμόσαμε με επιτυχία εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία, θα το κάνουμε τώρα για τα χειρουργεία».Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο ACTION 24.

Τόνισε ειδικότερα ο υπουργός:«Αυτοί που λένε όλα αυτά περί της ιδιωτικοποιήσεως του ΕΣΥ και ότι κλείνουμε το μάτι στους ιδιώτες και τα λοιπά, είναι οι ίδιοι που πριν από 22 χρόνια έλεγαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα όταν κάναμε τα απογευματινά ιατρεία. Ξέρετε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από έξι μήνες έχει πέσει στους δύο μήνες γιατί λειτούργησαν τα απογευματινά ιατρεία; Αυτό που εφαρμόσαμε με επιτυχία εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία, θα το κάνουμε τώρα για τα χειρουργεία. Τόσο απλά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση


Related posts

Πιλότος της Ολυμπιακής “φωτογραφίζει” το Αγρίνιο στην πτήση Γιάννενα – Αθηνα

aitoloakarnanianews

Παραβόλα: Εν αναμονή κινητοποιήσεων για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Τιμητική εκδήλωση για τους Βετεράνους του τοπικού Τύπου που «έφυγαν»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο