AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις


Η υποβολή διαδικτυακών αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ήδη αρχίσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιανουαρίου του 2024.

Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη επιδότηση θα καλύψει το κόστος θέρμανσης για το τρίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2024.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επισημαίνεται ότι τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα είναι αυτοί η οποίοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για να ζεσταθούν, δηλαδή κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχουν λάβει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης για κάποιο άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο πέλετ, ξύλα κ.α.).

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
 • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

 • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια, το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον νόμο 4172/2013, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:

 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και – αντιστοίχως – το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πώς κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Το κάθε νοικοκυριό υποβάλει μόνο μία αίτηση, δεν χρειάζεται να κάνει το κάθε μέλος αλλά μόνο ο ένας, καταχωρίζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

Αναλυτικά, μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (κάνετε κλικ εδώ) και θα σας ζητηθούν τα εξής στοιχεία:

 • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη | Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
 • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
 • Εισάγετε έναν ΑΦΜ | Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
 • Εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
 • E-mail επικοινωνίας
 • Τηλέφωνο oικίας
 • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων, η ΑΑΔΕ αποστέλλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τρόπος πληρωμής για επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Ο τρόπος πληρωμής των δικαιούχων θα είναι μέσω έκπτωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2024. Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Ακόμα, ο καταναλωτής που θα έχει ενταχθεί στο επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, θα έχει την υποχρέωση να υποβάλλει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών ρεύματος που θα έχουν εκδοθεί αποκλειστικά για το διάστημα που ισχύει η επιδότηση.

Στην ουσία, οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν σταδιακά τους λογαριασμούς ρεύματος που αφορούν στο τρίμηνο της επιδότησης.

Υπολογισμός επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται έναντι ή εκκαθαριστικού λογαριασμού, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Όσον αφορά στη χορήγηση, αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν σε Ταχυδρομικούς Κώδικες, στους δήμους και στους οικισμούς της χώρας. Στην ουσία, κάθε περιοχή διαθέτει διαφορετικό συντελεστή, καθώς αυτός εξαρτάται από τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί.

ieidisis.gr

Related posts

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα – Έως 480 ευρώ το όφελος

aitoloakarnanianews

Το TEDxPatras 2023 επιστρέφει δυναμικά: Κορυφαίοι ομιλητές έρχονται στην Πάτρα στις 9 Δεκεμβρίου

aitoloakarnanianews

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο