AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εργασιακα

Εργαζόμενοι κατά Βακάκη: Δίνει μισθούς πείνας, μοιράζεται κέρδη 83,6 εκατ. ευρώ και θέλει επταήμερα

[ad_1]

Σφοδρή επίθεση εναντίον του μεγαλομετόχου της Jumbo, Απόστολου Βακάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του περί πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, καλώντας παράλληλα τον γνωστό επιχειρηματία να σεβαστεί τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του προσωπικού του.

Η ΟΣΕΥΠΕ καλεί τον κ. Βακάκη να σταματήσει να αντιδρά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον χώρο εργασίας και να δώσει γενναίες αυξήσεις στους χιλιάδες εργαζόμενους της Jumbo, κατ’ αντιστοιχία με την υπερκερδοφορία της εταιρείας, την οποία κατηγορεί ότι καλλιεργεί συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας με μισθούς πείνας, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν, με ελάχιστα διαλείμματα ξεκούρασης και με επιβολή κουλτούρας ατομοκρατίας και μηδενικής συλλογικής έκφρασης.

Αναλυτικά, η ΟΣΕΥΠΕ στην ανακοίνωση της, υπογραμμίζει:

“Αναφορικά με τις δηλώσεις περί πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές που έθεσε ο επικεφαλής της Jumbo κατά τη συζήτηση που ακολούθησε της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η ΟΣΕΥΠΕ επιθυμεί να υπενθυμίσει στον κ. Βακάκη ότι η εταιρεία του, παρά τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων κερδών στους μετόχους της, εξακολουθεί ν’ αμείβει τους εργαζομένους της με μισθούς πείνας, δηλαδή με τα κατώτατα ελάχιστα όρια αποδοχών.

Τα Jumbo είναι μια εταιρεία με μισθούς και συνθήκες εργασίας… Jumbo… που οι χιλιάδες εργαζόμενοί της δεν λαμβάνουν τίποτα κανένα μερίδιο από τη διαρκώς ανοδική πορεία και την ανάπτυξή της, που απασχολούνται σε συνθήκες εντατικοποίησης, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν, με ελάχιστα διαλείμματα ξεκούρασης, με επιβολή κουλτούρας ατομοκρατίας και μηδενικής συλλογικής έκφρασης. Δικαιώματα δε και μισθολογικές παροχές σχετιζόμενες με την οικογένεια δεν θεωρούνται αυτονόητα στα Jumbo, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εργαζομένων που διαχειριζόμαστε καθημερινά σε σχέση με το ξεχείλωμα των ωραρίων εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Βακάκης εισηγείτο έκτακτη διανομή κερδών 83,6 εκατ. ευρώ, στον εαυτό του και τους υπόλοιπους μετόχους, την ίδια στιγμή ασκούσε κριτική στους εργαζόμενους-καταναλωτές όλης της χώρας -προφανώς και στο προσωπικό του- διότι τάχα “συμπαρασύρονται” από “συντεχνίες” και συντεχνιακές συμπεριφορές και αντιδρούν στην εργασία τις Κυριακές και τις αργίες. Εάν όμως η Κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία υιοθετήσουν “εξυπνάδες” εκατομμυριούχων τύπου “Βακάκη” και, πέραν από τους εργαζόμενους των Jumbo, υποχρεωθούν να εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, αναρωτιόμαστε ποιοι θα τελικά έχουν ελεύθερο χρόνο για να επισκέπτονται τα “πολυκαταστήματα των φτωχών”, όπως τ΄ αποκαλούν; Μήπως οι εκατομμυριούχοι φίλοι τους; Αν όλοι οι εργοδότες της χώρας πληρώνουν το προσωπικό τους με μισθούς… Jumbo… με τι εισόδημα θα καταναλώνουν οι εργαζόμενοι-καταναλωτές όταν θ’ απελευθερωθεί τ’ ωράριο των εμπορικών καταστημάτων 7 στις 7 ημέρες την εβδομάδα και γιατί όχι 24/7; Μήπως μ’ εκείνο το μέρος των μερισμάτων που ο κ. Βακάκης ΔΕΝ διανείμει στο προσωπικό των Jumbo;

Καλούμε τον κ. Βακάκη, αντί τέτοιων “ρηξικέλευθων” προτάσεων, αν πραγματικά νοιάζεται για το συμφέρον και την τσέπη των καταναλωτών όπως ο ίδιος ομνύει, να σεβαστεί τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του προσωπικού του, να μην πολεμά την ίδρυση σωματείου και την υπογραφή συλλογικής σύμβασής εργασίας στο χώρο εργασίας, να δώσει γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των χιλιάδων “συνεργατών” του (όπως συνηθίζει ν’ αποκαλεί τους εργαζόμενους), αυξήσεις που να έχουν αντιστοίχιση με την υπερκερδοφορία των Jumbo, να καταβάλει το προβλεπόμενο στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επίδομα γάμου στους έγγαμους συναδέλφους της επιχείρησης, να δείξει τέλος πάντων τον έμπρακτο σεβασμό και την εκτίμησή του στους ανθρώπους που του δημιουργούν όλον αυτόν το συσσωρευμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες πλούτο.

Και μια συμβουλή. Είναι γεγονός ότι ο πλούτος εξασφαλίζει μια κάποια ευημερία. Όταν μέρος αυτού το μοιράζεται κανείς και με το προσωπικό του, τότε εισπράττει και ευτυχία μέσα από τα χαμόγελα των ίδιων και των οικογένειών τους. Η απληστία και η βουλιμία όμως δεν έκαναν ποτέ και πουθενά κανέναν ευτυχισμένο. Ας το συγκρατήσει αυτό ο κ. Βακάκης και οι όμοιοί του”.

[ad_2]

Source link

Related posts

Απεργούν τα ΜΜΕ στις 16 Απριλίου

Πηγη LIVE!! ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ 2024 -EΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!!ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ!!ΑΣΕΠ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Πηγη!

Δώρο Χριστουγέννων: Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του – Υπολογίστε με ακρίβεια το ποσό

Αφήστε ένα σχόλιο