[ad_1]
Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πλήρη δεδομένα σχετικά με την κατάσταση διατήρησης ή τις τάσεις του πληθυσμού αυτών των ζώων.
Για πρώτη φορά, υπάρχουν τώρα αδιάσειστα στοιχεία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Μόλις κυκλοφόρησε έκθεση που επικεντρώνεται σε 1.189 είδη ζώων που αναγνωρίζονται ως είδη που χρήζουν διεθνούς προστασίας και περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών άγριων ζώων (CMS) – μια συνθήκη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.
Αν και ορισμένα μεταναστευτικά είδη βελτιώνονται, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά (44%) παρουσιάζουν μείωση του πληθυσμού τους. Περισσότερα από ένα στα πέντε είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CMS απειλούνται με εξαφάνιση.
Τα τελευταία 30 χρόνια, 70 από αυτά τα μεταναστευτικά ζώα -μεταξύ των οποίων ο αετός της στέπας, ο ασπροπάρης και η άγρια καμήλα- έχουν καταστεί περισσότερο απειλούμενα.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλα τα είδη ψαριών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών και των σαλαχιών, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1970.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά είδη;
Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τα μεταναστευτικά ζώα προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τρία στα τέσσερα επηρεάζονται από την απώλεια, την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων τους. Επτά στα 10 απειλούνται από την υπερεκμετάλλευση, η οποία περιλαμβάνει την εσκεμμένη αρπαγή τους από τη φύση καθώς και την τυχαία σύλληψη.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τα είδη που περιλαμβάνονται στη συνθήκη του ΟΗΕ και η έκθεση αναφέρει ότι άλλα 399 μεταναστευτικά είδη απειλούνται ή σχεδόν απειλούνται με εξαφάνιση.
Μπορούμε να επαναφέρουμε αυτά τα μεταναστευτικά είδη από το χείλος του γκρεμού;
Αν και η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι η ανάκαμψη του πληθυσμού και του είδους είναι δυνατή.
Επισημαίνουν τις συντονισμένες τοπικές προσπάθειες διατήρησης στην Κύπρο, οι οποίες είδαν τα παράνομα δίχτυα για τα πουλιά να μειώνονται κατά 91%. Ή το εξαιρετικά επιτυχημένο ολοκληρωμένο έργο διατήρησης και αποκατάστασης στο Καζακστάν, το οποίο επανέφερε την αντιλόπη Saiga από το χείλος της εξαφάνισης.
πηγή: gr.euronews.com
[ad_2]