AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Πολιτικα

Μητσοτάκης από Κάιρο: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας αλλά στα πλαίσα του διεθνούς δικαίου

[ad_1]

«Η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης –  Η Ελλάδα είναι σε πλήρη αρμονία με τους Ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Σύνοδο για την Ειρήνη

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο καθώς το μεσημέρι ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «πρέπει να πω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Και φυσικά κομίζω ένα μήνυμα – κλειδί το οποίο είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες.

Υπάρχουν ζημιές στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εντεύθεν. Υπήρχαν αθώοι θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Ταυτόχρονα υπάρχουν τραυματισμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους στο Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα.

Η θέση της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη από την αρχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, θέλω να είμαι σαφής η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους και αυτοί οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να πούμε ότι υπάρχουν όρια στη βλάβη και στη ζημία που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλα ανθρώπινα όντα σε περιπτώσεις πολέμου. Και πρέπει επίσης να πω ότι η απόλυτη πολιορκία είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας.

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, μίλησε γενναία εναντίον της βίας από την πρώτη μέρα της κρίσης.

Είναι πολύ σαφές ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ένα μεγάλο βάρος και δικαίως αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού των ανθρώπων στη Γάζα. Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον βασιλιά Αμπντουλάχ αλλά και τον πρόεδρο Σίσι και να τους πω ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα μαζί τους στο πλευρό τους, διότι μια κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες, ενώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να αμβλύνουμε τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω στο οικογένειές τους ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εκείνους προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και θα ήθελα να δώσω έμφαση στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως προς τούτο και να καλωσορίσω την ανακοίνωση του ανοίγματος ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών. Ελπίζω αυτό να μπορέσει να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα είναι σε πλήρη αρμονία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή. Ως γείτονα χώρα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε άμεση αποκλιμάκωση για να προσκομίσουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους πολίτες και αμάχους.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό σημείο, θα ήθελα να πω πως το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών. Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».

Αναλυτικά, κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Σίσι για τη φιλοξενία αυτής της Διεθνούς Διάσκεψης με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς και η κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά είναι πολύ σοβαρή, γι’ αυτό είναι σωστό που συναντιόμαστε, μαζί, εδώ, σήμερα.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι σήμερα εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνη μέχρι να απελευθερωθούν. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώνονται και τραυματίζονται υπό φρικτές συνθήκες: δολοφονούνται βάναυσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ, χάνουν τις ζωές τους στην καταστροφή του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα.

Η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής από την αρχή: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Και θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους Νόμους του Πολέμου. Αυτοί οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι όταν πρέπει να διεξαχθεί πόλεμος, υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους. Θα συμμεριστώ επίσης την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ολική πολιορκία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, ορθώς και με γενναιότητα μίλησε κατά της βίας από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας. Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο Σίσι, και να τους πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό τους. Μια εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τίμημα για όλους, όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο.

Οι πρώτες μας σκέψεις αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι με τα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο και τα τραύματα που έχουν προκαλέσει αυτές οι επιθέσεις τόσο στον ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό λαό και να ανακουφίσουμε αυτόν τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Καταρχάς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτούς και πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Θέλω να υπογραμμίσω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό και χαιρετίζω την ανακοίνωση για τη διάνοιξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου προς τη Γάζα, για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και, ως γειτονική χώρα, ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεση αποκλιμάκωση και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους.

Τέλος, το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: skai.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Σπαρτιάτες: Οι πρώτοι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου

Our Oceans Conference – Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια

Μάντζος: Η κυβέρνηση να εξηγήσει την αποχή της από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα

Αφήστε ένα σχόλιο