AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ, «αν επιτεθείτε στο Ιράν, είστε μόνοι σας»


Καθώς τη Δευτέρα το Ισραήλ επιχείρησε να διαμορφώσει την απάντησή του στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, προκαλώντας έκπληξη στους πάντες, λένε κατ’ ιδίαν στους αξιωματούχους του: αν το Ισραήλ ανταποδώσει στρατιωτικά, θα το κάνει μόνο του.

Σαφές μήνυμα

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο μήνυμα για έναν στενό σύμμαχο που έχει περάσει δεκαετίες λαμβάνοντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και του οποίου η σχέση με την Αμερική περιγράφεται συχνά ως “σιδερένια“. Αλλά μετά από μήνες που το Ισραήλ δρούσε μόνο του στη Γάζα – και αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις έχουν παρατραβήξει – η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, φοβούμενες έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

“Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει ελευθερία δράσης για να προστατεύσει τον εαυτό του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της επίθεσης του Ιράν. “Αυτή είναι μια μακροχρόνια πολιτική και παραμένει“. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιδράσει με επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο αξιωματούχος είπε όχι. “Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συμμετείχαμε σε κάτι τέτοιο“, δήλωσε το άτομο αυτό.

Σύμφωνα με έναν δεύτερο Αμερικανό αξιωματούχο, το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε επίσης απευθείας στους κορυφαίους αξιωματούχους του Ισραήλ σε ιδιωτική τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή μεταξύ του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Εκτός από την έκφραση υποστήριξης για την άμυνα του Ισραήλ, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Όστιν ξεκαθάρισε με πολύ “άμεσο” τρόπο ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε μια πιθανή αντεπίθεση εκ μέρους του Ισραήλ.

Ταραχή

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αργά το Σάββατο είχε προκαλέσει βαθιά ταραχή στους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι αρχικά πίστευαν ότι η Τεχεράνη είχε ετοιμάσει μόνο δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους. Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ότι το χέρι του “έτρεμε” ενώ κρατούσε σημειώσεις σε μια συνάντηση όταν έμαθε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι περισσότεροι από 100 βαλλιστικοί πύραυλοι ετοιμάζονταν για εκτόξευση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για ένα στρατιωτικό χτύπημα στο προξενείο του, όπως το Ιράν το αποκάλεσε, στη Δαμασκό της Συρίας, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ. Τελικά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 300 πυραύλους και drones, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 βαλλιστικών πυραύλων και 30 πυραύλων κρουζ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί από τους πυραύλους είτε απέτυχαν να εκτοξευθούν, είτε απέτυχαν κατά την πτήση, είτε συνετρίβησαν πριν στο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να εξουδετερώσουν την πλειονότητα των εναπομεινάντων αεροπορικών απειλών, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας να έρχονται σε βοήθεια. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή -συμπεριλαμβανομένων δύο αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα- κατέρριψαν περίπου 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έως και έξι βαλλιστικούς πυραύλους.

“Επώδυνα” αντίποινα

Ένας πύραυλος καταρρίφθηκε κοντά στο Ερμπίλ του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις που υποπτεύθηκαν ότι κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια ότι η αμυντική προσπάθεια ήταν μια “θεαματική” επιτυχία, ακόμη και αν η πρόθεση του Ιράν “ήταν σαφώς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές και θανάτους στο Ισραήλ“.

Η απάντηση του Ισραήλ δεν ήταν άμεσα σαφής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή και κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ήδη από τη Δευτέρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Ισραήλ “διατηρεί όλες τις επιλογές του” και πρόσθεσε: “Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας“.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έθεσε ως στόχο να δοθεί απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίος κατά τη διάρκειά του συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με κοινό παρονομαστή να αποδοθούν “επώδυνα” αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί περιφερειακός πόλεμος, μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι το Channel 12. Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης που αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν.

Προσεκτική απάντηση

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν, όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από ένα φαύλο κύκλο, καθώς θα μπορέσουν να μιλήσουν για νίκη και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ήδη μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Νετανιάχου μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση. Αργότερα ο Μπάιντεν ένωσε τη φωνή του με τους ηγέτες της G7 την Κυριακή σε μια δήλωση με την οποία εξέφρασε “πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη προς το Ισραήλ“.

Νομίζω ότι το να ενωθούν με έναν τόσο πολύ, πολύ ισχυρό τρόπο υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τους Βρετανούς, μαζί με τους Γάλλους και τους περιφερειακούς παίκτες, έστειλαν ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε“, δήλωσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ευρεία υποστήριξη προς το Ισραήλ ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή μετά από μήνες επικρίσεων για τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ υπερασπίστηκε την επιθετική επιχείρηση ως αναγκαία για την άμυνα του έναντι μελλοντικών επιθέσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η επίθεση του Ιράν αργά το Σάββατο ήταν κυρίως αποτυχημένη και ο στόχος τώρα θα πρέπει να είναι μια προσεκτική απάντηση με ευρεία διεθνή υποστήριξη. “Νομίζω ότι το Ισραήλ πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τι θα κάνει στη συνέχεια“, δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Στη Χερσόνησο του Σινά Ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130

Κάνει… πάρτι το οργανωμένο έγκλημα, η χώρα έχει μετατραπεί σε «άσυλο» για τους γκάνγκστερ

Δικαστικό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης: “Τρομοκρατική” η επίθεση

Αφήστε ένα σχόλιο