AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, EFKA!!

[ad_1]

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (opekepe.gr)- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, EFKA (efka.gov.gr) – Δελτίο αγροτών!

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Πηγη: Βέβαιη θεωρείται η περαιτέρω µείωση της ενίσχυσης eco-schemes ενόψει των πληρωµών του Μαΐου, εφόσον το ΥΠΑΑΤ παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεπεράσει κατά 40% τον διαθέσιµο προϋπολογισµό οι αιτήσεις, θα ανοίξει έως τις 15 Φεβρουαρίου το σύστηµα για νέες δηλώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Αποτέλεσµα αυτού, σημειώνει το agronews.gr, οι αγρότες που έχουν µπει σε έξοδα για να λάβουν επιδοτήσεις για συγκεκριµένες δράσεις στο τέλος να πάρουν «ψίχουλα». Προς το παρόν κανένας δεν µπορεί να εκτιµήσει το ακριβές ποσό της µείωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα φτάνει κατά µέσο όρο το 40% µε βάση τα δεδοµένα από τα 370.000 ΑΦΜ που έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις ύψους 605 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ τα διαθέσιµα). Με το άνοιγµα των δηλώσεων για νέες αιτήσεις δράσεων ο αιτούµενος προϋπολογισµός θα αυξηθεί ακόµη περισσότερο µε τον διαθέσιµο να µένει ίδιος, οπότε κανείς δεν είναι σε θέση ακόµη να εκτιµήσει το ποια θα είναι η τελική µείωση.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΑ «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία»-ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !!

Το πώς ακριβώς θα γίνουν αυτές οι µειώσεις τα σενάρια έχουν ως εξής:

1) Να γίνει µείωση ανά δράση: Σε αυτό το ενδεχόµενο θα µειωθεί το ποσό επιδότησης ανά δράση, ανάλογα µε τη συµµετοχή σε αυτήν. ∆ηλαδή για παράδειγµα στα βιολογικά έχουν πραγµατοποιηθεί προς το παρόν 100.000 αιτήσεις σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda και έρχονται και άλλες µε το άνοιγµα των αιτήσεων. ∆ιαθέσιµο ποσό για τα βιολογικά είναι 235.016.873 ευρώ µε βάση το στρατηγικό σχέδιο. Εάν οι αιτήσεις φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ, τότε θα γίνει προσπάθεια µέρος της υπερβάλλουσας ζήτησης να καλυφθεί από άλλες δράσεις όπου το ποσό δεν έχει απορροφηθεί (π.χ αµειψισπορά). Έπειτα θα γίνει οριζόντια µείωση των ποσών στους δικαιούχους µε βάση το ποσό που µαζεύτηκε και το αιτούµενο.

2) Να γίνει µείωση του ποσού οριζόντια: Το σενάριο αυτό αφορά τη µείωση του ποσού σε όλες τις δράσεις των eco-schemes ίσα µε βάση το σύνολο των δηλώσεων. Εδώ µιλάµε προς το παρόν για µία µείωση 40% οριζόντια επί «δικαίωνα και αδίκων». ∆ηλαδή µπορεί ένας αγρότης να έχει δηλώσει συµµετοχή στο eco-scheme για τις αναβαθµίδες όπου το διαθέσιµο ποσό µπορεί να καλύψει όλες τις αιτήσεις, αλλά να εφαρµοστεί και σε αυτόν µείωση λόγω της µεγάλης µείωσης σε άλλες δράσεις.

3) Μείωση ανά οµάδα καλλιεργειών στα Βιολογικά: Στην περασµένη πρόσκληση του ΠΑΑ ο προϋπολογισµός των βιολογικών είχε χωριστεί σε αροτραίες, δενδρώδεις-κηπευτικά και κτηνοτροφία, δηλαδή σε τρεις κατηγορίες. Σε ένα τέτοιο µοντέλο για παράδειγµα η µείωση στην κτηνοτροφία µπορεί να είναι µηδαµινή και στις αροτραίες 60% (τα ποσοστά είναι τυχαία).

4) Να γίνει µείωση του ποσού ανά υποδράση. Η δράση 6 για «Χρήση Ψηφιακής Εφαρµογής» των eco-schemes διαθέτει συνολικά εννέα υποδράσεις. Στη δράση 6 συγκεντρώθηκαν 246.000 αιτήσεις, άρα σίγουρα µε 3 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση µόνο για το σχέδιο διαχείρισης και την ψηφιακή εφαρµογή διεκδικείται ποσό 738.000 ευρώ.

Οι 215.000 αιτήσεις αφορούν την υποδράση καλοκαιρινά κλαδέµµατα τα οποία έχουν µέσο πριµ 17,5 ευρώ το στρέµµα. Ακόµη και 10 στρέµµατα να είχαν κατά µέσο όρο οι αιτούντες µιλάµε για ποσό που ξεπερνά τα 37 εκατ. ευρώ. Για την εθελοντική δακοκτονία έχουν συγκεντρωθεί 59.000 αιτήσεις που διεκδικούν πριµ 35 ευρώ το στρέµµα. Ξανά για 10 στρέµµατα κατά µέσο όρο, φτάνουµε πάνω από 20 εκατ. ευρώ αιτούµενο ποσό.

Όταν για όλες τις υποδράσεις έχει προβλεφθεί συνολικό ποσό 49 εκατ. ευρώ, µόνο αυτές οι τρεις δράσεις ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ. Και δεν έχουν υπολογιστεί εδώ οι αιτήσεις για χρήση παρεµποδισµένων λιπασµάτων ή βιοδιεγερτών, αιτήσεις για Κοµφούζιο κ.λπ. Εφόσον γίνει η µείωση των ποσών ανάλογα τη δράση και όχι την υποδράση, γίνεται κατανοητό πως για τους δικαιούχους του Κοµφούζιο δεν θα φτάσει το ποσό ούτε για τα µισά έξοδα που έκαναν και οι οποίοι µέχρι και πέρσι έπαιρναν κανονικά και όλο το πρασίνισµα µε βάση τα δικαιώµατα και το ποσό επιδότησης από το ΠΑΑ ατόφιο για τις παγίδες τους. Παράλληλα, οι αγρότες που χρησιµοποίησαν ειδικής τεχνολογίας λιπάσµατα θα πάρουν λίγα λεπτά του ευρώ, αντί για τα 4,5 και 6 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την καλλιέργεια, που διεκδικούσαν.

Παίζει δυνατό το ενδεχόµενο να τεθεί όριο δράσεων ανά αγροτεµάχιο ή ΑΦΜ

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το πρώτο έτος εφαρµογής η υπόθεση των eco-schemes ξέφυγε και πλέον γίνεται σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο διαχειριστικών αρχών να τεθεί όριο ανά δράση eco-scheme σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή ακόµη και ΑΦΜ. Σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να τεθεί όριο στα στρέµµατα ανά αγρότη τα οποία µπορεί να εντάξει στα eco-scheme καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον ευρωπαϊκό κανονισµό και δύσκολα θα γίνει δεκτό. Θεωρητικά, αν ο αγρότης αναλαµβάνει υποχρεώσεις σε όλο τον αγρό του, πρέπει να πληρώνεται και για όλο τον αγρό του. Πάντως οι ασυµβατότητες δεν πρόκειται να πολλαπλασιαστούν ώστε να λύσουν το πρόβληµα της υπερβολικής ζήτησης.

Μένει να φανεί επίσης πώς θα δικαιολογήσει το ΥΠΑΑΤ την κίνησή του να ξαναανοίξει τις αιτήσεις eco-schemeς όταν υπάρχει τόσο µεγάλη υπερκάλυψη προϋπολογισµού. Στο ΠΑΑ η «γκρίνια» είχε να κάνει κυρίως µε τους επιλαχόντες, τώρα το σύνολο των δικαιούχων θα βρεθεί «στα κάγκελα».

Πώς διαµορφώνεται η ζήτηση πριν το άνοιγµα των δηλώσεων

Στις κυριότερες δράσεις των eco-schemes η ζήτηση διαµορφώθηκε ως εξής:

  • 31.4 Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία στις δενδρώδεις (κοµπόστ): 50.000 αιτήσεις
  • 31.4 Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία σε ακτινίδια αµπέλια (κοµπόστ): 9.500 αιτήσεις
  • 31.6-Α Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆): 246.000 αιτήσεις
  • 31.6-ΙΓ Εφαρµογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας στους ελαιώνες: 59.000 αιτήσεις
  • 31.7-∆ Κατάρτιση και εφαρµογή βελτιωµένου σιτηρεσίου: 10.500 αιτήσεις
  • 31.6-ΣΤ Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση: 215.000 αιτήσεις
  • 31.8 ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες: 55.000 αιτήσεις
  • 31.9 ∆ιατήρηση µεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας: άνω των 100.00 αιτήσεων

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, EFKA – Ημερομηνίες πληρωμών!

Η πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου αρχίζει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα η πληρωμή στις συντάξεις Μαρτίου πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.

Αναλυτικά:

  • Στις 26 Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου των Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ (oga.gr), ΟΑΕΕ(oaee.gr), ΕΤΑΑ), καθώς και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και μόνο οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου (ΙΚΑ(ika.gr), ΝΑΤ(nat.gr), ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και Δημόσιο).

  • Στις 28 Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις Μαρτίου των Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες συντάξεις του Δημοσίου (ΙΚΑ(ika.gr), ΝΑΤ(nat.gr), ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και Δημόσιο).

ΕΙΔΗΣΗ- ΔΩΡΟ ΓΙΑ 450.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ- ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΦΟΡΑ- ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ! ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη ΟΠΕΚΕΠΕ!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΔΑΣΩΣΕΙΣ !

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Διακοπή της απότομης αύξησης των τιμών γεωργικών προϊόντων το 2023 βάσει Eurostat

Ημερίδα ΕΛΙΔΕΚ με θέμα την μείωση αποθεμάτων του υπόγειου νερού

Αύξηση στις προβλέψεις κέρδους και προοπτικές τιμών γάλακτος για την Fonterra

Αφήστε ένα σχόλιο