AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ- ΣΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2024 !


ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ- ΣΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ– ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2024 !

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, πέφτει το βάρος για τον επανακαθορισμό των ενισχύσεων που πηγάζουν από τα πολυσυζητημένα τον τελευταίο χρόνο οικοσχήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τις τεχνικές δυσκολίες που ανακύπτουν και έχουν να κάνουν με την παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται και σοβαρό θέμα πολιτικής διαχείρισης του όλου ζητήματος.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που αιτούνται οι εν δυνάμει δικαιούχοι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του «νέου πρασινίσματος» σε σχέση με τα το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ και έχουν στη διάθεσή τους οι διαχειριστικές αρχές.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον «καυτό φάκελο» με τα σενάρια διαχείρισης του όλου ζητήματος να βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού, χωρίς ωστόσο να έχει απαντηθεί, καθώς, καμιά από τις απαντήσεις δεν πρόκειται να τύχει ενθουσιώδους υποδοχής από τους αγρότες που περιμένουν μήνες τώρα, χρήματα τα οποία μέχρι το 2022 εισέπρατταν με άμεσο τρόπο και χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις.

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει μια οριζόντια περικοπή της τάξεως του 50% περίπου σε όλες τις επί μέρους δράσης, δηλαδή μια περικοπή ανάλογη το αυξημένο ποσό (υπερδιπλάσιο) που συγκεντρώνουν οι αιτήσεις.

Μια τέτοια ισοπεδωτική επιλογή δεν βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνο τον υπουργό, ο οποίος θα ήθελε να διατηρήσουν σε ένα σημαντικό ποσοστό (τουλάχιστον 80%) την ενίσχυση που είχε οριοθετηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και τις αντίστοιχες εφαρμοστικές αποφάσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Το θέμα είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι δράσεις. Η πρώτη απάντηση λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ότι κοστίζει (για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις) και ότι αξίζει για να διευκολυνθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας που είναι το πρώτο ζητούμενο της πράσινης μετάβασης. Κανείς δεν λέει για παράδειγμα, ότι το κομφούζιο, οι αναβαθμίδες στα νησιά, η χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης και η καλλιέργεια ψυχανθών στην κατεύθυνση στήριξης της αμειψισποράς, δεν είναι ιδέες με περιεχόμενο που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης ενίσχυσης.

Που θα πρέπει όμως να εστιάσουν οι περικοπές; Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Σημειωτέον ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται «αυξημένη ζήτηση» ξεκινάει από τη «διατήρηση βιολογικών» μέτρο στο οποίο, υπό το φόβο να μην καλυφθεί η ζήτηση για το eco-schemes, άνοιξαν ορθάνοιχτα «πόρτες και παράθυρα» με αποτέλεσμα η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να έχει ανατραπεί πλήρως και τις περισσότερες φορές σε βάρος της νομιμότητας.

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της Νέας ΚΑΠ, χθες Δευτέρα (15/04), η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο προς το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ζημιών και άνισης μεταχείρισης στους παραγωγούς από αθέμιτες πρακτικές.

Ζήτησε μεταξύ άλλων να ληφθούν υπόψη οι δαπάνες που έχουν προβεί οι αγρότες, καθώς και να ενημερωθούν για τις τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα, νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ώστε να προστατευθούν από καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ- ΣΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2024 !

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις για το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 αναμένεται να ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πληρωμή φόρου σε οχτώ δόσεις

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε οχτώ δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση.

Πάντως, δεν αποκλείεται -ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να έχουμε -όπως και τις προηγούμενες χρονιές- παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

Το μέτρο θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Η αλλαγή στο τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα, από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται, θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.

Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις

Ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος.

Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ- ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΠΕΚΑ!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΓΡΟΤΕΣ LIVE- ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΦΚΑ, ΟΓΑ!

ΕΚΤΑΚΤΟ!!! ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ! ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΣΔΕ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΪ́ΟΥ 2024!

Source link

Related posts

Πολυλειτουργικά και επισκέψιμα αγροκτήματα και οινοτουρισμός στην συνάντηση Αυγενάκη-Ράπτη

Επενδύσεις που «βγάζουν τα λεφτά τους» στην αγροτική τεχνολογία

Υψηλές τιμές και νέα τεχνολογία ελκύουν ιδιωτικούς επενδυτές στο ελαιόλαδο

Αφήστε ένα σχόλιο