AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Άγνωστος ιός της ζούγκλας μόλυνε 20χρονο στο Περού

[ad_1]

Ο νεαρός εκδήλωσε συμπτώματα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ένας άγνωστος ιός της ζούγκλας μόλυνε έναν 20χρονο εργαζόμενο σε τεχνικά έργα στο Περού, προκαλώντας του συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού.

Ο ασθενής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ρίγη και πόνους σε όλο του το σώμα. Τα τεστ που έκανε για γνωστά παθογόνα, όπως ο δάγκειος ιός, ήταν αρνητικά. Το νέο παθογόνο εντοπίστηκε σε δείγμα αίματος που του πήραν οι γιατροί.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι ο άγνωστος ιός μπορεί να κυκλοφορεί στα δάση του Κεντρικού Περού. Και ζητούν να γίνει επιδημιολογική επιτήρηση για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Το περιστατικό δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ο ιός που μόλυνε τον 20χρονο ανήκει στο γένος των φλεβοϊών. Το γένος αυτό αποτελείται από 66 γνωστούς ιούς, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στον πλανήτη.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, λ.χ., κυκλοφορούν κυρίως τρεις φλεβοϊοί: ο ιός του πυρετού των κουνουπιών (φλεβοτόμων) της Νεάπολης (SFNV), ο ιός του πυρετού των κουνουπιών της Σικελίας (SFSV) και ο ιός Τοσκάνα (TOSV).

Ωστόσο ο  πιο γνωστός του γένους είναι ο ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (Rift Valley Fever). Στο Περού έως πρότινος ήταν γνωστό ότι κυκλοφορούσαν μόνο τρεις φλεβοϊοί που προκαλούν εμπύρετες λοιμώξεις. Επρόκειτο για τους ιούς Echarate, Maldonado και  Candiru.

Το περιστατικό

Ο 20χρονος ασθενής διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο De La Merced Chanchamayo στο κεντρικό Περού, τον Ιούνιο του 2019. Όπως ανέφερε, το τελευταίο διήμερο είχε υψηλό πυρετό, γενικευμένη εξάντληση, ρίγη, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Ένιωθε επίσης έντονο πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι του, δεν άντεχε το φως (φωτοφοβία), είχε ανορεξία και ένιωθε πόνο πίσω από τα μάτια του.

Οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε επιπεφυκίτιδα και 39 πυρετό. Τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις, αλλά όλες, ακόμα και αυτές για δάγκειο πυρετό, ήταν αρνητικές. Έτσι, πήραν δείγμα αίματος το οποίο απέστειλαν στην πρωτεύουσα της χώρας Λίμα για να εξεταστεί στην ειδική Ιατρική Ερευνητική Μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο νεαρός έφερε έναν ιό με χαρακτηριστικά του φλεβοϊού Candiru, τα οποία όμως ήταν πολύ ιδιαίτερα για να οφείλονται σε μεταλλάξεις. Συνεχίζοντας την ανάλυσή τους διαπίστωσαν πως είχε χαρακτηριστικά και του ιού Echarate.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός δημιουργήθηκε από ανασυνδυασμό του Candiru με ένα νέο στέλεχος του Echarate.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένας νέος ιός κυκλοφορεί στα δάση του κεντρικού Περού, γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Gilda Troncos. Το νέο παθογόνο προκαλεί νόσο παρόμοια με αυτήν του δάγκειου πυρετού, της ελονοσίας και άλλων τροπικών λοιμώξεων, προσθέτουν.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται αυξημένη επιτήρηση στους ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα, για να εντοπίζονται νέοι ιοί και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Πώς μας επηρεάζει το κρύο και γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Κρίσεις καταστροφολογίας: Τι είναι και πώς διαφέρουν από τις κρίσεις πανικού

Ρομπότ κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους και τους δίνουν τα φάρμακά τους

Αφήστε ένα σχόλιο