AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Ένα αγουροξυπνημένο πρωινό στο παζάρι του Ελαιώνα

[ad_1]

Σαν υπέρμαχοι της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα οδοιπορικό στο παζάρι ρακοσυλλεκτών της Αγίας Άννης στον Ελαιώνα, μιας και κόσμος και κοσμάκης το επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο. Είχαμε ακούσει πολλά και διάφορα για αυτό κι έτσι πήραμε την απόφαση μια Κυριακή του Δεκέμβρη με την αυγούλα –αφού το παζάρι ξεκινά από τις 7 το πρωί- να κατηφορίσουμε προς τα εκεί.

Πώς πάμε εκεί;

Η πρώτη έκπληξη μάς περίμενε στο μετρό του Ελαιώνα, που αν χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς γνωρίζεις πως αποτελεί στάση φάντασμα. Τόσο κόσμο στο μετρό του Ελαιώνα, είχαμε να δούμε από τα εγκαίνια, γεγονός που μας προϊδέασε για τον κόσμο που θα συναντήσουμε στο παζάρι. Στα εκδοτήρια συναντήσαμε μια συμπαθέστατη κοπέλα η οποία σε άπταιστα αγγλικά, μας ρώτησε αν κατέβηκε σωστά για το “local flea market” γουρλώνοντας κάπως τα αγουροξυπνημένα ματάκια μας. Όταν ανεβήκαμε τις κυλιόμενες ακολουθήσαμε τυφλά σχεδόν το κομβόι που κατευθυνόταν προς την Αγίας Άννης. Οι πιο πολλοί επιλέγουν το μετρό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων για τη μετακίνησή τους, ωστόσο δεν είναι και λίγοι εκείνοι που καταφθάνουν με το αυτοκίνητό τους. Θα σε συμβουλεύαμε να ακολουθήσεις κι εσύ την επιλογή του μετρό αντί του αυτοκινήτου, καθώς οι κόρνες και το μποτιλιάρισμα στην Αγίας Άννης, δεν σταματούν ποτέ, όπως και τα επιβαλόμενα πρόστιμα για αντικανονικό παρκάρισμα.

Για περάστε

Η έκταση στην οποία απλώνεται το παζάρι των ρακοσυλλεκτών –αυτό γράφει μια μεγάλη ταμπέλα σε μια από τις εισόδους του παζαριού- ή των μεταχειρισμένων –αν εμπιστευτείς την ονομασία του google maps- είναι πραγματικά τεράστια, με αμέτρητους αυτοσχέδιους πάγκους και ετοιμοπόλεμους πωλητές που αραδιάζουν την πραμάτεια τους άλλοτε σε τσίγκινα τραπεζάκια, κι άλλοτε χαμέ.

Εμείς ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από το ανοιχτό κομμάτι του παζαριού και μας πήρε πάνω από μία ώρα για να το γυρίσουμε όλο, με βήμα σχετικά γρήγορο τηρουμένων των αναλογιών και του κόσμου που ήταν πάρα πολύς. Στη συνέχεια γυρίσαμε όλη την «Αθηναγορά» το «σκεπαστό» δηλαδή κομμάτι του παζαριού, που φέρνει πιο πολύ σε ευρωπαϊκά flea markets που μπορείς να συναντήσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της ηπείρου μας. Εκεί είναι συγκεντρωμένα πιο “premium” καλούδια με τις προειδοποιητικές ταμπέλες που γράφουν «φοράτε μάσκες και γάντια» να ξυπνούν πανδημικές και covid αναμνήσεις.

Πουλάνε τίποτα καλό εκεί πέρα;

Η φράση ό,τι μπορείς να φανταστείς ποτέ δεν υπήρξε πιο ακριβής περιγραφικά, από ό,τι στο παζάρι του Ελαιώνα. Χιλιάδες, χιλιάδων πράγματα αραδιασμένα και στοιβαγμένα ακανόνιστα περιμένουν τους επίδοξους αγοραστές που αναζητούν κάποιο κρυμμένο θησαυρό, στη «λεία» των ρακοσυλλεκτών και των πωλητών που έχουν φτάσει στον χώρο αξημέρωτα. Ρούχα, κάλτσες, εσώρουχα, παιχνίδια, αυτοκινητάκια, παπούτσια (πολλά εκ των οποίων μονά), βιβλία, περιοδικά, δίσκοι βινυλίου, μπιμπελό, αξεσουάρ, καλλυντικά, πετσέτες, σεντόνια βρίσκονται σε υπέρ-προσφορά, ενώ εκατοντάδες επιλογές θα βρεις σε ημιθανή λάπτοπ, κινητά, ραδιοκασετόφωνα (τα boobox 90s κασετόφωνα στο παζάρι δικαιώνονται), εργαλεία, κατσαρολικά, μαχαιροπίρουνα, φωτιστικά αλλά και καλάμια ψαρέματος.

Προφανώς η πραμάτεια του παζαριού δεν περιορίζεται στις ξεμαλλιασμένες Barbie, τα μονά παπούτσια και τα μη λειτουργικά λάπτοπ. Αν έχεις όρεξη κι υπομονή μπορείς να βρεις πικάπ, γραμμόφωνα και γραφομηχανές, πίνακες ζωγραφικής, αποκαμωμένα από τον χρόνο έργα τέχνης, λειτουργικά ψυγεία και air-fryer σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, μέχρι vintage toys της δεκαετίας του 90 σε mint (τέλεια κατάσταση) και super-8 κάμερες, που στο ebay πουλάνε μια περιουσία. Για αυτόν τον λόγο πολλοί συλλέκτες βγαίνουν παγανιά και καραδοκούν για μια ευκαιρία και έναν κρυμμένο θησαυρό που θα φέρουν όλο καμάρι πίσω στο σπίτι τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με άδεια χέρια δεν θα φύγεις κι αυτό στο υπογράφουμε και με τα δυο μας –γεμάτα από τις σακουλίτσες- χέρια.

Κανένα tip για να μην μας πιάσουν κορόιδο παίζει;

Χωρίς παζάρι χαΐρι δεν θα δεις

Κάθε τιμή στο παζάρι είναι συζητήσιμη και χωρίς παζάρι δεν έχει γούστο θα συμπληρώσουμε. Επομένως όταν βρεις κάτι που θες να αγοράσεις, μην το πάρεις χωρίς αντιπρόταση, γιατί έτσι θα χάσεις λίγη από τη μαγεία της φάσης.

Όποιος πρόλαβε τον θησαυρό είδε

Οι θαμώνες του παζαριού, θα σου πουν μετά βεβαιότητος ότι η καλύτερη μέρα και ώρα για να το επισκεφθείς είναι το ξημέρωμα του Σαββάτου. Βλέπεις, τότε θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά όσα μάζεψαν όλη την εβδομάδα οι ρακοσυλλέκτες και δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχουν διαμαντάκια στην πραμάτεια τους.

Μέχρι να ξαναπεράσεις η ευκαιρία θα έχει κάνει μάλλον φτερά

Όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα ήδη, γνωρίζεις εκ των προτέρων πως δεν υπάρχει στοκ. Επομένως αν βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει πολύ και διαθέτεις το μπάτζετ για να το αγοράσεις, μη διστάσεις γιατί στην επόμενη γύρα, είναι πιθανόν να μην το βρεις.

Τα μετρητά και τα ψιλά σώζουν την παρτίδα

Με κάρτα δεν ψώνισε κανείς στο παζάρι του Ελαιώνα, ενώ τα ρέστα από 50ρικο είναι ένα όνειρο τρελό, ένα όνειρο απατηλό για αυτό κάνε τα κουμάντα σου πριν ξεκινήσεις.


[ad_2]

Source link

Related posts

Πώς να ζεσταθείτε χωρίς καλοριφέρ

Έρευνα: Αυτά είναι τα 2 πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μας

Δαγκώσατε τη γλώσσα σας; Άμεση αντιμετώπιση με…

Αφήστε ένα σχόλιο