AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Ένα σχολείο από το μέλλον στο Αγρίνιο

[ad_1]

Ένα σχολείο από το μέλλον στο Αγρίνιο


Το κτίριο που θα στεγάσει σύντομα το 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο ένα σχολείο από το μέλλον, έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα στη νέα γενιά με την τοιχογραφία που κοσμεί την είσοδό του: «Κάνω ό,τι μπορώ, ακόμα κι αν είμαι το πιο μικρό πουλί στον κόσμο.

Κατατάσσεται στην κατηγορία Α+ μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και μηχανισμό που αποθηκεύει και εκμεταλλεύεται το βρόχινο νερό.

Η παραπάνω περιγραφή δεν αφορά κάποιο νέο υπερσύγχρονο κτίριο μίας εταιρείας, αλλά ένα δημόσιο σχολείο εκτός Αθηνών και πιο συγκεκριμένα το 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στους μαθητές με το νέο έτος.

Το ενεργειακά αυτόνομο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα ανοίξει τις πύλες του στους μαθητές του σχολείου με το νέο έτος. Φωτογραφία: Δήμος Αγρινίου.

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά όσα το περιβάλλον παρέχει απλόχερα, το σχολείο θεωρείται πρότυπο από πλευράς βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι παροχές του είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές.

Καταρχάς χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια με ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό σύστημα τόσο για τη θέρμανση όσο και για την ψύξη όλων των χώρων του σχολείου. Στη συνέχεια η ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται σε ένα σύστημα μπαταριών και αποδίδεται στην κεντρική μονάδα κλιματισμού και σε όλες τις συσκευές, καθιστώντας το σχολείο εντελώς αυτόνομο. Διαθέτει έναν όμορφο ταρατσόκηπο όπου το φυτεμένο δώμα είναι μέρος του κτιρίου ενώ για τις υδατικές ανάγκες των φυτών και του πρασίνου χρησιμοποιείται το νερό της βροχής που αποθηκεύεται σε υπόγεια δεξαμενή.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου, Ντόρα Μαργαρά προσθέτει πως τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατανοούν εμπράκτως όσα μαθαίνουν στα μαθήματα φυσικής και χημείας σχετικά με το βιοκλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τις υδατικές ανάγκες των φυτών και του πρασίνου χρησιμοποιείται το νερό της βροχής που αποθηκεύεται σε υπόγεια δεξαμενή. Φωτογραφία: Δήμος Αγρινίου

Πώς όμως ένα τέτοιο «διαμάντι» μπορεί να διατηρηθεί ατόφιο μέσα στον χρόνο; Τόσο η διευθύντρια όσο και ο δήμαρχος κατανοούν πως χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμέλεια.

Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό σύστημα τόσο για την θέρμανση όσο και για την ψύξη όλων των χώρων του σχολείου. Φωτογραφία: Δήμος Αγρινίου

Το εσωτερικό του είναι εξίσου προσεγμένο με ιατρείο, αίθουσες αγγλικών, εργαστήρια και αίθουσα εκδηλώσεων 202 θέσεων. Φωτογραφία: Δήμος Αγρινίου

Σε κάθε περίπτωση ένα μίνιμαλ κτίριο, δεν σημαίνει πως είναι ένα μονότονο αποστειρωμένο περιβάλλον. Εν προκειμένω, ο ζωγράφος Δημήτρης Κρέτσης ανέλαβε την εικαστική παρέμβαση στο σχολείο, δίνοντάς του μία ποπ νότα.

«Ισως είναι η πρώτη φορά που έβαλα τόσο πολύ χρώμα σε έργα μου, καθώς προτιμώ τους γήινους τόνους. Ωστόσο δεδομένου πως πρόκειται για γυμνάσιο, δηλαδή για εφήβους, θεώρησα πως μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε πιο ζωηρες αποχρώσεις», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Κρέτσης.

Ο ίδιος εξηγεί στην «Κ» τον συμβολισμό που έχει το κολιμπρί που ζωγράφισε στην είσοδο του σχολείου. Φωτογραφία: Δημήτρης Κρέτσης

Οσο για το αν η τέχνη συμβαδίζει με την βιωσιμότητα, η απάντηση είναι «φυσικά και ναι». «Εκτός ότι πλέον κάνουμε τέχνη από ανακυκλωμένα υλικά και χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον, θεωρώ πως με τις εικαστικές μας παρεμβάσεις στις πόλεις, καλύπτουμε το μουντό γκρίζο παιρνώντας παράλληλα και κάποια μηνύματα», καταλήγει.

kathimerini.gr

[ad_2]

Related posts

7ο Γυμνάσιο Αγρινίου: Κυκλικός κόμβος για μεγαλύτερη ασφάλεια

aitoloakarnanianews

Σταρακά στο AGROWN: «Για το ΠΑΣΟΚ ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος δεν είναι απλό επάγγελμα: είναι λειτούργημα»

aitoloakarnanianews

Η παρέλαση στο Αγρίνιο για την Εθνική Επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940 (εικόνες – video)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο