AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας

[ad_1]

Μαύρη Θάλασσα - Χάρτης

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Βουλγαρίας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Σόφιας να απελάσει έναν Ρώσο δημοσιογράφο για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί σήμερα τη Βαλκανική χώρα πως θα προχωρήσει σε αντίποινα, χαρακτηρίζοντας την απέλαση “απαράδεκτη επίθεση” στα ΜΜΕ.

Οι Βουλγαρικές αρχές αφαίρεσαν τα διαπιστευτήρια και την άδεια διαμονής από τον Αλεξάντερ Γκάτσακ, ανταποκριτή της κρατικής Rossiyskaya Gazeta και στη συνέχεια τον απέλασαν, σε μια κίνηση που η Βουλγαρία συνέδεσε με ενέργεια από μέρους του Ρώσου δημοσιογράφου “που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια”.

Ο κ.Γκάτσακ κατέφυγε στη Ρωσική πρεσβεία όταν κλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ενώ τελικά εγκατέλειψε τη χώρα την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Βουλγαρική κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε “απαράδεκτη επίθεση” την απέλασή του και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα. Η κίνηση της Βουλγαρίας αποτελεί “ένα ζωντανό παράδειγμα βίας κατά δημοσιογράφων, που έχει ήδη καταστεί μια συνηθισμένη μορφή πίεσης στους δημοσιογράφους σε χώρες των αποκαλούμενων προηγμένων Δημοκρατιών”, είπε η κα Ζαχάροβα.

Η Rossiyskaya Gazeta από την πλευρά της ανακοίνωσε, ότι ο κ.Γκάτσακ έχει εργαστεί στη Σόφια για πολλά χρόνια, ακόμη και για θέματα κρίσιμα για τις Βουλγαρικές αρχές. Η εφημερίδα σημείωσε ακόμη, ότι ένας άλλος ανταποκριτής της, ο Αλεξάντρ Γκασιούκ, ο οποίος εργαζόταν στην Κύπρο, συνελήφθη στη Λευκωσία τον Οκτώβριο και – όπως υποστηρίζει το έντυπο – υπέστη ξυλοδαρμό από την Κυπριακή αστυνομία και έπειτα απελάθηκε. Η Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κύπρου για το περιστατικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις ενέργειας στην Αφρική

Κυβερνοεπίθεση στο Ιράν διέκοψε τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων

Οι 10 μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις για το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο