AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Έξυπνοι συνδυασμοί αγροπεριβαλλοντικών και eco-schemes δίνουν ενίσχυση πάνω από 100 ευρώ το στρέμμα

[ad_1]

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ένταξή τους θα τους περιορίσει και ως ένα βαθµό τη συµµετοχή σε δράσεις eco-schemes λόγω της λεγόµενης «ασυµβατότητας». Παρακάτω παρουσιάζονται – µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα – οι επιλογές που έχουν οι ενδιαφερόµενοι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι που θέλουν να ενταχθούν στα νέα αγροπεριβαλλοντικά:

Απονιτροποίηση στις αροτραίες: Όσοι επιλέξουν την ένταξη στη σχετική προκήρυξη που θα εκδοθεί το πρώτο τετράµηνο του 2024 ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουν για να µη χάσουν το πρασίνισµα, την ενίσχυση για επιδότηση για τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής (3 ευρώ/στρµ.) σε συνδυασµό µε ακόµη δύο υποδράσεις και συγκεκριµένα:

  • Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς: 3 ευρώ το στρέµµα.
  • ∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών: 1 ευρώ το στρέµµα.
  • Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς: 7 ευρώ το στρέµµα.
  • Χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης ή παρεµποδισµένα: 4,5 ευρώ το στρέµµα
  • Χρήση προϊόντων ή λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτες: 3 ευρώ το στρέµµα.

Ουσιαστικά ένας παραγωγός βάµβακος έχει να περιµένει 60 ευρώ το στρέµµα από την Απονιτροποίηση και το µέγιστο 14,5 ευρώ από τα eco-schemes. Το ποσό αυτό πρασινίσµατος λάµβαναν το 2022 τα στρέµµατα µε δικαιώµατα αξίας 30 ευρώ το στρέµµα περίπου.

Επιπλέον έχουν την επιλογή να µπουν στη δράση «Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία» που αφορά την προµήθεια και εφαρµογή κοµποστ µε ύψος ενίσχυσης 11 ευρώ το στρέµµα. 

Κοµφούζιο: Η νέα προκήρυξη Κοµφούζιο που αναµένεται µέσα στο έτος αφορά εκείνους που δεν είχαν σχετικές δεσµεύσεις το 2023. Όσοι δενδροκαλλιεργητές (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, µηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, δαµασκηνιά, αµπέλι (οινοποιήσιµο, επιτραπέζιο – σταφίδα), εσπεριδοειδή και για πρώτη φορά καρυδιά) επιλέξουν να µπουν σε αυτή, οι κύριες επιλογές στα eco-schemes αφορούν τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής (3 ευρώ το στρέµµα) και δύο από τις παρακάτω δράσεις (όποιες επιλέξουν):

  • Εξαπόλυση ωφέλιµων µακρο-οργανισµών: Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Κερασιά, Μηλιά: 35,8 ευρώ, Αχλαδιά: 30 ευρώ το στρέµµα.
  • Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch): 18,3 ευρώ/στρέµµα. Σε αυτή τη δράση δεν µπορούν να ενταχθούν οι εκµεταλλεύσεις µε εσπεριδοειδή.
  • Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση: 17,5 ευρώ/στρέµµα
  • Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς: 3 ευρώ το στρέµµα
  • ∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών: 3 ευρώ το στρέµµα
  • Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς: 7 ευρώ το στρέµµα.
  • Χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης ή παρεµποδισµένα: 6 ευρώ το στρέµµα.
  • Χρήση προϊόντων ή λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτες: 6 ευρώ το στρέµµα.

Για παράδειγµα λοιπόν ένας καλλιεργητής ροδάκινου, µπορεί να µπει στο Κοµφούζιο του ΠΑΑ το 2024 µε 41,4 ευρώ το στρέµµα και να λάβει επίσης 56 ευρώ το στρέµµα περίπου από τα eco-schemes αν µπορεί επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις. Η µηλιά αντίστοιχα µπορεί να πάρει τα 56 ευρώ το στρέµµα συν 98,9 ευρώ από το Κοµφούζιο του ΠΑΑ. Πρόκειται φαινοµενικά µε µία πρώτη µατιά ένα ελκυστικό «πακέτο» ενίσχυσης και µένει να φανεί αν µπορεί στην πράξη ο παραγωγός να επωφεληθεί.

Σηµειώνεται πως και το βαµβάκι θα είναι επιλέξιµο για ένταξη στο Κοµφούζιο µε ύψος επιδότησης 34,6 ευρώ το στρέµµα. Η καρυδιά που µπαίνει για πρώτη φορά στο πρόγραµµα θα έχει επιδότηση 98,9 ευρώ το στρέµµα από το Κοµφούζιο για τα δύο πρώτα έτη.

Βιολογική Γεωργία: Αφορά τους παραγωγούς που θα ενταχθούν το 2024 στην πρόσκληση του ΠΑΑ (3ετία). Οι επιλογές εδώ ειδικά για τις αροτραίες είναι συµφέρουσες. Για παράδειγµα η βιολογική µηδική µπορεί να πάρει από το ΠΑΑ 88,2 ευρώ το στρέµµα και µε πιστοποιηµένο σπόρο ακόµη 60 ευρώ µέσω eco-schemes. Τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά ψηχανθή µε ενίσχυση όµως 58,4 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά του ΠΑΑ. Αναλυτικότερα οι επιλογές των παραγωγών, εφόσον µπουν στα βιολογικά του ΠΑΑ έχουν ως εξής:

  • Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου: Αντικατάσταση Μηδικής: Με βίκο 48,8 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ. Αντικατάσταση Βάµβακος: Με βίκο 10,9 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ. Αντικατάσταση Αραβοσίτου: Με βίκο 31,6 ευρώ, µε χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ.
  • Ο βίκος λαµβάνει από τα βιολογικά του ΠΑΑ 58,4 ευρώ το στρέµµα και τα χειµερινά σιτηρά 21,6 ευρώ το στρέµµα
  • Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών: Αφορά τις πιστοποιηµένες ποικιλίες σε κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια (62,8 ευρώ το στρέµµα) και τα χειµερινά σιτηρά µε 31,3 ευρώ το στρέµµα. Τα βιολογικά όσπρια από το σχετικό πρόγραµµα του ΠΑΑ λαµβάνουν πριµ ύψους 65,3 ευρώ το στρέµµα.
  • Η παραπάνω δράση eco-scheme αφορά και τα αρωµατικά φυτά για ενίσχυση 82,4 ευρώ το στρέµµα. Στα Βιολογικά λαµβάνουν 129 ευρώ το στρέµµα. Σύνολο λοιπόν, επιδότηση άνω των 200 ευρώ το στρέµµα.
  • Καλλιέργεια καινοτόµων ανθεκτικών καλλιεργειών: Αφορά Κινόα, Τεφ, Σιταροκρίθαρο, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Μουκούνα, Τσουκνίδα, Λινάρι, Καµελίνα, Χία ή Τσία ή Κία, Γλυκοπατάτα µε επιδότηση60 ευρώ το στρέµµα. Η γλυκοπατάτα λαµβάνει 84,8 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά και οι υπόλοιπες καλλιέργειες 69,4 ευρώ το στρέµµα.
  • Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση: 17,5 ευρώ/στρέµµα. Σε αυτή τη δράση µπορούν να ενταχθούν και οι ελιές που λαµβάνουν από τα βιολογικά 69,2 (ελαιοποιήσιµες) και 71,2 ευρώ το στρέµµα (επιτραπέζιες).
  • ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες: 25 ευρώ το στρέµµα.

Σπάνιες Φυλές: Οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα θα µπορούν να είναι και δικαιούχοι της διατήρησης βιολογικών των eco-schemes.

Με βάση τα περασµένα ΠΑΑ οι ασυµβατότητες

Οι συνδυασµοί και οι ασυµβατότητες µεταξύ αγροπεριβαλλοντικών και eco-schemes βασίζονται στην εφαρµοστική απόφαση του ΥΠΑΑΤ που αφορά τα περασµένα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι καλλιεργητές είναι καλό να περιµένουν τους νέους επικαιροποιηµένους πίνακες για τα ΠΑΑ 2023-2027, ωστόσο µπορούν να πάρουν µία πρώτη γεύση για τις επιλογές που έχουν. Πάντως, εφόσον οι δεσµεύσεις των νέων αγροπεριβαλλοντικών είναι ίδιες µε της περασµένης περιόδου, δεν αναµένονται µεγάλες αλλαγές.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Τα τέσσερα ορόσημα των Βρυξελλών για το 2024

Έθιμα και παραδόσεις των Θεοφανείων

Υπό νέα αγροτική πολιορκία οι Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με τρακτέρ συμβούλιο γεωργίας

Αφήστε ένα σχόλιο