AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Έμποροι ανοίγουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 17/12 – Προ των πυλών νέος εμπορικός σύλλογος;

[ad_1]

Αγρίνιο: Έμποροι ανοίγουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 17/12 – Προ των πυλών νέος εμπορικός σύλλογος;


Ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν ότι, μετά την αποχώρηση των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου οι οποίοι είχαν εκλεγεί από την παράταξη Ενωμένο Εμπόριο, επίκειται η δημιουργία ενός δεύτερου εμπορικού συλλόγου, το άνοιγμα της Κυριακής 17/12 έφερε πάλι νέες συζητήσεις.

Κι αυτό παρότι μιλάμε ουσιαστικά για… 3,5 ώρες από τις 11 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι! Αυτές είναι οι ώρες που έχουν υιοθετήσει όσοι δηλώνουν ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά. Εντούτοις, η νέα αυτή κόντρα δείχνει και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικές νοοτροπίες. Μάλιστα κυκλοφόρησε κι ένα ανεπίσημο «πρόγραμμα» (εικόνα) που τυπώθηκε σε Α4 και αναρτήθηκε σε αρκετές βιτρίνες προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος.

Μάλιστα, έμποροι που βλέπουν τα πράγματα από την συγκεκριμένη σκοπιά λένε πως θα είναι και πολλοί που θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής παρότι τηρούν συνήθως όσα αποφασίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως έγινε και στην διάρκεια του καλοκαιριού ή όπως γίνεται και με τις προσφορές τύπου Black Friday που
μπορεί επισήμως να κατακεραυνώνονται αλλά αρκετοί τις υιοθετούν.

Όπως διαπιστώνει κάποιος παρατηρητικός, άλλωστε, το επίσημο πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου για την εορταστική περίοδο, ξεκινά από την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ίσως για να μην είναι και τόσο δεσμευτικό ή ίσως για να μην προκαταλάβει την πρόθεση κανενός που θα θέλει να ανοίξει. Ούτως ή άλλως, πηγές της αγοράς λένε πως το 95% των εμπορικών συλλόγων στην Ελλάδα προέτρεψαν τα μέλη τους να έχουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά αυτή τη Κυριακή, με εξαίρεση τα Γιάννενα, την Άρτα και την Πρέβεζα (όπου πάντως υπάρχουν δύο εμπορικοί σύλλογοι- ο ένας αφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης- και δεν είναι σαφές ποιος θα πειθαρχήσει). Στις παραπάνω πληροφορίες διαφαίνεται, μάλιστα, κι ένα μοτίβο, ότι οι σύλλογοι που δεν έχουν ζητήσει ανοιχτά αυτή την Κυριακή είναι σχεδόν όλοι στην Δυτική Ελλάδα.

Στην αγορά του Αγρινίου όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με όσα μέλη στηρίζουν απόλυτα την σημερινή πλειοψηφία με τους υπόλοιπους αλλά και με όσους είναι για χρόνια αποστασιοποιημένοι από την εκπροσώπηση των εμπόρων σε τοπικό επίπεδο. «Από την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που αφορούσε τη συγκρότηση του σε σώμα, μετά τις εκλογές του Φεβρουάριου 2023 μέχρι και την τελευταία που συμμετείχαμε δεν υπήρξε ούτε μια εξ αυτών που να μην έχει εντάσεις, προσωπικές  προσβλητικές επιθέσεις και ειρωνικές συμπεριφορές», αναφέρουν οι κκ. Γιάννης Γιοπάνος, Θόδωρος Δεληγιάννης,
Σωκράτης Κωστίκογλου και Δημήτρης Τσερπέλης που υπέβαλαν την παραίτησή τους και οι οποίοι πολλές φορές, ακόμη και όταν η παράταξή τους είχε την πλειοψηφία, τόνιζαν ότιόσοι είναι εγγεγραμμένοι και πολύ περισσότερο όσοι ψηφίζουν ή μετέχουν στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι ελάχιστοι μπροστά στο αληθινό πλήθος των επιχειρήσεων της περιοχής. «Πρέπει να μας προβληματίσει γιατί τα μέλη μας μειώνονται συνεχώς εδώ και χρόνια, κάτι δεν κάνουμε σωστά», ήταν μια πολύ συνηθισμένη φράση σε συνελεύσεις και συνεδριάσεις στο Αγρίνιο.

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή τους στον πρόεδρο του Συλλόγου τα τέσσερα απερχόμενα μέλη του Δ. Σ. σημείωναν: «Μια ακόμη απόδειξη της αλαζονικής και αυταρχικής στάσης και συμπεριφοράς σας είναι ότι δεν  ρωτήσατε  καν  την άποψη μας στη διαμόρφωση του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2023, το αποφασίσατε μόνοι σας και το ανακοινώσατε  έχοντας Κλειστή την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, όταν σε όλη  την Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των  Εμπορικών  συλλόγων προτείνουν οι αγορές τους να παραμείνουν ΑΝΟΙΧΤΕΣ την συγκεκριμένη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου για την οποία εμείς πιστεύουμε ότι η αγορά πρέπει να λειτουργήσει».

Ως σημείο καμπής πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου το «Ενωμένο Εμπόριο» διαφώνησε με την απεργία για το φορολογικό προτείνοντας στάση εργασίας, με τις εξελίξεις να φέρνουν την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα εκπροσώπου του «Ενωμένου Εμπορίου»! Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η κίνηση «ανεξαρτησίας» με ανοιχτά καταστήματα την προσεχή Κυριακή που έχει ανακοινωθεί και με αναρτήσεις εμπόρων στα social media.

Παρότι δεν επιβεβαιώνεται τίποτε επισήμως, έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί ότι επίκειται στο προσεχές μέλλον ίδρυση νέου συλλόγου. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από την συνδικαλιστική νομοθεσία και μένει να λυθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης σε πανελλαδικό επίπεδο. Πιθανότατα θα αναζητηθούν μέλη για τον νέο αυτό σύλλογο και από όσους είναι τώρα εγγεγραμμένοι στον τωρινό αλλά και τους πολύ περισσότερους οι οποπιοι δεν έχουν γραφτεί μέχρι τώρα στον σύλλογο. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον βρισκόμαστε στο σημείο όπου ακούγεται η φράση «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»…

Γιάννη Συμψηρής

[ad_2]

Related posts

Νοσοκομείο Αγρίνιο: Σε κινητοποιήσεις οι γιατροί για τις διώξεις και την υποστελέχωση

aitoloakarnanianews

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στη Λεπενού

aitoloakarnanianews

Πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων ΓΟΕΒ Ελλάδας ο Βλάσσης Σφυρής

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο