AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο – Κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ (εικόνες & βίντεο)

[ad_1]

Αγρίνιο – Κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ (εικόνες & βίντεο)


Πρόεδρος ΔΕΥΑ Αγρινίου: «Ακούγεται ότι πάνε να  ενοποιηθούν οι ΔΕΥΑ με σκοπό σε όλη την χώρα να γίνουν 15 υπηρεσίες, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι 15 αυτές ΔΕΥΑ θα διαχειρίζονται και την ύδρευση και την αποχέτευση. Θεωρώ πως είναι τερατούργημα»

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Αγρινίου νωρίτερα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από την υπηρεσία ώστε να εναντιωθούν στην Κυβέρνηση και στην πρόθεσή της: «να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό, από την τοπική αυτοδιοίκηση» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, η οποία συνεχίζει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Γιάννης Φαρμάκης στο πλαίσιο της κινητοποίησης στο Αγρίνιο επεσήμανε: «επανέρχεται λίγο διαφορετικά το πρόβλημα. Ακούγεται ότι πάνε να  ενοποιηθούν οι ΔΕΥΑ με σκοπό σε όλη την χώρα να γίνουν 15 υπηρεσίες, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Οι 15 αυτές ΔΕΥΑ θα διαχειρίζονται και την ύδρευση και την αποχέτευση. Θεωρώ πως είναι τερατούργημα, αν και ήρθε ως προσχέδιο. Δεν πρέπει να ακολουθηθεί. Σίγουρα θα γίνουν προτάσεις, αλλά δεν πρέπει να ακολουθηθεί το προσχέδιο αυτό.

Υπάρχουν ΔΕΥΑ στη χώρα που δεν είναι ανταποδοτικές, έχουν οφειλές και χρωστάνε στο κράτος και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας χρήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες πρέπει να «τσουβαλιαστούν» και να καταλήξουμε να έχουμε μια ΔΕΥΑ για παράδειγμα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα.

Αυτό θα είναι τερατούργημα όπως προείπα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα και να μην μπορούνε να ανταπεξέλθουν, αλλά η υπηρεσία του Αγρινίου, η ΔΕΥΑ του Αγρινίου, με 63 χιλ. υδρόμετρα και με μόλις 50 υπαλλήλους, εργάτες και υπαλλήλους γραφείου καταφέρνουμε να φέρνουμε σε πέρας την δουλειά για τα 63 χιλ. υδρόμετρα που διαθέτει η περιοχή.

Έχουμε επίσης χαμηλό κοστολόγιο στο νερό που πληρώνουμε όλοι ως καταναλωτές και στον πρώην Δήμο Αγρινίου και στους υπόλοιπους Καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν με αυτό του Αγρινίου.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε προβλήματα από όμορες πόλεις, ΔΕΥΑ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθουν στην ΔΕΥΑ Αγρινίου χωρίς τα χρέη που έχουν. Η υπηρεσία του Αγρινίου το μόνο χρέος που διαθέτει είναι αυτό της ενεργειακής κρίσης που έφερε επιπλέον δαπάνη στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν δηλαδή το κράτος σκοπεύει να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ, ως ΔΕΥΑ Αγρινίου το πρώτο πράγμα που θέλουμε για βοήθεια είναι να μας δώσει τα επιπλέον χρήματα που δαπανήσαμε για την ενέργεια του 2021, το 2022 και το 2023.

Να λάβουνε υπόψη του δαπανήσαμε το 2019 και το 2020 και το επιπλέον ποσό να μας το δαπανήσει το κράτος. Η υπηρεσία επίσης δεν έκανε αυξήσεις όπως όφειλε να κάνει ως ανταποδοτική επιχείρηση ιδιωτική που είναι.

Δεν θέλουμε και ζητάμε να μην υπάρξει τροποποίηση στην περίπτωσή μας, θέλουμε να παραμείνουμε όπως είμαστε, καθώς είμαι σε θέση να διαχειριστούμε γειτονικές μας ΔΕΥΑ από άλλες πόλεις.

Θέλω να τονίσω πως δεν πρέπει να γίνει η συνένωση που σκέπτονται διότι η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ιδιωτική επιχείρηση, έχει ιδιόκτητα αντλιοστάσια, ιδιόκτητες δεξαμενές, υπάρχουν από παλαιότερα χρόνια δωρεές από κόσμο που έδινε το χωράφι τους για να γίνει δεξαμενή στο χωριό του, υπάρχουν δωρεές οικοπέδου για  να γίνει αντλιοστάσια.

Όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η ΔΕΥΑ Αγρινίου πως είναι δυνατόν να το πάρει κάποιος άλλος; Αυτά ανήκουν στην υπηρεσία του Αγρινίου. Επίσης, η ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι μια μεγάλη επιχείρηση που δίνει κάθε χρόνο χρήματα σε προμηθευτές που είναι από το Αγρίνιο.

Το 90%  των χρημάτων που δαπανά η ΔΕΥΑ για προμήθειες πάνε σε επιχειρήσεις της πόλης. Αυτό δεν θα υπάρξει αν πάνε κεντρικά, γιατί τότε τα εφόδια θα έρχονται από άλλη αγορά, πιο «κεντρική». Θέλουμε να στηρίζουμε τη τοπική αγορά.

Ακόμη η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει μικρό ποσοστό υπαλλήλων και μεγάλο αριθμό υδρομέτρων. Είχαμε την τύχη με τον Δήμαρχο, τον Γιώργο τον Παπαναστασίου, να καταφέρνουμε να εντασσόμαστε σε προγράμματα που μας εξελίσσουν, όπως το πρόγραμμα με τα 23 χιλ. ηλεκτρονικά υδρόμετρα που αναμένουμε να τα πάρουμε για να τα εγκαταστήσουμε.

Είναι ακόμη ο διαχωρισμός που κάνουμε ως προς το συστήματα αποχέτευσης και όμβριων και τα διαχωρίζουμε, είναι ακόμη το έργο που γίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης ύψους 7 εκατ. ευρώ, είναι ο νέος αγωγός που κατασκευάζουμε, το φωτοβολταϊκο πάρκο μας που είναι έτοιμο και αναμένουμε από στιγμή  σε στιγμή να μας το συνδέσει η ΔΕΗ.

Είμαστε σε επίπεδο συνεπώς που εξελισσόμαστε με έργα. Είμαστε μοντέλο προς μίμηση και είναι τιμή μας και καμάρι μας. Το οφείλουμε στον Δήμαρχό, στην υπηρεσία και στους εργαζομένους της που είναι λιγοστό.

Ζημιές τις καθημερινότητας ποιος θα τις αντιμετωπίζει από το μοντέλο που προωθείτε; Μπορεί να πάει σήμερα στο Στράτο και επειδή τα σπίτια δεν παίρνουν νερό; Μετά από πόσες ημέρες θα πάει; Είπαν επίσης πως θα δώσουν χρήματα 340 εκατ. για να ξεχρεωθούν οι ΔΕΥΑ. Οι «κακιές» ΔΕΥΑ θα πάρουν τα χρήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση για να ξεχρεωθούν; Όχι».

Η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ με ανακοίνωσή της τονίζει: «Η Κυβέρνηση με νόμο, αναιτιολόγητα και εντελώς ξαφνικά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις προεκλογικά, ετοιμάζει την κατάργηση και συγχώνευση των ΔΕΥΑ, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας.

Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της.

Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του  λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή ενέργειας και υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών.

Η Κυβέρνηση και οι υπουργοί της διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και διαβεβαίωναν όλοι μαζί Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι τα νερά δεν πωλούνται» τονίζουν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΠΟΕ–ΔΕΥΑ.

Η ανακοίνωση ωστόσο έχει και συνέχεια, σύμφωνα με την οποία: «η σημερινή Κυβέρνηση παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της και την αντίθεση του συνόλου της κοινωνίας και των εργαζομένων, ετοιμάζετε με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει αρχή μέση και τέλος, να δώσει το οριστικό τέλος και να χαρίσει τα νερά στους πολιτικούς της φίλους.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και δεν έχουμε εμπιστοσύνη, ελλείψει και αντιπολίτευσης, σε μια αλαζονική Κυβέρνηση η οποία δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της. Μόνο αίτημά μας είναι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που χαρίζει τα νερά στους ιδιωτικούς ομίλους».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν από τα κόμμα 100 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας

[ad_2]

Related posts

Λαϊκές αγορές Αγρινίου – Πάγκοι με POS: «Δεν εξυπηρετεί τις πολύ μικρού ύψους συναλλαγές» λένε οι παραγωγοί

aitoloakarnanianews

Agrown: Προοπτικές και τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική υδατοκαλλιέργεια

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Θερμή υποδοχή στον Δημήτρη Κουτσούμπα – Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο