AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Μεγάλη και με παλμό η συγκέντρωση των αγροτών (εικόνες – video)

[ad_1]

Αγρίνιο: Μεγάλη και με παλμό η συγκέντρωση των αγροτών (εικόνες – video)


Μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να διαμαρτυρηθούν για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα από την επίλυση των οποίων κρίνεται η επιβίωσή τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι που το μεσημέρι της Δευτέρας (22.1.24), πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο.

Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από παλμό και μεγάλη συμμετοχή και στηρίχθηκε από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μετά από ολιγόλεπτη ένταση που δημιουργήθηκε με την Αστυνομία, επιτράπηκε η πρόσβαση, μέσω της Αναστασιάδη,  15 περίπου τρακτέρ στην κεντρική πλατεία που είχαν νωρίτερα συγκεντρωθεί στην Εθνική Οδό

Δείτε video:

 

 

Στην συγκέντρωση εκτός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κοτοπούλη, στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου που νωρίτερα είχε κάνει και δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Κοντογιάννης που εισέπραξε αποδοκιμασίες, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Σωκράτης Γεωργούσης, του Αγροτικού Συλλόγου Αγράφων κ. Γιαννούλης, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής των αγροτών κ. Ζαρναβέλης και Μολώνης.

Εκτός από την κινητοποίηση στην «καρδιά» του Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε και κινητοποίηση στη διασταύρωση Βόνιτσας – Λευκάδας ενώ αναμένεται να εντείνουν τη δράση του οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Το υψηλό κόστος παραγωγής και το «τσεκούρι» στις επιδοτήσεις «έβγαλαν» για ακόμα μια χρονιά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στους δρόμους, οι οποίοι προετοιμάζονται για «θερμό» χειμώνα μαζί με τους κτηνοτρόφους!

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου υπήρξε μηχανοκίνητη πορεία προς το Αγρίνιο και γι’  αυτό υπήρχε προσυγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο παρκινγκ στην περιοχή των παλιών σφαγείων. Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου σχεδιάζουνε να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σχεδιάζουν και αγροτικό μπλόκο σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας!

«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντού λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως οι ελιές. Ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα. Μάλιστα, κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους και όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης» τονίζουν, συμπληρώνοντας πως: «κάθε μήνα γονατίζουμε από το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια».

Τονίζουν ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή δεν αποζημιώνονται και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος ή ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης».

Δείτε εικόνες από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο:

 

 

Οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες μέσα από τα κινητοποιήσεις τους διεκδικούν:

• Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
• Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
• Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη της κυβέρνησης ώστε να μην γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις. Εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος. Στελέχωση όλων των μηχανισμών του κράτους.
• Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
• Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή. Να παρθούν άμεσα μέτρα, για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων.


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Παραδόθηκε η Μαβίλη ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας – Δείτε τι άλλαξε (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Πλήθος κόσμου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Μητροπόλης

aitoloakarnanianews

Οικογένεια Σοφοκλή Γκουρνέλου : 30 χρόνια «σταθμός» για την επιχείρηση «Το τρένο» – Αλλάζει χέρια η επιχείρηση

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο