AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν ως αποκούμπι τις κοινωνικές δομές του Δήμου και της Εκκλησίας

[ad_1]

Αγρίνιο: Μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν ως αποκούμπι τις κοινωνικές δομές του Δήμου και της Εκκλησίας


Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Χέρι – χέρι ακρίβεια και φτώχεια όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν ως αποκούμπι τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου και της Εκκλησίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγρινίου (Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών κλπ), με αφορμή την ημέρα αυτή βρέθηκαν χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (φωτο) για να ενημερώσουν τους πολίτες για τη δράση τους και τη σημασία της κοινωνικής τους προσφοράς.

Η ημέρα αυτή είναι συμβολική, διότι, μόνο και μόνο οι αριθμοί στο Αγρίνιο είναι «γροθιά στο στομάχι» και αποκαλύπτουν τις διαστάσεις του φαινομένου. Η παρούσα δε συγκυρία με την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση επιτείνει το πρόβλημα και φέρνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στο κατώφλι των κοινωνικών δομών του Δήμου Αγρινίου και της Εκκλησίας!

Η «Σ» σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά τον αριθμό των ωφελούμενων σε όλο το πλέγμα των κοινωνικών δομών που έχει αναπτύξει ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.

Ο Κώστας Kαλατζής

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αγρινίου

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή το Κοινωνικό Παντοπωλείο  διανέμει, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα,  είδη ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα προϊόντα. Οι ωφελούμενες οικογένειες ανέρχονται σε περίπου 1.100.

Δομή Παροχής Συσσιτίου Δήμου Αγρινίου

Λειτουργεί με σταθερό ωράριο και αφορά στην παροχή συσσιτίων σε σταθερή και τακτική βάση σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Τα ωφελούμενα άτομα της δομής, όπως αναφέρει ο κ. Καλαντζής, ανέρχονται σε 118 άτομα.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Παρέχονται σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα και υποστηρίζονται ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, όταν αυτό απαιτείται.

Άλλα 50 με 100 άτομα απευθύνονται μηνιαίως στην Κοινωνική Λειτουργό για πληροφόρηση σε θέματα υγείας, παροχών, ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά, σύνδεση και παραπομπή σε άλλες δομές και πραγματοποιούνται συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Το Φαρμακείο παραλαμβάνει δωρεές φαρμάκων από 50-100 πολίτες, 5 με 10 φαρμακεία και άλλους φορείς. Υπάρχει συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Givmed και γίνεται ανταλλαγή φαρμάκων πανελλήνια με άλλα Κοινωνικά Φαρμακεία και άλλους φορείς. Περίπου 900 φαρμακευτικά τεμάχια παραλαμβάνονται και εξέρχονται μηνιαίως, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε παραϊατρικό υλικό ανέρχεται στα 500.

Η Δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, έχει περίπου 200 εγγεγραμμένους, από τους οποίους 150 άτομα λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός αυτός μαζί με τα μέλη  των οικογενειών τους φτάνει τα 400 άτομα.

Δομές Αστέγων

Είναι δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Μέχρι και σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 110 άτομα που βρισκόταν σε συνθήκες αστεγίας. Πραγματοποιήθηκαν στεγαστικές και εργασιακές επανεντάξεις. Έγιναν συνδέσεις και παραπομπές σε υπηρεσίες με σκοπό την ενδυνάμωση.

Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά

Όπως τονίζει ο κ. Καλαντζής το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για Ρομά οι αντίστοιχοι πληθυσμοί μπορούν να απευθύνονται για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.

Στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Αγρινίου έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 8.616 αιτήματα με τα 774 από αυτά να αφορούν νέους ωφελούμενους.

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2014. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί 203 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες εισήχθησαν στον ξενώνα μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους.

Στην παρούσα φάση φιλοξενούνται στον ξενώνα τρείς  γυναίκες και δύο παιδιά και είναι υπό διερεύνηση αιτήματα φιλοξενίας (από άλλες πόλεις της χώρας) γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων, μαζί με τα παιδιά τους.

Επίσης 217 περιπτώσεις γυναικών έχουν ενταχθεί, μετά από αίτημά τους, σε συμβουλευτικό κύκλο συνεδριών ψυχολογικής ενδυνάμωσης, με στόχο την απομάκρυνσή τους από το τοξικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Κοινωνικό Ιατρείο

Το Κοινωνικό Ιατρείο απευθύνεται σε ανασφάλιστους πολίτες και εξυπηρετεί γύρω στα 500 άτομα και 300 οικογένειες με εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οδοντίατροι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι κα. Συνεργάζεται επίσης με Διαγνωστικά Κέντρα και προγραμματίζει ραντεβού σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ. Επίσης, όπως ενημερώνει ο κ. Καλαντζής, πραγματοποιούνται πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, προσφέρεται δωρεάν μέτρηση σακχάρου, πίεσης, χοληστερίνης και οξυγόνου και κάθε χρόνο προγραμματίζονται εξετάσεις όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας, τεστ Παπ, κλινική εξέταση μαστού κα.

Σπεύδουν στην εκκλησία ακόμη και για λάδι

Και δυστυχώς δεν είναι τα μόνα στοιχεία για την περιοχή του Αγρινίου. Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και «ψυχή» των συσσιτίων πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης

«η φτώχεια δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας και υπάρχει ο φόβος ότι με τους πολέμους, που γίνονται, θα αυξηθεί. Βλέπουμε την αύξηση της τιμής πολλών προϊόντων, κάτι που δεν βοηθάει αρκετές οικογένειες που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Η Εκκλησία, όπως και ο Δήμος, προσπαθεί να βρει λύση ή να θεραπεύσει το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν κάποιες οικογένειες.

Τα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου συνεχίζονται κανονικά και δεν σταμάτησαν καθόλου το καλοκαίρι. Καθημερινά δίνουμε 155 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας, στο κοινωνικό φροντιστήριο καθημερινά παρακολουθούν τα μαθήματά του 130 παιδιά, ενώ υπάρχουν ακόμη και αρκετές αιτήσεις για παιδιά που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Πολλά παιδιά του κοινωνικού φροντιστηρίου που πέτυχαν το στόχο τους και πέρασαν στη σχολή που επιθυμούσαν, εργάζονταν το καλοκαίρι. Υπήρχαν παιδιά που εργάζονταν σε επιχειρήσεις εστίασης, υπήρχαν κορίτσια που βοηθούσαν ακόμη και σε οικοδομή, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τα απαραίτητα και να φύγουν για τις σχολές τους. Υπάρχει δυσκολία, γιατί υπάρχει μεγάλη ακρίβεια σε πάρα πολλά προϊόντα.

Οι τιμές συνεχώς μεταβάλλονται ανοδικά και το διαπιστώνουμε στις ανάγκες που υπάρχουν στα συσσίτια για την παρασκευή του καθημερινού φαγητού. Οι συνάνθρωποί μας που έρχονται στον Άγιο Δημήτριο για να ζητήσουν ενίσχυση για την αποπληρωμή λογαριασμών λ.χ. ρεύματος κλπ, αλλά και για την εξασφάλιση φαρμάκων που έχουν ανάγκη, δεν σταμάτησε ποτέ.

Μάλιστα, από το τέλος του Αυγούστου και έπειτα υπάρχουν οικογένειες που έρχονται στην Εκκλησία και ζητούν λάδι ή έρχονται με την σκέψη πως θα μπορέσουν να αγοράσουν από την εκκλησία λάδι σε χαμηλή τιμή. Είναι μάλιστα πολλές οι οικογένειες αυτές. Η περιοχή μας φέτος δεν έχει λάδι, οι ελιές δεν έχουν την ίδια καρποφορία που είχαν πέρυσι.

Να τονίσω όμως πως η Εκκλησία δεν διαθέτει λάδι και ό,τι λάδι αποκτά το διοχετεύει στα συσσίτια. Όταν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κάποιον το κάνουμε, αλλά με μπουκάλες, διότι δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχει διαθέσιμο πολύ λάδι και δεν διαθέτουμε εμείς λάδι, δεν διαθέτει η εκκλησία ελαιώνες για να προσφέρει λάδι.

Είναι έντονη πλέον η αναζήτηση λαδιού από αρκετές οικογένειες, όπως είναι έντονο το τελευταίο διάστημα από τις ωφελούμενες οικογένειες των συσσιτίων που μας ρωτάνε αν μπορούμε να αυξήσουμε τις μερίδες φαγητού. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή και μας λυπεί πάρα πολύ αυτό, καθώς τα αιτήματα για την αύξηση μερίδων  φαγητού είναι πολλά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σε καταστολή ο 16χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στη Μακρυνεία – Σταθερή η κατάστασή του σε ΜΕΘ των Ιωαννίνων         

[ad_2]

Related posts

Η παρέλαση στο Αγρίνιο για την Εθνική Επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940 (εικόνες – video)

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: «Έφυγε» η Μαίρη Χρυσικοπούλου

aitoloakarnanianews

Το συνέδριο AGROWN στο Αγρίνιο, με τη “ματιά” του ΙΟΝΙΑΝ TV

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο