AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο – «Μνημείο των 120»: Έρχεται ο διαγωνισμός για αποκατάσταση, συμπλήρωση και ανάδειξη του μνημείου

[ad_1]

Αγρίνιο – «Μνημείο των 120»: Έρχεται ο διαγωνισμός για αποκατάσταση, συμπλήρωση και ανάδειξη του μνημείου


Έρχεται ο διαγωνισμός που αφορά την αποκατάσταση, συμπλήρωση και  ανάδειξη για το “Μνημείο των 120 στο Αγρίνιο

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την αποκατάσταση του μνημείου των 120 εκτελεσθέντων τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, που βρίσκεται πίσω από το Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Αγρινίου.

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε τη μελέτη και τους όρους του διαγωνισμού, που τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να τρέχει.

Το έργο φέρει τον τίτλο «Ανάδειξη & εξωραϊσμός του μνημείου των 120 στην Αγ. Τριάδα Αγρινίου» και έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Αγρινίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου από καιρό είχε δει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το μνημείο, που δυστυχώς πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει βανδαλιστεί από ασυνειδήτους. Από το 2022 μάλιστα είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση που συνέταξε ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την παρέμβαση στο σημείο με σκοπό την αποκατάσταση, τη συμπλήρωση, αλλά και την ανάδειξη του μνημείου. Μάλιστα η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο μεσοδιάστημα ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε αυτή την πρόταση να την κάνει με τις υπηρεσίες του μελέτη εφαρμογής, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, που φιλοδοξεί να καταστήσει το μνημείο πιο λειτουργικό στο βασικό του σκοπό που είναι φυσικά η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Βάσει της πρόταση που έχει κάνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο μνημείο θα προστεθούν τα ονόματα των 120 εκτελεσθέντων, ενώ μετά από αίτημα των Αντιστασιακών Οργανώσεων της περιοχής θα ενσωματωθούν στο μνημείο αποσπάσματα τριών ποιημάτων, ενός του Γιάννη Ρίτσου , ενός του Πάνου Χατζόπουλου και ενός του Σωκράτη Κυλάφη, που σχετίζονται με το ιστορικό γεγονός και τη μαρτυρία των 120 πατριωτών υπέρ της ελευθερίας.

Επίσης θα προστεθεί και η πινακίδα που θα αναγράφεται ένα περιεκτικό ιστορικό του γεγονότος, οι διαταγές εκτέλεσης στα Γερμανικά και στα Ελληνικά, καθώς επίσης ότι η εκτέλεση έγινε από τους Γερμανούς SS και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μελέτη προβλέπονται διάφορες αισθητικές επεμβάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, έτσι ώστε συνολικά να αλλάξει η εικόνα του σημείου.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Δυτική Ελλάδα: Χειροπέδες σε αλλοδαπό για διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων

 


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Μήνυμα στήριξης της τοπικής αγοράς από το «Ενωμένο Εμπόριο»

aitoloakarnanianews

Σύναξη του τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Μητρόπολης (εικόνες)

aitoloakarnanianews

ΕΛΕΠΑΠ: Γνωρίστε τα προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας στις 23 Απριλίου και στο Αγρίνιο

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο