AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: Τα Χριστούγεννα «ζεσταίνουν» με… πληθωριστικό τζίρο τα κρεοπωλεία – Λιτό το τραπέζι 

[ad_1]

Αγρίνιο: Τα Χριστούγεννα «ζεσταίνουν» με… πληθωριστικό τζίρο τα κρεοπωλεία – Λιτό το τραπέζι 


Τα Χριστούγεννα «ζεσταίνουν» με… πληθωριστικό τζίρο τα κρεοπωλεία. Λιτό το τραπέζι όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία έως 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι τιμές τα κρεοπωλεία του Αγρινίου, με τους κρεοπώλες να διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Ανάσταση» αναμένεται να κάνουν οι κρεοπώλες της περιοχής, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως θετικές! Φαίνεται πως φέτος οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες θα ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάνοντας ικανοποιητικό τζίρο στα τοπικά κρεοπωλεία, ανάλογα φυσικά με την οικονομική δυνατότητα που διαθέτει ο καθένας.

Οι κρεοπώλες αν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζαν αυξήσεις σε διάφορα είδη κρεάτων, αυτή την περίοδο προσπαθούν να βρουν την «χρυσή τομή» και να διατηρήσουν τις τιμές τους σταθερές και στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι.

Ωστόσο, υπάρχουν κρέατα στα οποία ο καταναλωτής θα διαπιστώσει πιθανότητα αύξηση της τάξεως του 10%, αν όχι και 20%, αν και οι περισσότεροι κρεοπώλες της περιοχής φαίνεται πως διατήρησαν τις τιμές περσινές τιμές στην συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων τους.

Τα χρήματα που θα διαθέσουν φέτος οι καταναλωτές για να προμηθευτούν κρέας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι από 50 ευρώ το πολύ μέχρι και 80 ευρώ, αλλά σημασία έχει ότι έχουν όλη την διάθεση να αγοράσουν κρέας και αυτό είναι θετικό για τους κρεοπώλες της περιοχής, οι οποίοι πέρασαν και από δύσκολες χρονιές όπου έβλεπαν την πελατεία τους να συρρικνώνεται.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» έδωσε το γενικό πλαίσιο που θα συναντήσουν οι καταναλωτές στην τοπική αγορά κάνοντας έρευνα, αλλά αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εορταστικής περιόδου.

Ο Βασίλης Παπαθανάσης

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε: «οι καταναλωτές ξεκίνησαν σιγά – σιγά να κάνουν τις παραγγελίες τους και να ψωνίζουν κρέατα για το γιορτινό τραπέζι. Αγορές αυτή την περίοδο κάνουν και όσοι έχουν δικά τους πρόσωπα σε μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία δεν θα έρθουν στην περιοχή μας τις γιορτές και  τους στέλνουν κρέας.

Ο περισσότερος κόσμος θα ψωνίσει την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο, αλλά το παρήγορο είναι ότι φέτος φαίνεται πως ο κόσμος έχει διάθεση να αγοράσει, ενώ επιλέγει τα τοπικά κρεοπωλεία, αυτά που ξέρει και εμπιστεύεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για να βρει ποιοτικό κρέας. Η ψυχολογία του καταναλωτή είναι καλή και ελπίζουμε πως θα το δούμε και στα ψώνια του αυτό.

Εμείς ως κρεοπώλες είμαστε έτοιμοι και ήδη διαθέτουμε επάρκεια κρεάτων. Η περιοχή μας διαθέτει ποιοτικά κρέατα, μέρος των οποίων διοχετεύουμε εκτός από την τοπική αγορά και σε άλλες αγορές στη χώρα, ακόμη και στην αγορά της Θεσσαλίας, η οποία υπέστη μεγάλη ζημιά. Η παραγωγή σε αιγοπρόβατα στην περιοχή μας είναι μεγάλη, όπως επίσης διαθέτουμε και πολλά χοιροστάσια. Οι καταναλωτές όμως πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να προσπαθούν να γνωρίζουν τι κρέας επιλέγουν.

Οι τιμές εδώ και λίγο καιρό είναι σταθερές, ενώ φέτος σε σύγκριση με πέρυσι διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά 20%. Ο τζίρος στον κλάδος μας είναι περισσότερο πληθωριστικός και λιγότερο από αύξηση της κατανάλωσης και αυτό προκύπτει από τις ανατιμήσεις που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις τιμές σε διάφορα είδη κρέατος.

Το χοιρινό φέτος στην τοπική αγορά είναι περίπου στα 7,5 ευρώ το κιλό, το αρνί και το κατσίκι είναι περίπου στα 12 με 13 ευρώ το κιλό, τα λουκάνικα είναι περίπου στα 7,5 ευρώ, τα κοτόπουλα στα 4 ευρώ με 4,5 ευρώ, ενώ τα χωριάτικα αγγίζουν και τα 6 ευρώ, τα βοοειδή κυμαίνονται μεταξύ 10 ευρώ και 14 ευρώ, ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο πελάτης.

Αυτό που παρατηρείται φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι ότι οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν τα ίδια χρήματα, αλλά λιγότερα. Αν για παράδειγμα μια οικογένεια ξόδευε πέρυσι 60 ευρώ για τα κρέατα της εορταστικής περιόδου, φέτος δεν διαθέτει περισσότερα από 50 ευρώ. Η μείωση ως προς τις αγορές είναι τις τάξης του 10%, αλλά το θετικό είναι η διάθεση που υπάρχει για να ψωνίσει ο κόσμος.

Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι καταναλωτές ενημερώνονταν για τις τιμές και από την Τρίτη και την Τετάρτη της τρέχουσας εβδομάδας ξεκίνησε η εορταστική κίνηση, αν και πάντα τα κρεοπωλεία δουλεύουν περισσότερο την τελευταία στιγμή, το Σάββατο κυρίως θα δουλέψουμε και την Παρασκευή.

Πάντα υπάρχει καλή κίνηση και την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν συγκρίνεται η κίνηση αυτή, όσο καλή και αν είναι, με την κίνηση που καταγράφεται στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Κανόνας μας είναι να περιορίσουμε λίγο το κέρδος μας αυτή την περίοδο για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας που μας στηρίζουν όλο τον υπόλοιπο καιρό. Να σημειώσουμε πως αυτή την περίοδο οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν λόγω και της αυξημένης κίνησης και της περιόδου, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών από την πιθανή παραπλάνηση που μπορεί να συναντήσουν».

Ο Αντώνης Πατσιρογιάννης

Ο Αντώνης Πατσιρογιάννης τόνισε: «ο κόσμος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις τιμές, που θα κυμανθούν δηλαδή τα διάφορα είδη κρέατος, ώστε να έχει πλήρη εικόνα και να αποφασίσει τι θα ψωνίσει. Ήδη ξεκίνησαν πολλοί να ψωνίζουν από νωρίτερα, αν και την κορύφωση της κίνησης την περιμένουμε την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η εκτίμηση είναι πως φέτος ο κόσμος θα ψωνίσει κρέατα για το σπίτι του, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και γι’ αυτό και εμείς κρατάμε σταθερές τιμές σε σχέση με πέρυσι, αν και το αρνί είναι αυξημένο φέτος κατά 10%.

Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μέχρι 50 ευρώ, ενώ όλοι αναζητούν ποιοτικό κρέας. Δεν ψωνίζουν πλέον όπως ψώνιζαν παλιότερα, δεν υπάρχει καμία σχέση ως προς αυτό. Οι περισσότεροι επιλέγουν χοιρινό κρέας, αλλά παρ’ όλα αυτά η ζήτηση σε αρνί και κατσίκι δεν μειώθηκε, παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Ο Κώστας Κακούρης

Ο Κώστας Κακούρης σημείωσε: «η εορταστική κίνηση ξεκίνησε, ενώ την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ο κόσμος αναζητά ποιοτικά κρέατα, ντόπια και φυσικά σε καλή τιμή και αυτό το τρίπτυχο μπορεί να το βρει. Η δουλειά τα Χριστούγεννα πάντα αυξάνεται, είχε αυξηθεί ακόμη και τις πολύ δύσκολες εποχές, γιατί ο κόσμος θέλει να περάσει όμορφα γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα χρήματα που διαθέτουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι μεταξύ 50 ευρώ και 80 ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα. Αναμένουμε να ψωνίσουν και οι κάτοικοι χωριών της περιοχής που κάνουν μεγαλύτερους τζίρους, διότι αυτοί ψωνίζουν όχι μόνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά κάνουν προμήθειες για περισσότερο χρονικό διάστημα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Mια βόλτα στο στολισμένο Αγρίνιο που φόρεσε τα γιορτινά του (βίντεο)             

[ad_2]

Related posts

Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μυρτιάς

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στην Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Άρπαξαν 300μ καλώδιο από το εργοτάξιο της Μαβίλη

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο