AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αγρίνιο: 1.784 ηλεκτρονικές ακινησίες – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

[ad_1]

Αγρίνιο: 1.784 ηλεκτρονικές ακινησίες


Αγρίνιο: 1.784 ηλεκτρονικές ακινησίες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων θα προβούν σε ηλεκτρονική ακινησία στο τέλος της προθεσμίας στις 29/2, ωστόσο αρκετοί ήδη έχουν καταθέσει ήδη πινακίδες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από τα μέσα του 2020 και έπειτα οι ουρές στις Εφορίες για την κατάθεση πινακίδων «εξαφανίστηκαν», καθώς ακολουθείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής ακινησίας.

Τα τελευταία όμως χρόνια της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ακινησίας το εντυπωσιακό στοιχείο που υπάρχει για όσους είχαν ζήσει τις ατελείωτες ουρές είναι ότι δεν υπάρχει συνωστισμός στις Δ.Ο.Υ. ούτε στο τέλος του Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση που δίνει του Υπουργείο, όπως ισχύει και αυτή την φορά.

Όπως έχει διαπιστωθεί με την ηλεκτρονική ακινησία οι περισσότεροι θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους ή του δικύκλου τους το τελευταίο διάστημα, πριν δηλαδή την λήξη της προθεσμίας, ώστε να εκμεταλλευτούν ακόμη και τα τελευταία 24ωρα που θα μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους.

Κατά την διάρκεια του 2020 (και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική ηλεκτρονική ακινησία) υπήρξαν περισσότερες από 930 ακινησίες επιβατικών και δικύκλων στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι ηλεκτρονικές ακινησίες στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου το 2021 ήταν 3.274 και το 2022 ήταν 2.978.

Για το 2023 έχει ήδη δοθεί παράταση μέχρι και τις 29/02/24, ενώ μέχρι και την Δευτέρα 08/01/24 είχαν δηλωθεί 1.784 ηλεκτρονικές ακινησίες που αφορούν Ι.Χ. και δίκυκλα. Ως είθισται θα αυξηθούν, όπως εξάλλου προαναφέραμε, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων που έχουν ως σκοπό να ακινητοποιήσουν το όχημά τους «παραδοσιακά» επιλέγουν να κάνουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ακινησίας τις τελευταίες ημέρες.

Κατά το 2019 υπήρξαν 1.580 ακινησίες, το 2018 υπήρξαν τουλάχιστον 1.745 ακινησίες οχημάτων, ενώ το 2017 είχαν καταθέσει περίπου 2.900 πινακίδες κυκλοφορίας και το 2016 είχαν κατατεθεί περίπου 2.000 πινακίδες!

Η φυσική παρουσία για κατάθεση πινακίδων στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, όπως και σε όλες τις Εφορίες ανά την Ελλάδα, ακολουθούν μόνο ιδιαίτερες περιπτώσεις λ.χ. για οχήματα αποθανόντων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική ακινησία θέτει τον καθένα που την εφαρμόζει προ των ευθυνών του, καθώς, αν την παραβιάσει το πρόστιμο θα είναι βαρύτατο.

Συγκεκριμένα, εάν κάποιος πολίτης πιαστεί να κυκλοφορεί με το όχημα για το οποίο έχει δηλώσει ηλεκτρονική ακινησία ή αν διαπιστωθεί πως το εν λόγω όχημα είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πάνω του τις πινακίδες, τότε ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ όπως και το κόστος των τελών κυκλοφορίας. Τα 10.000 αυξάνονται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Ο παραβάτης θα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του νόμου στο ενδεχόμενο που εμπλακεί λ.χ. σε κάποιο τροχαίο, ενώ αξίζει να τονίσουμε πως αν το όχημα για το οποίο έχει γίνει η διαδικασία της ηλεκτρονικής ακινησίας εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό όπου έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία, τότε θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Οι ενδιαφερόμενοι για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους θα πρέπει να επισκεφτούν την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα την πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς taxisnet και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

«Τρέχει» το MyAuto wallet

Εντός μόνο μιας μέρας 26.073 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή MyAuto wallet κινητό τους, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να αντλούν και να έχουν πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά τους με τρόπο απλό, φιλικό και χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, μέσω του Gov.gr Wallet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν για ενημερωτικούς λόγους πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται.

Να υπενθυμίσουμε ότι διαθέσιμες στο Gov.gr Wallet είναι οι εξής πληροφορίες:

·         Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

·         Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

·         Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας από τα Μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

·         Εύρεση ασφάλισης οχημάτων από τα Μητρώα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

·         Ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του:

·         Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας

·         Αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας

·         Αν το όχημα του είναι σε κίνηση ή ακινησία

·         Αν το όχημα του έχει κλαπεί

·         Το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου. Ο πολίτης μέσω του Gov.gr Wallet θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, δύο εβδομάδες πριν τον επόμενο Τεχνικό Έλεγχο

·         Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΑΑΔΕ: Αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων έως 28 Φεβρουαρίου

 

 

 

 

 


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Συνεδριάζει την Τετάρτη το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας

aitoloakarnanianews

Χριστιανική Ένωση Αγρινίου: Χριστουγεννιάτικη εορτή την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Με πολύ παιχνίδι και χορό η γιορτή αγάπης της Ακτίνας Εθελοντισμού (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο