AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

ΑΕΚ – Μαρσέιγ: Τα αδέλφια από τη Μικρά Ασία «έσμιξαν» πριν 34 χρόνια

[ad_1]

Η κόλαση της Φιλαδέλφειας και η αδελφοποίηση

Την 1η Νοεμβρίου του 1989, στη ρεβάνς, το «Νίκος Γκούμας»… έβραζε και ήταν η σειρά της Μαρσέιγ να έρθει στην Ελλάδα. Στο 78′ ο Πατίκας κέρδισε πέναλτι από τον Μόζερ και ο Τόνι Σαβέφσκι άνοιξε το σκορ με εκτέλεση – πανένκα. Έξι λεπτά αργότερα ο Παπέν ισοφάρισε σε 1-1 και επί της ουσίας κάπου εκεί τελείωσε το ματς.

Μετά το ματς ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν κιτρινόμαυροι οπαδοί. Ρίψη καπνογόνων και πετρών με την UEFA να τιμωρεί τον Δικέφαλο με μονοετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι λίγοι φίλοι ης Μαρσέιγ που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί και δεν είχαν εμπλοκή στα επεισόδια που ακολούθησαν. Υπήρχε ένας οπαδικός σεβασμός ανάμεσα στους υποστηρικτές των δυο ομάδων, κάτι που έμελλε να γιγαντωθεί με την πάροδο των χρόνων.

Το 1993 η ΑΕΚ κληρώθηκε ξανά με τη Μαρσέιγ, για τα προκριματικά των ομίλων του Champions League. Οι Μασσαλοί τελικά αποκλείστηκαν από την Ευρώπη εξαιτίας του σκανδάλου Ταπί και τελικά η Μονακό πήρε τη θέση της. O ιδιοκτήτης των Μαρσεγέζων κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας σε παίκτη της Βαλενσιέν, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση (εξέτισε ένα εξάμηνο), η Ομοσπονδία αφαίρεσε τον τίτλο από την Ολιμπίκ και την υποβίβασε στη Ligue 2.

Στο Πριγκιπάτο εκτός από τους οπαδούς της ΑΕΚ ταξίδεψαν και οπαδοί της Μαρσέιγ για να «στηρίξουν» την ομάδα τους που κανονικά θα έπαιζε εκείνη την ημέρα. Επικρατούσε ένα πολύ φιλικό κλίμα ανάμεσα σε Ενωσίτες και Μασσαλούς. Κοινές φωτογραφίες, ανταλλαγές κασκόλ, ακόμα και ανταλλαγή διευθύνσεων για αλληλογραφία, ώστε να παραμείνουν σε επαφή.

ΑΕΚ

Στις 2 Νοεμβρίου του 1994 η ΑΕΚ τέθηκε αντιμέτωπη με τη Μίλαν στην Τεργέστη για τους ομίλους του Champions League και ανάμεσα στα πανό της R21 υπήρχε το σήμα των CU84. Το πανό «ΑΕΚ, η MARSEILLE μαζί σου» άρχισε να βρίσκεται όλο και πιο συχνά στα παιχνίδια της Ένωσης, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι μεμονωμένες παρουσίες οπαδών του Δικεφάλου στα παιχνίδια των Μασσαλών.

Είχαν κοινή παρουσία και σε διάφορα οπαδικά γεγονότα όπως το Mondiali Antirazzisti (αθλητικό γεγονός που περιλάμβανε διαφορετικά αθλήματα και πολιτιστικά δρώμενα και δραστηριότητες συνδεδεμένες με τις ρατσιστικές διακρίσεις) στο Μοντέκκιο αρχικά και στο Καζαλέκκιο στην Ιταλία όπου μέλη της Original 21 και των CU84 άρχισαν να μοιράζονται σκηνές, μπύρες και ιδεολογίες.

Στις 6 Μαρτίου του 1997 η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι, με 6000 οπαδούς της Ένωσης να κερδίζουν πανηγυρικά τη μάχη της εξέδρας και ανάμεσά τους να υπάρχουν φυσικά και υποστηρικτές της Μαρσέιγ. Στις αρχές του 2000 η φιλία αναζωπυρώθηκε και η διαδρομή Αθήνα – Μασσαλία έμοιαζε με… Νέα Φιλαδέλφεια – Περισσός.

Στις 12 Απριλίου η Μαρσέιγ υποδέχτηκε στο «Βελοντρόμ» την Παρί Σεν Ζερμέν του Ροναλντίνιο και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσία της Original 21 στο πέταλο των CU84 με τα κιτρινόμαυρα πανό με τη βόμβα να κρέμονται πλέον μαζί με τα πανό των Ultras της Μαρσέιγ. Στη «σκεπαστή» και σε όλα τα γήπεδα που πήγαινε η Original ήταν πια μόνιμη η παρουσία πανό των CU84. Η αδελφοποίηση ήταν πια γεγονός.

[ad_2]

Source link

Related posts

Εκτός με ίωση ο Παμλίδης, επέστρεψε ο Έφορντ στον ΠΑΣ Γιάννινα

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: Με υψωμένες τις γροθιές ξανά ο Αταμάν, αποθεώθηκε από τον κόσμο των «πρασίνων»

Ο Μαραβέγιας πήγε για ταξίδι αναψυχής στο Παρίσι και… είδε Παναιτωλικό: «Instagram vs Reality» (pic)

Αφήστε ένα σχόλιο