AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αμφιλοχία

Αιτωλοακαρνανία: Στο δρόμο οι κτηνοτρόφοι – Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Αμφιλοχία την Τετάρτη

[ad_1]

Αιτωλοακαρνανία: Στο δρόμο οι κτηνοτρόφοι – Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Αμφιλοχία την Τετάρτη


Στο δρόμο βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας αύριο με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο τους μετά από μειώσεις τιμών, μειώσεις ενισχύσεων και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των κτηνοτρόφων από την Κυβέρνηση απέναντι στις επιδρομές λύκων και αγριογούρουνων που αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους. Οι επιδρομές πλέον έχουν εξελιχθεί με μάστιγα για του κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι λόγοι αυτοί σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος συντήρησης και διατροφής των κοπαδιών οδηγούν τους κτηνοτρόφους αύριο Τετάρτη στις 11.00 σε κινητοποίηση στον κόμβο της Αμφιλοχίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνάνας Σπύρος Κοτοπούλης (φωτογραφία) μιλώντας στην εφημερίδα  «Συνείδηση» αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν τους κτηνοτρόφους της περιοχής στην κινητοποίηση αυτή, ενώ παράλληλα θέτει και τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, τα οποία πλέον, όπως αναφέρει,  είναι συνυφασμένα με την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στο επάγγελμα και στο χωριό τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτοπούλης τονίζει: «Μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας και Κατούνας το πρωί της Τετάρτης στις 11.00 κτηνοτρόφοι κυρίως, αλλά και αγρότες της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Αμφιλοχίας.

Η κινητοποίηση θα διεξαχθεί, διότι οι τιμές στο γάλα έχουν κατρακυλήσει πάνω από 10 λεπτά το κιλό. Ο μέσος όρος της τιμής του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους είναι το 1,60, ενώ τη χρονιά που έρχεται έχουμε την ενημέρωση πως η τιμή θα μειωθεί περεταίρω κατά 10 λεπτά. Τα 10 λεπτά είναι το κέρδος μας, πώς θα ανταποκριθούμε; Πως θα βιοποριστούμε;

Ένας ακόμη λόγος της κινητοποίησής μας είναι οι πολλές περικοπές που έχουν γίνει στις ενισχύσεις – επιδοτήσεις από την Ε.Ε..Η μείωση των επιδοτήσεων αυτών ξεκινάει από το 30% και φτάνει μέχρι και το 60% για τους κτηνοτρόφους, ενώ την ίδια στιγμή απεντάχθηκαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της περιοχής μας από την εξισωτική αποζημίωση, διότι τους δόθηκαν πεδινά βοσκοτόπια.

Επίσης, ακόμη ένα αίτημα, που πλέον έχει εξελιχθεί σε μείζον, είναι ότι οι κτηνοτρόφοι αιτούμαστε από την κυβέρνηση άμεση λήψη μέτρων προστασίας, καθώς οι λύκοι και τα αγριογούρουνα έχουν αποδεκατίσει τα ζώα μας. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ έντονο στην Αιτωλοακαρνανία και το Κράτος δεν έχει λάβει κανένα ουσιώδες μέτρο, ώστε ο κτηνοτρόφος να μπορέσει να παραμείνει στο επάγγελμα και στο χωριό του και να ενισχυθεί για την απώλεια ζώων του από τις επιδρομές των λύκων και των αγριογούρουνων.

Ο συνδυασμός των θεμάτων αυτών σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση και την εκτροφή των ζώων μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Πωλούνται ζώα στην Αιτωλοακαρνανία από κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και των εναπομεινάντων ζώων, αλλά και στις ανάγκες της οικογένειας των κτηνοτρόφων και σε άλλες υποχρεώσεις τους.

Ακόμη όμως και αυτοί που δεν έχουν πληγεί πολύ από τις επιδρομές των λύκων αναγκάζονται να κρατάνε κλεισμένα τα ζώα τους, κάτι που δεν είναι σωστό, αλλά και το κόστος συντήρησης του κοπαδιού τους στην περίπτωση αυτή εκτοξεύεται και είναι από την πρώτη στιγμή δυσβάστακτο.

Οι συνθήκες αυτές δεν μας βοηθούν και όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Δεν δεχόμαστε καμία μείωση στην τιμής του γάλακτος, ζητάμε ενίσχυση του κτηνοτρόφου, επιστροφή όλων των ενισχύσεων που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης ζητάμε ουσιαστικά μέτρα και άμεσα για την απώλεια των ζώων μας από τις επιδρομές των λύκων και των αγριογούρουνων. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όποιον κτηνοτρόφο δεν λάβει την εξισωτική αποζημίωση».

Εφημερίδα «Συνείδηση» – Κώστας Χονδρός

 

[ad_2]
https://sinidisi.gr/aitoloakarnania-sto-dromo-oi-ktinotrofoi-kinitopoiisi-diamartyrias-stin-amfilochia-tin-tetarti/

Related posts

Θρήνος στο Λουτρό Αμφιλοχίας: O 18χρονος που σκοτώθηκε στα Βριλήσσια καταγόταν από την περιοχή

aitoloakarnanianews

Αμφιλοχία: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Φιλαρμονική Αμφιλοχίας: Κάλαντα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα παιδιά της «Φλόγας»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο