AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Αλγόριθμος υπολογίζει πότε θα πεθάνεις

[ad_1]

Με… τρομακτική στην κυριολεξία ακρίβεια ένα ολοκαίνουριο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει πότε θα πεθάνεις –αλλά και πόσα λεφτά θα βγάλεις στη ζωή σου. Και το όνομα αυτού; Life2vec.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πίσω από το ChatGPT για να αναλύσουμε τις ανθρώπινες ζωές αναπαριστώντας κάθε άτομο ως σειρά των γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή του», εξηγεί ο Sune Lehmann, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης «Χρήση ακολουθίας γεγονότων ζωής να προβλέψουμε ανθρώπινες ζωές».

Στην έκθεση, ο καθηγητής δικτύων και πολύπλοκων συστημάτων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τον αλγόριθμο life2vec, ο οποίος χρησιμοποιεί επιλεγμένες λεπτομέρειες της ζωής ενός ατόμου συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, του επαγγέλματος, της κατοικίας και του ιστορικού υγείας προκειμένου να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής, με 78% ορθότητα.

«Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι κατά μία έννοια, οι ανθρώπινες ζωές μοιράζονται μια ομοιότητα με τη γλώσσα», εξήγησε ο Lehmann. «Όπως οι λέξεις διαδέχονται η μία την άλλη στις προτάσεις, έτσι και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο στις ανθρώπινες ζωές».

Ελαφρώς διαφορετικό από το ChatGPT, το life2vec μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα της ζωής ενός άνδρα ή μιας γυναίκας εξετάζοντας προσεκτικά το παρελθόν τους.

«Αυτό το μοντέλο μπορεί να προβλέψει σχεδόν τα πάντα», λέει ο Lehmann στην New York Post, προσθέτοντας ότι η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησε επίσης το εξειδικευμένο πρόγραμμα για να μαντέψει πράγματα όπως η προσωπικότητα των ανθρώπων.

«Εστιάσαμε στον θάνατο γιατί είναι κάτι πάνω στην πρόβλεψη του οποίου οι άνθρωποι δουλεύουν για πολλά χρόνια (για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες)», πρόσθεσε, «άρα είχαμε μια καλή αίσθηση του τι ήταν δυνατό».

Η ομάδα του Lehmann εξέτασε έναν ετερογενή πληθυσμό 6 εκατομμυρίων Δανών, που διέφεραν σε φύλο και ηλικία, από το 2008 ως το 2020. Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν το life2vec για να ανακαλύψουν ποια από τα άτομα θα ζούσαν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2016.

«Η κλίμακα του συνόλου δεδομένων μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε αναπαραστάσεις σε επίπεδο ακολουθίας μεμονωμένων τροχιών ανθρώπινης ζωής, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο κινείται μέσα στο χρόνο», αναφέρει η έκθεση. «Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς εξελίσσονται οι ατομικές ζωές σε έναν χώρο διαφορετικών τύπων συμβάντων (οι πληροφορίες για ένα έμφραγμα αναμειγνύονται με αυξήσεις μισθών ή πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση από μια αστική σε μια αγροτική περιοχή)».

Οι ερευνητές τροφοδότησαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες στην τεχνητή νοημοσύνη για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, όπως: «Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Francisco έλαβε 20.000 κορώνες Δανίας ως φύλακας σε ένα κάστρο στην Ελσινόρη» ή «Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της στο γυμνάσιο οικοτροφείου, η Ερμιόνη ακολούθησε πέντε μαθήματα επιλογής».

Στη συνέχεια αντιστοιχούσαν διαφορετικά ψηφιακά διακριτικά σε κάθε κομμάτι δεδομένων, τα οποία ήταν όλα κατηγοριοποιημένα πολύ συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα του αντιβραχίου αντιπροσωπεύεται ως S52. Η εργασία σε ένα κατάστημα καπνού κωδικοποιείται ως IND4726, το εισόδημα αντιπροσωπεύεται από 100 διαφορετικές ψηφιακές μάρκες, και η «αιμορραγία μετά τον τοκετό» έχει τον κωδικό Ο72.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται, το life2vec προέβλεψε σχεδόν τέλεια ποιος θα είχε πεθάνει μέχρι το 2020 πάνω από το 75% των φορών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πρόωρο θάνατο περιλαμβάνουν το να είσαι άνδρας, να έχεις διάγνωση ψυχικής υγείας ή να κάνεις ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Η απόκτηση υψηλότερου εισοδήματος ή ηγετικής θέσης συνδέονταν και τα δύο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, ο Lehmann τόνισε στην New York Post ότι σε κανέναν συμμετέχοντα της μελέτης δεν δόθηκαν οι προβλέψεις θανάτου.

«Αυτό θα ήταν πολύ ανεύθυνο», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του ελπίζουν να μοιραστούν τελικά περισσότερες λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων τους με τρόπο που να προστατεύει το απόρρητο όσων εμπλέκονται στην έρευνα.

«Αλλά μπορούμε ακόμα να μάθουμε από το life2vec ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο ίδιος. «Δεν έχουμε εμβαθύνει σε αυτό, αλλά αυτή είναι μια άλλη σημαντική εφαρμογή του μοντέλου».

Το bot δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό ή σε εταιρείες. Και κατά τη μαζική διάθεσή του -εάν γίνει ποτέ ελεύθερο για προσωπική χρήση- ο ερευνητής λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση συγκεκριμένων ατόμων σε περιπτώσεις όπως η σύνταξη ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή η λήψη αποφάσεων πρόσληψης.

«Οι προβλέψεις δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν σκοπό και για κανένα λόγο», τόνισε ο Lehmann. «Το νόημα του life2vec είναι να κατανοήσουμε τι είναι δυνατό να προβλέψουμε, και τι όχι».

Πηγή: New York Post 


[ad_2]

Source link

Related posts

Τι να κάνεις αν το παράκανες με το αλάτι στη διατροφή σου

Ξεπάγωμα κρέατος με ασφάλεια: Πως να το κάνω;

Αυτός είναι ο λόγος γιατί πρέπει να κοιμάστε με μια σκελίδα σκόρδο κάτω από το μαξιλάρι σας

Αφήστε ένα σχόλιο