AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης και πτυχών της ΚΑΠ βλέπει ο Μητσοτάκης

[ad_1]

Για την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές, χωρίς να τίθεται ωστόσο, επ’ αμφισβήτηση ο πυρήνας της. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών της ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ισχύουσα είχε συμφωνηθεί το 2020, προ πανδημίας και των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. «Έχει έρθει η ώρα να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές που να λαμβάνουν υπόψιν νέες πραγματικότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», ανέφερε. 

Πάντως και μια ημέρα νωρίτερα, μετά τις ανακοινώσεις περί αναστολής των πράσινων δεσμεύσεων για ακόμα ένα χρόνο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Μάρος Σέφτοβιτς, περιέγραψε ως «χέρι βοηθείας» για τον κλάδο σε μια δύσκολη στιγμή. Επικαλούμενος πλημμύρες, πυρκαγιές στην Ελλάδα, καύσωνα σε όλη τη νότια Ευρώπη και ξηρασία στην Ισπανία, είπε ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τους αγρότες και «να αποφύγουμε την πόλωση που δυσκολεύει κάθε καλή και γόνιμη συζήτηση. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε κάτω από αυτήν την πίεση που αισθάνεται η αγροτική κοινότητα.», είπε ο Σέφτοβιτς. Ερωτηθείς εάν η παραχώρηση της Τετάρτης θα ήταν αρκετή για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, παραδέχτηκε ότι η ΕΕ πρέπει να «εντείνει» τον διάλογο με τους αγρότες για να βεβαιωθεί ότι εισακούστηκαν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει μια ήπειρος που θα είναι κατοικήσιμη, επίσης, στο μέλλον», πρόσθεσε. 

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη κέρδισαν την πρώτη τους παραχώρηση από τις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να ανακοινώνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου παράταση για ένα χρόνο στους κανόνες που θα τους ανάγκαζαν να παραμερίσουν γη για να ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους, προκειμένου να λάβουν το τσεκ. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της ΚΑΠ και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8, δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις, που και πέρυσι όμως «πάγωσε» ελέω Ουκρανικής κρίσης.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ο ξηρός Οκτώβρης οδηγεί σε περικοπές στις διελεύσεις εμπορικών πλοίων στη Διώρυγα του Παναμά

Με ισχύ έως και 106 ίππους και νέα χαρακτηριστικά τα SAME Dorado του 2024

Ψηφίστηκε η Οδηγία για το Greenwashing, αλλαγές στη σήμανση τροφίμων

Αφήστε ένα σχόλιο