AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ανιχνεύτηκε ο ιός ToLCNDV σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιού στο Ηράκλειο

[ad_1]

Ο ιός Tomato leaf curl New Delhi virus (ToLCNDV) είναι ένας διμερής ιός που ανήκει στο γένος Begomovirus της οικογένειας Geminiviridae. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε καλλιέργειες ντομάτας στην Ινδία το 1995. Το 2012 πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Μούρθια της Ισπανίας και γρήγορα μεταδόθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τον Ιανουάριο του 2015 ανιχνεύτηκε στην Τυνησία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες πεπονιού, αγγουριού και κολοκυθιάς. Το 2018 βρέθηκε στην Ελλάδα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε καλλιέργειες κολοκυνθοειδών και έκτοτε έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η συμπτωματολογία ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, παρατηρείται μεσονεύρια χλώρωση των φύλλων, που εξελίσσεται σε ένα κίτρινο φλυκταινοειδές μωσαϊκό. Επιπλέον, ο ιός προκαλεί καρούλιασμα και παραμορφώσεις στα φύλλα, καθώς και νανισμό των φυτών. Ο νανισμός είναι ιδιαίτερα έντονος όταν η προσβολή συμβαίνει σε νεαρά φυτά.

Η παραγωγή των καρπών διακόπτεται, και οι καρποί των κολοκυνθοειδών εμφανίζουν τραχύτητα στην επιφάνειά τους και επιμήκη σκασίματα.

Ο ιός μεταδίδεται από τον αλευρώδη του καπνού, Bemisia tabaci, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αυτό το έντομο είναι κοινός εχθρός για τις καλλιέργειες κηπευτικών. Η μετάδοση του ιού είναι έμμονη, καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται και κυκλοφορεί εντός του φορέα. Οι ζεστές και ξηρές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της ίωσης. Η προσβολή εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στην καλλιέργεια. Επιπλέον, ο ιός ενδέχεται να μεταδίδεται μέσω εμβολιασμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να μεταδοθεί μηχανικά μέσω επαφής των φυτών ή με τους σπόρους.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού ToLCNDV περιλαμβάνουν την έγκαιρη και επιτυχημένη καταπολέμηση του έντομου-φορέα Bemisia tabaci με τη χρήση χρωματικών κολλητικών παγίδων, εντομοστεγών δικτύων, και με εφαρμογή εγκεκριμένων χημικών και βιολογικών εντομοκτόνων. Επιπλέον σημαντική είναι η χρήση υγιούς φυτικού υλικού, η άμεση εκρίζωση και απομάκρυνση μολυσμένων φυτών εντός της καλλιέργειας, και η εξάλειψη ζιζανίων και υπολειμμάτων της καλλιέργειας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, οι παραγωγοί υποχρεούνται να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή ασυνήθιστων συμπτωμάτων.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι πληρωμές στους αγρότες

Συλλαλητήριο αγροτών την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα

Μινιατούρες ελαιολάδου από το Συνεταιρισμό Άντισσας

Αφήστε ένα σχόλιο