AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ανοδικά για τα 390 ευρώ ο τόνος η τιμή σκληρού σίτου στη Φότζια, προς τα 350 ευρώ τα ελληνικά σκληρά

[ad_1]

Η ιταλική αγορά κλήθηκε να αποτιμήσει εξελίξεις ενός μήνα στο ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο σκληρού σίτου. Από τους πτωτικούς διαγωνισμούς σε Τυνησία και Αλγερία, μέχρι τη μειωμένη δραστηριότητα Καναδά, την εξάντληση των διαθεσιμοτήτων της Τουρκίας και τις μικρές σπορές στην Ιταλία, τίποτα δεν είχε αποτυπωθεί στη Φότζια και για αυτό μια μεταβολή αυτήν την εβδομάδα αποτελούσε μια εύκολη μαντεψιά.

Η λίστα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 385-390 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 370-375 ευρώ ο τόνος.

Στην Ελλάδα, οι τιμές που ακούγεται οτι πληρώνουν οι αγοραστές κυµαίνονται στα 340-345 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες φετινές ποιότητες.

Υπενθυμίζεται ότι οι σπορές στην Ιταλία έδειξαν µειωµένο ενδιαφέρον των παραγωγών στην καλλιέργεια, αφού απογοητεύτηκαν από τις εµπορικές εξελίξεις του αλωνισµού του 2023. Επίσης, η αγορά εξακολουθεί να κινείται µε οριακά αποθέµατα, κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. 

Βέβαια η Τουρκία κάλυψε κενό 1,3 εκατ. τόνων σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε τις ποσότητες που ετοιμάζει η γειτονική χώρα για το επόμενο εμπορικό έτος, ούτε φυσικά και την ακριβή προέλευση του σίτου. 

Πάντως πρόσφατα και η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα σταματήσει για τους επόμενους μήνες τις εξαγωγές σκληρού σίτου. 

Τα παραπάνω έχουν μια μάλλον θετική επίδραση στις τιμές ή έστω απομακρύνουν τους παράγοντες πίεσης.

Μάλιστα, ο παράγοντας της Τουρκίας κράτησε πίσω τις εξαγωγές του Καναδά, σε μια συνθήκη που αναπόφευκτα και εκεί νέες εξελίξεις. Από τη μία οι διαθεσιμότητες του Καναδά επιβάλλουν μια νηφαλιότητα στην αγορά, που αποκλείει εκρηκτικές κινήσεις προς τα πάνω για τις τιμές. Από την άλλη, ενδέχεται να αποθαρρύνει τους εκεί παραγωγούς με αποτέλεσμα συρρίκνωση των εκτάσεων, κάτι το οποίο θα απαντηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, όταν θα υπάρξουν οι πρώτες στατιστικές μετρήσεις προθέσεων σποράς.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Σε συνεργασία με την ΕΜΥ προετοιμάζεται το «αγροτικό 112»

Ψήφος εμπιστοσύνης Αυγενάκη στην ΕΘΕΑΣ,  συνεργασία για την ΚΑΠ 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

Αφήστε ένα σχόλιο