AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Απέτρεψε Ουκρανική επίθεση κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

[ad_1]

Επίθεση Ουκρανικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων ημιβυθιζόμενων ναυπηγημάτων (semi-submersible naval drones) κατά Ρωσικών “πολιτικών (μη στρατιωτικών) πλοίων μεταφορών” στη Νοτιο-Δυτική Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε χθες πως απέτρεψε η Ρωσία, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια δίοδος για εξαγωγές σιτηρών από αμφότερες τις εμπόλεμες χώρες και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Τα εμπορικά πλοία μεταφοράς αγαθών – δεξαμενόπλοια ή χύδην φορτίου – στη Μαύρη Θάλασσα, σε γενικές γραμμές έχουν παραμείνει έξω από το στόχαστρο αμφοτέρων των χωρών, που πολεμούν στο έδαφος και στα νερά της Ουκρανίας από τον Φλεβάρη του 2022. Όμως, τον περασμένο Ιούλιο, τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία ανακοίνωσαν, ότι εφεξής κάθε πλοίο που προσεγγίζει λιμάνι του εχθρού θα θεωρείται πως δυνητικά μεταφέρει στρατιωτικά εφόδια, πυρομαχικά, όπλα, εξοπλισμό κτλ..

Σύμφωνα με δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην κοινωνική πλατφόρμα Telegram, η Ουκρανία προχθές Παρασκευή επιχείρησε να πλήξει “με τρομοκρατική επίθεση, Ρωσικά πολιτικά πλοία μεταφορών, μέσω τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων ημιβυθιζόμενων ναυπηγημάτων”. Στην ίδια δήλωση αναφέρεται, ότι Ρωσικά πλοία περιπολίας και μαχητικά αεροσκάφη απέτρεψαν την επίθεση, καταστρέφοντας ένα πλεούμενο drone με βολές πυροβολικού και εξουδετερώνοντας τα υπόλοιπα μέσω ηλεκτρονικού πολέμου. Δεν αναφέρθηκαν ζημίες σε εμπορικά πλοία ή σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ρωσία αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία ασφαλούς εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία – για την οποία είχε διαμοεσολαβήσει η Τουρκία – ανακοινώνοντας αντ’ αυτού, πως όλα τα εμπορικά πλοία που κατευθύνονται σε Ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως δυνητικά μέσα μεταφοράς στρατιωτικού υλικού. Μια ημέρα μετά τη Ρωσική ανακοίνωση, η Ουκρανία απήντησε, ότι πλεόν κάθε εμπορικό πλοίο που κατευθύνεται σε λιμάνι της Ρωσίας ή σε κατεχόμενες Ουκρανικές παραθαλάσσιες περιοχές, καθίσταται νόμιμος στόχος, θεωρώντας πως δυνητικά μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει βουλιάξει με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροχήματα και ναυπηγήματα, αλλά και με πυραύλους, τουλάχιστον ένα Ρωσικό πολεμικό πλοίο, ενώ έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά άλλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Υπερψήφισε νομοθεσία ρύθμισης, διαχείρισης και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει 2.000 στρατιώτες στο Κίεβο

Η Τουρκική Βουλή εγκρίνη την έβταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αφήστε ένα σχόλιο