AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Απειλεί το φουζάριο τις καλλιέργειες κηπευτικών

[ad_1]

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές ασθένειες που εμφανίζονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών όπως η ντομάτα και το αγγούρι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις περιφερειακές ενότητες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας να απειλούνται περισσότερο από την ασθένεια η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικής οικονομική ζημιά στους παραγωγούς. Ο παθογόνος μύκητας μεταδίδεται από το έδαφος και μπορεί να επιβιώσει εκεί για πολύ καιρό. Η μεταφορά του γίνεται τόσο με το χώμα όσο και με το νερό. Επίσης, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων σπόρων, φυτών και υπολειμμάτων από προηγούμενες καλλιέργειες που είχαν προσβληθεί από φουζάριο.

Το φουζάριο προκαλεί ποικίλα συμπτώματα στα φυτά, αρχίζοντας με κιτρινίσματα των παλαιότερων φύλλων και σταδιακή ξήρανση των νεότερων. Αρχικά το κιτρίνισμα και η μάρανση των φύλλων μπορεί να παρατηρηθεί από την μία πλευρά του φυτού. Αυτή η μάρανση παρατηρείται πιο έντονα κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και ξεκινά συνήθως όταν τα φυτά μπαίνουν στο στάδιο της καρποφορίας. Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας, το φυτό σταδιακά ξεραίνεται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το φουζάριο εμφανίζεται και σε νεότερα φυτά, προκαλώντας καχεκτική ανάπτυξη, μάρανση των φύλλων και ξήρανση. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από φουζάριο είναι το καστανό χρώμα στο εσωτερικό των ριζών και των βλαστών των προσβεβλημένων φυτών.

Πρόληψη ως θεραπεία κατά της φουζαρίωσης

Η διαχείριση της ασθένειας φουζαρίου απαιτεί προληπτικά μέτρα σε όλα τα στάδια, προκειμένου να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα. Προτείνεται η αγορά πιστοποιημένου γενετικού υλικού απαλλαγμένου από την ασθένεια, η επιλογή και η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, η διατήρηση υγιών και εύρωστων φυτών με αποφυγή τραυματισμών από μηχανήματα. Η τακτική απολύμανση των μηχανημάτων και η αμειψισπορά μειώνουν το πρόβλημα, ενώ η εκρίζωση των φυτών, σε μεγάλες προσβολές μπορεί να ελαττώσει την προσβολή. Σε περιπτώσεις που απαιτείται χημική καταπολέμηση, χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασθένεια δυσκολεύει να θεραπευτεί, επομένως, οι προληπτικοί ψεκασμοί είναι αναγκαίοι, ιδίως σε χωράφια με ιστορικό προβλημάτων. Επίσης σε χωράφια με ιστορικό μπορεί να γίνει απολύμανση του εδάφους με όμως υψηλό κόστος και όχι σίγουρα αποτελέσματα. Η συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού αποτελεί σημαντική συμβολή για τους παραγωγούς.

[ad_2]

Source link

Related posts

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς και οι αποζημιώσεις στην συνάντηση Αυγενάκη και κτηνοτρόφων Αταλάντης

Δεκτός και ο σπόρος ιδιοπαραγωγής για το πριμ των χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών από τα eco-schemes

Ακόμη μια χρονιά ακαρπίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Αφήστε ένα σχόλιο