AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Από έσοδα 17 τρισ. δολ.μόνο το 1% επενδύεται στην καθαρή ενέργεια!

[ad_1]

 

 

Ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεισφέρει παγκοσμίως μόλις το 1% των  επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, ενώ είναι υπεύθυνος για τις τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

«Δεδομένου ότι ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες μιας κλιματικής κρίσης που επιδεινώνεται διαρκώς, η συνέχιση της ίδιας κατάστασης δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά υπεύθυνη», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, παρουσιάζοντας τν έκθεση της ΙΕΑ, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28)

  • “Οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται πλέον σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη: είτε θα συνεχίσουν να επιταχύνουν την κλιματική κρίση, είτε θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της”, τονίζεται στην έκθεση.

Αυτή τη στιγμή. Όπως προειδοποιεί η ΙΕΑ, για να υπάρξει οποιαδήποτε ελπίδα να περιορίσει ο πλανήτης την άνοδο της θερμοκρασίας, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η ώρα της κρίσης για την πετρελαϊκή βιομηχανία: Οι δύο συστάσεις

Ο Fatih Birol εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μέτρα που οφείλει να λάβει η βιομηχανία, ώστε να συνεισφέρει στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στα πλαίσια της Συμφωνίας των Παρισίων:

  • Πρώτον, πρέπει να μειώσει τη μόλυνση που οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας από τις δραστηριότητές της, όπως την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επεξεργασία των καυσίμων και τη διοχέτευσή τους στους καταναλωτές. Αυτές οι τρεις δραστηριότητες παράγουν σχεδόν το 15% των παγκόσμιων ρύπων που συνδέονται με την ενέργεια.
  • Το δεύτερο μέτρο που προτείνει η ΙΕΑ είναι σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι ο κλάδος επένδυσε περίπου 20 δισ. δολάρια σε προγράμματα καθαρής ενέργειας πέρυσι, δηλαδή περίπου το 2,5% από το σύνολο των δαπανών, αναφέρει η ΙΕΑ. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί στο 50% μέχρι το 2030, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στη μάχη με την κλιματική κρίση.

Μόλις 1% οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Μια αύξηση τέτοιου μεγέθους θα σημαίνει σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ξοδεύουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, από το 2018 μέχρι το 2022, τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν στα 17 τρισ. δολάρια:

Το 40% διοχετεύθηκε στην ανάπτυξη και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 10% πέρασε σε αποζημίωση των μετόχων και μόλις ένα πολύ μικρό μερίδιο (1%) επενδύθηκε στην καθαρή ενέργεια.

  • Με πληροφορίες από ρεπορτάζ του CNBC


[ad_2]

Source link

Related posts

Η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της, πέρασε από τη Γερουσία νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπορν

Τέλος στο πλαφόν 1% στις αποδόσεις των Ιαπωνικών ομολόγων

Γιατί η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια

Αφήστε ένα σχόλιο