AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αργοπορία στα πολεοδομικά σχέδια του Αγρινίου – Θύματα οι επιχειρήσεις

[ad_1]

Αργοπορία στα πολεοδομικά σχέδια του Αγρινίου – Θύματα οι επιχειρήσεις


Αργοπορία στα πολεοδομικά σχέδια του Αγρινίου. Θύματα οι επιχειρήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τελειώνει η 12ετία που προβλέπει το Γ.Π.Σ. και πρέπει να μετεγκατασταθούν!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μείζον πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει με πολλές επιχειρήσεις στον δήμο Αγρινίου, σε περιοχές όπου σύμφωνα με την αναθεώρηση του ΓΠΣ (ισχύει από το 2014) δεν προβλέπονται λόγω αντικειμένου, έκτασης κλπ. Κι αυτό γιατί το περιθώριο που είχε δοθεί προκειμένου να μετεγκατασταθούν ήταν 12 χρόνια από όταν κατατέθηκε η συγκεκριμένη αναθεώρηση. Τον Δεκέμβριο του 2013, μάλιστα, ο Δήμος Αγρινίου είχε προβεί σε ανάθεση μελέτης με τίτλο: «Αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Δ.Ε. Αγρινίου Πολεοδομικό Συγκρότημα Αγρινίου Αγ. Κωνσταντίνου, Δοκιμίου για την προσαρμογή του προς το εγκεκριμένο ΓΠΣ όσο αφορά τους όρους δόμησης και της χρήσης γης».

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι περιοχές όπως εκείνη γύρω από το ΔΑΚ Αγρινίου ή η ευρύτερη περιοχή κάτω από την Αερογέφυρα (κοντά στο προπονητήριο) μέχρι το κοιμητήριο-όπως και αρκετές ακόμη- δεν θα μπορούν να φιλοξενούν σημαντικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια! Νέες άδειες δεν έχουν δοθεί ασφαλώς, καθώς οι περιοχές αυτές κρίθηκαν «προς ανάπλαση», όμως κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει άμεση λύση.

«Στο Αγρίνιο δεν υπάρχει βιομηχανική περιοχή για να λάβουν κίνητρα να πάνε εκεί τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ και γενικότερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόνοια όπως σε χώρες σαν την Γερμανία π.χ., όπου η ίδια η Πολιτεία σου υποδεικνύει και σε διευκολύνει να πας», αναφέρει μηχανικός της περιοχής που γνωρίζει ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Δήμος Αγρινίου προσπαθεί να τρέξει τις εξελίξεις όμως μοιάζει να είναι «όμηρος» των αργών διαδικασιών για ένα ΓΠΣ που, από τις περασμένες δεκαετίες όταν και δινόταν προτεραιότητα στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης και στο χτίσιμο πολυκατοικιών, έπρεπε να περάσει στις αναπλάσεις και στην αλλαγή χρήσης γης για κατοικία.

Όπως έχει γράψει πρόσφατα η «Σ», το πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό, 400 εκ.,  πάει αρκετά αργά, ενώ καλύπτει περίπου το 70% της χώρας και περιλαμβάνει 227 μελέτες για την εκπόνηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Αναθέτουσα αρχή είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που ανέλαβε να υποκαταστήσει το υπουργείο στο συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να επιτευχθούν μικρότεροι χρόνοι στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Όμως κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται.

Μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχαν υπογραφεί μόνο επτά μελέτες, ενώ είχαν προκηρυχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή (ΤΕΕ) συνολικά 140 μελέτες (62% του συνόλου).

Σε απάντηση επιστολής του Συλλόγου  Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), με την οποία έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με την κατάρτιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το υπουργείο είχε απαντήσει προ μηνών ότι η μέχρι σήμερα πρόοδος υλοποίησης του Προγράμματος καταγράφεται ως εξής:

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας (συλλογή στοιχείων, σύνταξη Τευχών δημοπράτησης και έγκριση αυτών αρμοδίως), είχαν προκηρυχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή (ΤΕΕ) συνολικά 140 μελέτες ΤΠΣ (62 % του συνόλου). Από τις 140 προκηρυχθείσες μελέτες, οι 12 επρόκειτο να επαναπροκηρυχθούν, δεδομένου ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών (18.08.2021) δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου!

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 128 μελέτες (56 % του συνόλου) είχαν συναφθεί συμβάσεις με τους Αναδόχους για 7 μελέτες έως 08.06.2023, είχαν αναδειχτεί προσωρινοί Ανάδοχοι για 42 μελέτες και είχε ήδη δοθεί έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) για τη σύναψη συμβάσεων για 5 μελέτες, με ολοκληρωμένο προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για 46 μελέτες.

Για 28 μελέτες ήταν σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία (αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, των τεχνικών και οικονομικών προσφορών) και είχαν αποσταλεί τα τεύχη διαγωνισμού 75 μελετών για έλεγχο προ της διαγωνιστικής διαδικασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο Έργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων του υπουργείου. Τέλος είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για 12 μελέτες προκειμένου να αποσταλούν εν συνεχεία στο ΤΕΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όχι και πολύ καλά, με άλλα λόγια…

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου (που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Παραβόλας, Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων, Αγρινίου και Αγγελοκάστρου, δηλαδή όλη την περιοχή πέριξ της Τριχωνίδας) εντάχθηκε στα τέλη του 2021 μαζί με τη μελέτη για το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Οι μηχανικοί της περιοχής του Αγρινίου λένε ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες κινήσεις, αλλιώς θα βρεθούν άνθρωποι μπροστά σε πρόστιμα και σε σημαντική απώλεια εσόδων από βιαστικές και πρόχειρες μετεγκαταστάσεις.

Στα τέλη Οκτωβρίου συγκροτήθηκε νέα ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπροσώπους του ΤΕΕ και των φορέων πολεοδόμων και χωροτακτών με Απόφαση του Ε. Μπακογιάννη Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος «για την επιτάχυνση εκπόνησης των μελετών και την επίλυση τυχόν διαδικαστικών και λοιπών προβλημάτων και δυσλειτουργιών»…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Έμποροι ανοίγουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 17/12 – Προ των πυλών νέος εμπορικός σύλλογος;

[ad_2]

Related posts

Εκτός παράταξης Παπαναστασίου ο Κ. Κιτσοπάνος για την εμπλοκή με την υδροκλοπή

aitoloakarnanianews

Αγρινίο: Προσωρινή αντιδρόμηση της οδού Πάνου Σούλου λόγω των έργων

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Αντιδρούν στο φορολογικό και οι λογιστές – Καμία ηλεκτρονική υποβολή την Τετάρτη

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο