AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αυξομειώσεις δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας το 2024

[ad_1]

Οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη δημοσιευθεί για τις χώρες AMITOM και για την Καλιφόρνια. Παράλληλα, η παραγωγή ξεκινά στις περισσότερες χώρες στο Νότιο Ημισφαίριο.

Χώρες AMITOM

ΕΛΛΑΔΑ

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε 480.000 τόνους, 10% περισσότερο από την περσινή σοδειά των 440.000 τόνων (η τελική παραγωγή μειώθηκε σε 390.000 τόνους). Οι εκτάσεις μπορεί να αυξηθούν κυρίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες δεν είναι τόσο κερδοφόρες όσο οι ντομάτες, ενώ παραμένει σταθερή η παραγωγή στο Νότο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι να επεξεργαστούν περίπου 40.000 τόνοι τομάτας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Το 2024 αναμένεται να διατηρηθεί ο ίδιος όγκος παραγωγής, ύψους 600.000 τόνων όπως και το 2023. Τώρα είναι η κορύφωση της χειμερινής σοδειάς με τις ντομάτες που προέρχονται από το βαθύ νότο της Αιγύπτου.

ΓΑΛΛΙΑ

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά οι προβλέψεις είναι να επεξεργαστούν περίπου 190.000 τόνοι το 2024, δηλαδή περισσότεροι από τους 160.000 τόνους του 2023.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ο στόχος είναι να επεξεργαστούν 120.000 τόνοι το 2024. Οι αγρότες είναι ενθουσιασμένοι και επιλέγουν να φυτέψουν ντομάτες, καθώς οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, ηλιόσποροι, κ.α) δεν είναι τόσο κερδοφόρες αυτήν τη στιγμή. Ένας από τους κύριους σκοπούς είναι η ανάπτυξη του συστήματος άρδευσης στην περιοχή.

ΙΡΑΝ

Η παραγωγή μπορεί να μειωθεί ελαφρώς, ίσως στους 1,9 εκατ. τόνους, από την εκτιμώμενη παραγωγή των 2 εκατ. τόνων το 2023. Η έλλειψη βροχής αυτό το χειμώνα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με το νερό άρδευσης, αν και υπάρχουν αποθέματα νερού και καμία περιοριστική μέτρηση προς το παρόν.

ΙΤΑΛΙΑ

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι 5,6 εκατ. τόνοι, το ίδιο με πέρσι, όπου η αρχική πρόβλεψη και η τελική παραγωγή ήταν 5,4 εκατ. τόνοι. Και οι αγρότες της Ιταλίας επιλέγουν την καλλιέργεια τομάτας λόγω κερδοφορίας αλλά οι μεταποιητές θέλουν να περιορίσουν την παραγωγή λόγω των συνθηκών της αγοράς.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οι συζητήσεις με τους καλλιεργητές ξεκίνησαν μόλις τώρα, οπότε είναι πολύ νωρίς για πρόβλεψη, αλλά η παραγωγή εκτιμάται να παραμείνει περίπου στα 1,4 εκατ. τόνους.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω της τρέχουσας κατάστασης με το νερό. Δεν υπάρχει νερό στην Ανδαλουσία, οπότε υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό των εκτάριων που θα φυτευτούν στην περιοχή. Στην Εξτρεμαδούρα, η κατάσταση με το νερό είναι χειρότερη από πέρυσι και υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την κατανομή του νερού στους αγρότες. Είναι πολύ νωρίς για μια ακριβή πρόβλεψη, αλλά η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 2,3 εκατ. τόνους.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Στις 18 Ιανουαρίου 2024, το συνολικό απόθεμα ήταν 762 εκατ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με 632 εκατ. κυβικά μέτρα την ίδια ημερομηνία πέρυσι, δηλαδή το 32% της χωρητικότητας αποθήκευσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, και παρά την ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τα αποθέματα νερού παραμένουν περιορισμένα, επομένως είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρόμοια αποτελέσματα με πέρυσι όσον αφορά την παραγωγή και την επεξεργασία (774.000 τόνοι επεξεργασμένοι για 11.150 εκτάρια φυτεμένα). Μέχρι στιγμής, οι αρχικές εκτιμήσεις για την περιοχή παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, περίπου στα 12.000 εκτάρια, αλλά είναι νωρίς για μια πρόβλεψη όσον αφορά τον όγκο. Η φύτευση θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι αγρότες επιθυμούν και φέτος να φυτέψουν ντομάτες, καθώς οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες τους απογοήτευσαν το 2023, επομένως η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στους 2,7 εκατ. τόνους.

ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Σύμφωνα με έκθεση του USDA/NASS που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Ιανουαρίου, οι μεταποιητές ντομάτας της Καλιφόρνιας αναφέρουν ότι έχουν ή θα έχουν συμβόλαια για 11,6 εκατ. τόνους (10,5 εκατ. μετρικούς τόνους) το 2024, που αποτελεί μείωση κατά 10% σε σχέση με τα 12,9 εκατ. συμβολαιογραφημένων τόνων (11,7 εκατ. μετρικούς τόνους) που προβλέφθηκαν στην έκθεση της Καλιφόρνιας για τη Επεξεργασμένη Ντομάτα τον Αύγουστο του 2023. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συμβατική παραγωγή για το 2024 θα προέλθει από 232.000 στρέμματα (93.900 εκτάρια), παράγοντας μια μέση απόδοση 50,0 τόνων ανά στρέμμα (112,2 μετρικούς τόνους ανά εκτάριο). Η πρόβλεψη για τη έκταση συμβατικών καλλιεργειών φέτος είναι 9% κάτω από την εκτίμηση του 2023 για 255.000 στρέμματα (103.200 εκτάρια) σύμφωνα με την πρόβλεψη του Αυγούστου.

ΧΩΡΕΣ ΝΟΤΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση στην Αργεντινή είναι 8.100 εκτάρια, όπου τα 6.500 εκτάρια βρίσκονται στη Μεντόζα και το Σαν Χουάν. Η συνολική πρόβλεψη είναι 660.000 τόνοι, η συγκομιδή ξεκίνησε στο βόρειο μέρος της χώρας, στις αρχές του Νοεμβρίου 2023. Τώρα, η συγκομιδή βρίσκεται στις επαρχίες Σαν Χουάν και Λα Ριόχα υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Δεν διαπιστώθηκε ιός της τομάτας με καστανή ρυτίδωση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η πρόβλεψη στην Αυστραλία έχει ρυθμιστεί προς τα κάτω σε 223.000 τόνους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντονων βροχοπτώσεων και πολλαπλών καταιγίδων που διήρκεσαν από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου. Η ένταση αυτών των καταιγίδων φαίνεται σε πολλές αναφορές για χαλάζι, πλημμύρες και έντονους ανέμους, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες σε ορισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη αντιστοιχεί σε μια μείωση 15% σε όλο τον κλάδο. Η έναρξη της περιόδου συγκομιδής για τον κλάδο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 26 Ιανουαρίου.

ΧΙΛΗ

Οι καλλιέργειες παραμένουν αμετάβλητες στα 14.750 εκτάρια στη Χιλή. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει αργότερα από το κανονικό λόγω του ότι το Νοέμβριος του 2023 ήταν ο πιο κρύος Νοέμβριος εδώ και πολλά χρόνια και το Δεκέμβριο ήταν επίσης κάτω από τον κανονικό μέσο όρο. Για αυτό το λόγο, εκτιμάται ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αντί για την κανονική έναρξη στα τέλη του Ιανουαρίου. Είναι δύσκολο να καθοριστεί μια εκτίμηση για την απόδοση στον αγρό.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Η Νότια Αφρική προγραμμάτισε μια σοδειά 160.000 τόνων για το 2024. Η συγκομιδή για την επεξεργασία του καλοκαιριού θα ξεκινήσει το τέλος του Ιανουαρίου.

Πηγή: WPTC

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο πρωτογενής τομέας καταλύτης λύσεων απέναντι στην κλιματική κρίση

Σεμινάρια για τον αλιευτικό τουρισμό και τους επαγγελματίες αλιείς από την Περιφέρεια Κρήτης

ΕΛΓΑ ΕΚΤΑΚΤΟ- ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ 20/2/2024! Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΗΡΘΕ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ!!

Αφήστε ένα σχόλιο