AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Βαθαίνει το ρήγμα των ΗΠΑ με το Ισραήλ, σχετικά με την επιχείρηση στη Γάζα

[ad_1]

Λωρίδα της Γάζας

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν διαφωνούν όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Χαμάς και με το πώς οι δύο χώρες οραματίζονται το πολιτικό μέλλον της Γάζας, λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Εν μέσω φρικτών σκηνών από νοσοκομεία της Γάζας και αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων, η απογοήτευση αυξάνεται μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και να επιτρέψουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ανησυχία

Ανησυχούμε ότι δεν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν τις απώλειες αμάχων“, δήλωσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης. Τα σχόλια έγιναν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, όπου, όπως είπαν, μαχητές της Χαμάς δρούσαν από ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης. Η τριβή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αφορά κρίσιμα μακροπρόθεσμα ζητήματα σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής -η οποία κυβερνά σήμερα τη Δυτική Όχθη- και την αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών για μια λύση δύο κρατών και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι. “Υπάρχει ένα διαφαινόμενο χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με το πού θα βρισκόμαστε σε ένα ή δύο μήνες“, δήλωσε ένας Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

Παρόλο που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπάθησαν να παρουσιάσουν δημόσια ένα ενιαίο μέτωπο, το χάσμα αποκαλύφθηκε μετά τη δήλωση του Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα έχει ρόλο ασφαλείας στη Γάζα για αόριστο χρονικό διάστημα. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αντέδρασε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν καμία πρόταση για επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας ή αποκλεισμό του θύλακα.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει “καμία επανακατάληψη της Γάζας μετά τη σύγκρουση, συνεπώς, καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας” και “καμία μείωση του εδάφους της Γάζας“, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο.

Πλήρης διαφωνία

Ο Μπλίνκεν παρουσίασε επίσης το πιο λεπτομερές όραμά του μέχρι στιγμής για το μέλλον της Γάζας, λέγοντας ότι “πρέπει να περιλαμβάνει διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή“. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα από τους αντιπάλους της στη Χαμάς, διαχειρίζεται ημιαυτόνομες περιοχές της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Οι ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις θεωρούν την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αλλά δεν έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, ως τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, απέρριψε την πρόταση του Μπλίνκεν, λέγοντας στο NBC News ότι η Γάζα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και ότι οποιαδήποτε παλαιστινιακή δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν είναι ικανή για αυτή τη δουλειά. Ο διάλογος μεταξύ του Μπλίνκεν και του Νετανιάχου κατέδειξε πώς οι δύο σύμμαχοι πασχίζουν να βρουν κοινό έδαφος σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι.

Ο Μάθιου Λέβιτ της δεξαμενής σκέψης Washington Institute for Near East Policy δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από το Ισραήλ να περιγράψει μια ρεαλιστική πρόταση για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Η “νεκρή ζώνη”

Νομίζω ότι υπάρχει μια απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει περισσότερα και δεν έχουν τοποθετηθεί για το τι θα ακολουθήσει“, δήλωσε ο Λέβιτ. Οι διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι κάτι στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα θελήσει να πάει προς τα εκεί, διότι θα προτιμούσε να συνεχίσει να ασχολείται με τη Γάζα ως ένα ζήτημα ξεχωριστά από τη Δυτική Όχθη, ξεχωριστά από το ευρύτερο ζήτημα μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής πολιτικής λύσης“, δήλωσε ο Τζέραλντ Φάιερσταϊν της δεξαμενής σκέψης Middle East Institute, πρώην ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης. “Θα υπάρξει σύγκρουση για αυτό“.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι επίσης επιφυλακτικοί απέναντι σε μια ιδέα που προβάλλεται από πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους για τη χάραξη μιας βαριά οχυρωμένης “νεκρής ζώνης” στη βόρεια Γάζα για την προστασία του Ισραήλ από κάθε μελλοντική επίθεση από τη Γάζα.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια λωρίδα ασφαλείας μετά τον πόλεμο, μια νεκρή ζώνη, για να τους απομακρύνουμε από το Ισραήλ, π.χ. σε βάθος 1 χιλιομέτρου. Και θα υπάρξει κάποιου είδους μεταβατική περίοδος μετά την οποία θα υπάρξει μια μορφή αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί για αυτούς“, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Νάφταλι Μπένετ.

Αντιδράσεις

Ερωτηθείς αν η νεκρή ζώνη θα σήμαινε την κατάληψη εδαφών από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο Μπένετ είπε: “Υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσεις όταν πηγαίνεις και δολοφονείς αθώους πολίτες. … Δεν το κάνουμε επειδή θέλουμε να αρπάξουμε γη. Όπως είπα, δεν έχουμε καμία επιθυμία για κάτι τέτοιο. Αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τον λαό μας“. Η Ζάχα Χασάν, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι μια τέτοια πρόταση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και “θα σήμαινε ουσιαστικά την προσάρτηση του εδάφους της Γάζας“.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τον εκτοπισμό μιας παλαιστινιακής κοινότητας που αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες σε “μικρότερο χώρο“, ενισχύοντας τους φόβους στην περιοχή ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εκδιώξει μόνιμα τους Παλαιστίνιους από τη βόρεια Γάζα, προσέθεσε χαρακτηριστικά. “Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικά αποδεκτό“, δήλωσε η Χασάν, η οποία ήταν μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές ειρηνευτικές συνομιλίες το 2011 και το 2012. “Και από ανθρωπιστική άποψη, δεν θα μπορούσε να πετύχει“.

Πρόβλημα και οι έποικοι

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι μια νεκρή ζώνη που θα ελέγχεται από το Ισραήλ στο εσωτερικό της Γάζας θα σήμαινε συρρίκνωση του εδάφους του θύλακα, κάτι που ο Λευκός Οίκος θεωρεί απαράδεκτο. “Οι ΗΠΑ έχουν πει κατ’ αρχήν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα. Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός“, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης θορυβηθεί για την αύξηση της βίας κατά των Παλαιστινίων από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη. Όταν ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Νετανιάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στο πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ότι τα περιστατικά ήταν “απαράδεκτα“, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο

Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, διχασμένο ως προς το τι πρέπει να ακολουθήσει στη Γάζα και ως επί το πλείστον επιφυλακτικό ως προς την αναβίωση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για μια λύση δύο κρατών, είναι απασχολημένο τώρα με τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς και επιθυμεί να αποδείξει στο ισραηλινό κοινό ότι η ασφάλεια της χώρας έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με αναλυτές και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ δεν έχει ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό όραμα όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας μετά την εξάλειψη της Χαμάς“, δήλωσε ο Ναντάβ Εγιάλ, ισραηλινός σχολιαστής και δημοσιογράφος. “Δεν είναι ότι κρύβει τις προθέσεις του. Εξακολουθεί να σκέφτεται τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη Λωρίδα της Γάζας“.

Επίπονες συνομιλίες

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα απαιτούσαν επίπονες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ο Μπλίνκεν εξασφάλισε μια καταρχήν συμφωνία για την περιοδική παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ μετά από συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους στις 10 Νοεμβρίου. Αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων συνεχίστηκαν για μέρες μετά και η ανακοίνωση δεν έγινε παρά μια εβδομάδα αργότερα, είπαν οι αξιωματούχοι.

Κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας είναι σαν να βγάζεις δόντια“, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη απόκλιση με το Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να απειλήσει με παρακράτηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ή να επιβάλει άλλες συνέπειες στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στην προσέγγιση της κυβέρνησής του, προσπαθώντας να ασκήσει επιρροή στο Ισραήλ πίσω από κλειστές πόρτες και να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. “Πιστεύει ότι έχουμε επιρροή και ότι αυτή η επιρροή έχει λειτουργήσει. Είμαστε άνετοι με την επιρροή που έχουμε. Αλλά τα πράγματα δεν κινούνται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε“, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


[ad_2]

Source link

Related posts

Ποιοι είναι οι Χούθι και γιατί επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά θάλασσα

Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σχεδόν 5 χλμ μέσα στη Γάζα

Μακελειό στη Μόσχα: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Αφήστε ένα σχόλιο