AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Βράζει» η εστίαση και στο Αγρίνιο

[ad_1]

«Βράζει» η εστίαση και στο Αγρίνιο


Αναψυκτικά: 24% ο ΦΠΑ στην εστίαση, 13% στο super market

«Βράζει» η εστίαση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία εξαπατημένοι από την κυβέρνηση αισθάνονται και στο Αγρίνιο οι άνθρωποι του κλάδου, που περίμεναν μείωση φόρων.

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Κώστας Ναστούλης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν Σωματεία και Σύλλογοι εστίασης ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου, σχετικά με την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα αναψυκτικά.

Στην επιστολή τους τονίζουν μάλιστα πως αν η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποσυρθεί, θα αποσύρουν από τους καταλόγους των καταστημάτων τα συγκεκριμένα προϊόντα!

«Αρνούμαστε την μετατροπή της εστίασης σε είδος πολυτελείας για λίγους» τονίζουν οι 28 συνολικά σύλλογοι στον κλάδο της εστίασης οι οποίοι αντιδρούν, προσθέτοντας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου Κώστα Ναστούλη πως: «σε απάντηση κυβερνητικών στελεχών ότι η αύξηση εντάσσεται σε μία γενικότερη λογική πολιτικής, όπου δεν είναι δυνατόν να αβαντάρουν τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη και κάνουν κακό στην υγεία αυτών που τα καταναλώνουν, θα κάνω την ερώτηση: Συγνώμη αλλά τα αναψυκτικά βλάπτουν όταν τα σερβίρουμε στους χώρους εστίασης και όταν πωλούνται στο ράφι τον super market δεν βλάπτουν; Η αντίφαση στο μεγαλείο της».

Παράλληλα οι επαγγελματίες της εστίασης τονίζουν πως αν σε ένα ποτό ο πελάτης επιθυμεί και αναψυκτικό δεν θα αυξηθεί η τιμή του ποτού σε βάρος του πελάτη… Και αυτό θα συμβεί διότι ο κλάδος της εστίασης δεν είναι σε θέση πλέον να ανταπεξέλθει στην απορρόφηση κάθε πιθανής αύξησης που μπορεί να επιφέρει η απόφαση της Κυβέρνησης, που σίγουρα θα προκαλέσει «ντόμινο» εξελίξεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης αναλύοντας όλες τις πτυχές της υπόθεσης που βάζουν στο τραπέζι οι επαγγελματίες της εστίασης και μιλώντας στη «Σ» σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά τονίζει:

«Βράζει» η εστίαση και στο Αγρίνιο - Εξαπατημένοι από την κυβέρνηση αισθάνονται οι άνθρωποι του κλάδου, που περίμεναν μείωση φόρων
O Κώστας Ναστούλης

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η εστίαση είναι το εξιλαστήριο θύμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Προεκλογικά τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στις εκλογές του 2023, ο Πρωθυπουργός με προσωπικές του δηλώσεις υποστήριζε ότι σκοπός του είναι «η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 21% & 11% σε βάθος τετραετίας και ότι η μείωση φόρων επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος».

Ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι σε πρώτη φάση και συγκεκριμένα από 1/1/24 θα γίνει μετάβαση στον υψηλό συντελεστή 24% των σερβιριζόμενων αναψυκτικών και ροφημάτων, αυτών δηλαδή που σερβίρουμε στη σάλα μας, κάτι που μας επαναφέρει στην περίοδο των μνημονίων. Τότε που είχαμε αλλεπάλληλες αυξομειώσεις και για μια περίοδο αγοράζαμε με ΦΠΑ 13% και πουλάγαμε με 24%, κάτι που κατέκρινε αυστηρά ο Πρωθυπουργός.

Για αρχή, θα θυμίσω ότι τότε βάλαμε πλάτη όλοι μας και δεν είχαμε αύξηση των τιμών, επομένως το αφήγημα ότι «όταν μειώσαμε το ΦΠΑ δεν ρίξατε τις τιμές» δεν ισχύει.

Στη συνέχεια θα θυμίσω ότι το προεκλογικό τάξιμο με μεσοσταθμική μείωση σε βάθος τετραετίας, μετατράπηκε ως διατήρηση του συντελεστή στο 13% και συνάμα μας δόθηκε σαν λύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αποτέλεσμα, αντί να υπάρξει τουλάχιστον μονιμοποίηση του, συμβαίνει το αντίθετο.

Επίσης σε απάντηση κυβερνητικών στελεχών ότι η αύξηση εντάσσεται σε μία γενικότερη λογική πολιτικής όπου δεν είναι δυνατόν να αβαντάρουν τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη και κάνουν κακό στην υγεία αυτών που τα καταναλώνουν, θα κάνω την ερώτηση : Συγνώμη αλλά τα αναψυκτικά βλάπτουν, όταν τα σερβίρουμε στους χώρους εστίασης και όταν πωλούνται στο ράφι τον super market δεν βλάπτουν; Η αντίφαση στο μεγαλείο της.

Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης τιμών από την εστίαση. Θα φτάσουμε στο σημείο να πουλάμε τα αναψυκτικά σε τιμές ποτού. Επιπλέον θα παραγγέλνει ο πελάτης ποτό και στην καλύτερη θα έχει επιπλέον χρέωση, αν προσθέτει αναψυκτικό και στην χειρότερη θα σερβίρεται ξεχωριστά και θα ξεφεύγει η τιμή του.

Για αυτό λοιπόν αντιδρούμε, δεν θέλουμε η εστίαση να γίνει είδος πολυτέλειας και για λίγους. Θέλουμε να ξέρει ο καταναλωτής ποιος είναι ο υπαίτιος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Νομικά Πρόσωπα: Καταργούνται στο Αγρίνιο ΚΕΔΑ, ΚΟΙΠΑ και Σχολικές Επιτροπές

 

 

[ad_2]

Related posts

Δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού από το 8ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου και το 2ο Δημοτικό Παναιτωλίου

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Παράσυρση πεζού κοντά στο ναό της Αγίας Βαρβάρας – Στο Νοσοκομείο ο τραυματίας (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στη Λεπενού

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο