AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Γάλλοι αγρότες πλησιάζουν το Παρίσι καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις διαδηλώσεις

[ad_1]

Οι αγρότες, συνοδεία τρακτέρ πλησίασαν το Παρίσι, τη Λυών και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες στη Γαλλία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, καθώς χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονταν φάνηκαν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις για επέμβαση της αστυνομίας εάν περάσουν τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα αγροτών, που δεν εντυπωσιάστηκαν από τις παραχωρήσεις που προσφέρει η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενθάρρυναν τα μέλη τους να αγωνιστούν, με τον επικεφαλή της ένωσης αγροτών Lot-et-Garonne, Serge Bousquet-Cassagne να εκφράζει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς τη χονδρική αγορά Rungis νότια του Παρισιού, μια βασική πλατφόρμα διανομής τροφίμων για την κεφάλαιο. «Δίνετε αυτή τη μάχη γιατί αν δεν πολεμήσουμε, θα πεθαίνουμε», είπε.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους αγρότες να μείνουν μακριά από το Rungis και τις μεγάλες πόλεις, με τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin, ο οποίος έχει δώσει εντολή στην αστυνομία μέχρι στιγμής να κινηθεί σε ήπιους τόνους, να λέει ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί στρατηγικά σημεία. «Δεν μπορούν να επιτεθούν στην αστυνομία, δεν μπορούν να μπουν στο Rungis, δεν μπορούν να μπουν στα αεροδρόμια του Παρισιού ή στο κέντρο του Παρισιού», είπε ο Darmanin στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. «Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ξανά ότι αν προσπαθήσουν, θα είμαστε εκεί».

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για περιορισμό των διαδηλώσεων, μια συνοδεία τρακτέρ που ξεκίνησε από τα νοτιοδυτικά της Γαλλίας συνέχισε την πορεία της προς το Rungis νωρίς την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, αφού πέρασε τη νύχτα σε φάρμες κατά μήκος της διαδρομής, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αστυνομικές μονάδες με τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α6 που οδηγεί στην αγορά τροφίμων εν αναμονή της άφιξής τους.

Ο Darmanin ανέφερε ότι περίπου 10.000 αγρότες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, αποκλείοντας 100 σημεία κατά μήκος των μεγάλων δρόμων.

Εκτός από την κίνηση στο Παρίσι, νηοπομπές προσπαθούσαν επίσης να περικυκλώσουν τη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

«Δύναμη και περηφάνια»

Τα παράπονα των αγροτών περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην επίτευξη των στόχων μείωσης του άνθρακα, τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τον πληθωρισμό, τη γραφειοκρατία και τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Η γαλλική κινητοποίηση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, θέτοντας τον πρωθυπουργό Gabriel Attal σε δύσκολη θέση, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Attal προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να επιλύσει την κρίση και επαίνεσε τον αγροτικό τομέα ως «δύναμή μας και περηφάνια μας».

Η γεωργία ενσαρκώνει τις «αξίες της εργασίας, της ελευθερίας και της επιχειρηματικότητας», είπε ο Attal, προσθέτοντας: «Είναι ένα από τα θεμέλια της ταυτότητάς μας και των παραδόσεων μας». Σε μια προφανή αναφορά στους αμφισβητούμενους κανόνες της ΕΕ, είπε: «Η Γαλλία πρέπει να λάβει εξαίρεση για τη γεωργία της». Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος ότι οι προηγούμενες κινήσεις της κυβέρνησης δεν έφεραν επαρκή αποτελέσματα, υποσχέθηκε νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.  

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ακρόαση των αγροτών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με αξιωματούχους του συνδικάτου αγροτών FNSEA, του μεγαλύτερου της χώρας, στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης 30 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου επρόκειτο να συναντηθεί με ένα άλλο σωματείο, τη Συνομοσπονδία Αγροτών – η οποία την Τρίτη ζήτησε τον αποκλεισμό των κέντρων διανομής των παντοπωλείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλυσίδες που πωλούν αγροτικά προϊόντα κάτω του κόστους, σε βάρος των αγροτών.

Η Γαλλία θα μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία Mercosur

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι το Παρίσι θα αποτρέψει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur, η οποία έχει αναδειχθεί ως βασικό παράπονο για τους αγρότες που ανησυχούν για τον ξένο ανταγωνισμό.

“Αυτή η συμφωνία της Mercosur, ως έχει, δεν είναι καλή για τους αγρότες μας. Δεν μπορεί να υπογραφεί ως έχει, δεν θα υπογραφεί ως έχει”, δήλωσε ο Le Maire στους τηλεοπτικούς σταθμούς CNews και Europe 1.

Σε επίσκεψή του στη Σουηδία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron επανέλαβε την αντίθεση της Γαλλίας προς τη συμφωνία Mercosur. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για απλοποίηση των κανόνων και ευελιξία στη στήριξη των αγροτών.

Μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα εντεινόμενων γαλλικών διαδηλώσεων, δυσαρεστημένοι αγρότες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντάχθηκαν στο κίνημα.

Δεκάδες Ιταλοί αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με τρακτέρ κοντά στο Μιλάνο την Τρίτη, την τελευταία από μια σειρά μικρών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Τα ισπανικά συνδικάτα αγροτών δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο κίνημα με μια σειρά διαμαρτυριών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρθηκε να επιταχύνει την οικονομική βοήθεια στους αγρότες για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις που κατακλύζουν άλλες χώρες.

Οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ρουμανία.

Πολλή οργή στρέφεται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και στην επικείμενη «Πράσινη Συμφωνία» του μπλοκ.

Η συμφωνία της Mercosur καθώς και οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Μακρόν και της επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, λαμβάνοντας περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων του μπλοκ, τώρα είναι τρίτος πίσω από την Ολλανδία και τη Γερμανία.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Δεσμεύσεις πληρωμών 880 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη Μαρτίου για ενιαία, eco-schemes και συνδεδεμένες

Με τη θετική στάση των Επιμελητηρίων ανοίγονται επιχειρηματικές προοπτικές για τους αγρότες – Σύσκεψη εκπροσώπων Επιμελητηρίων στην Καρδίτσα για την ίδρυση Τμημάτων Αγροτών

ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΡΑ- ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ

Αφήστε ένα σχόλιο