AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Γιατί βγαίνουν τα χταπόδια στη στεριά στα Κουφονήσια;

[ad_1]

Μυστήρια φαινόμενα καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στα Κουφονήσια, με χταπόδια, καλαμάρια και σαρδέλες να βγαίνουν στη στεριά και να γίνονται viral σε βίντεο σαν αυτό:

@giorgospsarros4

♬ πρωτότυπος ήχος – psarros

Για το φαινόμενο μίλησε στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας και πρόεδρος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών της Σχολής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αρχικά ο καθηγητής εξήγησε ότι «η Μεσόγειος είναι ένας μικρός ωκεανός που η έκτασή της είναι λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων ωκεανών. Παρά ταύτα φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών. Έχει πολύ υψηλή βιοποικιλότητα».

Μιλώντας για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό που παρατηρείται στις θάλασσες, τόνισε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στη Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από τα Κουφονήσια που δείχνουν καλαμάρια, θράψαλα και σαρδέλες να έχουν βγει στην στεριά ο ίδιος εξήγησε ότι οι λόγοι δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο με τις σαρδέλες και στη Χαλκίδα. Είχε παλιότερα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη. Η πιο πιθανή εξήγηση που βγαίνουν τα ψάρια στην στεριά είναι ότι τα κυνηγάνε οι θηρευτές τους και αποπροσανατολίζονται» δήλωσε. Σε ερώτηση αν και αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης πως η εμφάνιση φαλαινών και δελφινιών στα ρηχά μπορεί να αποδοθεί στις περισσότερες περιπτώσεις είτε σε κάποιο ατύχημα, είτε στους υποβρύχιους θορύβους που προκαλούν σύγχυση στα θαλάσσια θηλαστικά. Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι μετά την αναπαραγωγική περίοδο, τα θηλυκά θράψαλα και καλαμάρια εξασθενούν, με αποτέλεσμα να παρασέρνονται εύκολα προς τα έξω από τα θαλάσσια ρεύματα.


[ad_2]

Source link

Related posts

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Σταματήστε τώρα τη χρήση του αλουμινόχαρτου στην κουζίνα

Η ψυχική διαταραχή πίσω από κάθε νόσο σύμφωνα με τον Ιπποκράτη

Μπορούν να εξαφανιστούν ανώδυνα οι κιρσοί;

Αφήστε ένα σχόλιο