AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Συνταγες

Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ

[ad_1]

Το αποτυχημένο κέικ!
Αποτυχημένο είναι το κέικ που δεν πήρε όγκο, έπεσε βούλιαξε ή «έκατσε» όπως λέμε, πριν προλάβει να ψηθεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι μέσα να γίνει βαρύ το μείγμα σαν κολλημένη μισοψημένη ζύμη.

Γιατί «έκατσε» το κέικ;
Το κέικ έκατσε, δεν φούσκωσε σωστά και μέσα η ζύμη του έγινε βαριά, χωρίς αέρινη υφή. Γιατί έγινε αυτό;
Όλα τα υλικά που μπαίνουν στο κέικ υγρά και στερεά συνθέτουν μια ζύμη που αφού μπει στην σωστή θερμοκρασία ψησίματος τότε με την ζέστη ο ατμός της υγρασίας των υλικών ψάχνει διέξοδο από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η διαδικασία στην σωστή θερμοκρασία φουσκώνει το κέικ του δίνει όγκο και απελευθερώνει την υγρασία του κέικ.
Έτσι από μια βαριά και κολλώδη υφή που έχει το μείγμα, το κέικ αποκτά μία αέρινη και αφράτη υφή! Παίρνει όγκο φουσκώνει διογκώνεται δημιουργώντας κυψέλες και ψήνεται σωστά.

Αν αντίθετα το υπέροχο κέικ που φτιάξατε μπει σε έναν φούρνο που έχει χαμηλή θερμοκρασία, που δεν έχει ζεσταθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, τότε αφού το βγάλετε από το φούρνο πρώτα θα δείτε ότι δεν έχει πάρει τον σωστό όγκο. Μετά αφού το κόψετε θα δείτε ότι στη βάση του έχει μια χοντρή κόρα 1-1/2 εκατοστού, με πολύ υγρασία, μοιάζει σαν άψητο δηλαδή.
Αντίστοιχα στο κέντρο του, αντί για αφράτη ψύχα, θα έχει βαριά ζύμη κολλημένη, που απλά σταθεροποιήθηκε χωρίς να φουσκώσει. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό γι’ αυτό πρέπει να διαβάσετε τα μυστικά για γλυκά στο φούρνο.

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Αργυρώ


[ad_2]

Source link

Related posts

Λαγάνα εύκολη χωρίς μίξερ και χωρίς ζύμωμα (Video) | Συνταγές

Τυρόπιτα με μυρωδικά | Συνταγές

Μπακαλιάρος τηγανιτός και σκορδαλιά με πατάτα και καρυδόψιχα | Συνταγές

Αφήστε ένα σχόλιο