AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Γιατί ιδρώνουμε ρε παιδιά;

[ad_1]

Η φυσιολογική διαδικασία έκκρισης ιδρώτα από το ανθρώπινο σώμα, για κάποιους ανθρώπους αποτελεί πραγματικό μαρτύριο, ενώ από άλλους δεν γίνεται καν αντιληπτή. Η εφίδρωση μπορεί να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αν υπερβεί τα «κανονικά» όρια, αλλά μπορεί και να μας προστατεύσει σε κάποια κρίσιμη για την υγεία μας στιγμή. Αν διερωτάσαι γιατί ιδρώνουμε άλλοτε λίγο κι άλλοτε πολύ, ψάχνοντας πιθανόν τρόπους αντιμετώπισης της υπερβολικής εφίδρωσης, εμείς θα σου δώσουμε ξανά την απαιτούμενη χείρα βοηθείας.

Για ποιον λόγο ιδρώνουμε;

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει όταν ιδρώνουμε είναι ότι, ενώ ο οργανισμός μας «ανεβάζει θερμοκρασία», το σώμα μας προσπαθεί με φυσικό τρόπο να την κατεβάσει. Παρότι όταν ιδρώνουμε, έχουμε την εντύπωση ότι ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες, στην πργματικότητα αν δεν ιδρώναμε δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε την θερμότητα που εκλύει το σώμα μας. Αν, δηλαδή, χάναμε αυτήν την φυσική λειτουργία, πιθανώς να αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο ακόμα και καρδιακού επεισοδίου κατά τις πολύ ζεστές μέρες.

Και αν αναρωτιέσαι γιατί «ανεβάζουμε θερμοκρασία», σκέψου όλες τις τροφές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα σαν καύσιμα (το όνομα “θερμίδα” δεν είναι τυχαίο), τα οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν οι «μηχανές» του οργανισμού μας. Το «κάψιμο» των τροφών είναι αυτό που παράγει θερμότητα στο σώμα μας, η οποία δίνει το έναυσμα στον εγκέφαλό μας να ενεργοποιήσει την φυσική διαδικασία «δροσίσματος».

Για ποιο λόγο ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι;

Η υπερβολική εφίδρωση η οποία ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα παθολογικά νοσήματα. Μπορεί, δηλαδή, να συνοδεύει χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα χρόνιες φλεγμονές, καρκινώματα, ρευματικά, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, ή συστηματικά νοσήματα όπως η υπέρταση και οι διαταραχές του σακχάρου. Ακόμα, ο αιφνίδιος πόνος, η δύσπνοια ή κάποιες επείγουσες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν την έκκριση ψυχρού ιδρώτα, ή κάποιος μπορεί να ιδρώνει υπερβολικά επειδή κάνει χρήση ορισμένων φαρμάκων ή τοξικών ουσιών. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Πως αντιμετωπίζεται η υπερβολική εφίδρωση;

Η θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης διαφέρει ανάλογα με το αίτιο της εφίδρωσης. Μην αμελήσεις τη σωστή ειδική παθολογική εξέταση που κατευθύνει την ορθή διάγνωση και θεραπεία. Εάν πάσχεις από χρόνιο νόσημα και παίρνεις φάρμακα ενδέχεται να απαιτείται αλλαγή της δοσολογίας ή του είδους των φαρμάκων σας και η εφίδρωση να είναι δείκτης παρενεργειών από τα φάρμακα ή δυσανεξίας.

Παρόλα αυτά έχουμε μια σειρά από τρόπους για να μειώσεις την υπερβολική εφίδρωση χωρίς χρήση φαρμάκων.

Να αποφεύγεις τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (καυτό κρύο) σε λουτρά ποτά και γεύματα

Απόφυγε ισχυρά καθαριστικά σώματος και έντονα αρώματα όπως αντίστοιχα συνθετικά ρούχα εσώρουχα παπούτσια. Προτίμησε άνετα βαμβακερά ρούχα που απορροφούν τον ιδρώτα. Καλό είναι να αλλάζεις άμεσα τα εμποτισμένα στον ιδρώτα ρούχα σου διότι ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες μολύνσεων. Χρησιμοποίησε βαμβακερές κάλτσες σε αθλητικά ή άλλα υποδήματα και άλλαζε τις τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αν είναι δυνατόν.

Απόφυγε σφιχτά ρούχα, σφιχτές ζώνες και υποδήματα. Προτίμησε ανοικτά δερμάτινα υποδήματα που κάνουν το σώμα να «αναπνέει»

Απόφυγε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων τροφίμων. Πίνε επαρκή ποσότητα νερού για να αντικαταστήσεις τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από την εφίδρωση.

Το στρες συνοδεύεται από υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος και επιδεινώνει το πρόβλημα της εφίδρωσης για αυτό χαλάρωσε κι απόφυγε όλες τις στρεσογόνες καταστάσεις.


[ad_2]

Source link

Related posts

Παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Μελέτη αποκαλύπτει την σχέση της άσκησης μέχρι τη μέση ηλικία, με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

“Tech Neck” και κακή στάση του σώματος: Πώς να το προλάβετε

Αφήστε ένα σχόλιο