AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Γιατί τα καρύδια είναι διατροφικός θησαυρός

[ad_1]

Με μέλι και γιαούρτι για ένα σούπερ πρωινό, σκέτα ως σνακ, θρυμματισμένα ως προσθήκη σε σαλάτες, διαλυμένα σε smoothies, τα καρύδια είναι ένα σούπερ τρόφιμο που οφείλεις να βάλεις στη διατροφή σου.

Γιατί;

Αρχικά, μια μερίδα 30 γραμμαρίων αποδίδουν την ακόλουθη διατροφική αξία:

Θερμίδες: 185

Πρωτεΐνες: 4.3 γρ.

Υδατάνθρακες: 3.9 γρ.

Σάκχαρα: 0.7 γρ.

Φυτικές ίνες: 1.9 γρ.

Λίπη: 18.5 γρ.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια περιέχουν καλά, υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και μας προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3. Επιπλέον, 30 γρ. καρυδιών περιέχουν σίδηρο (5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας), μαγνήσιο (14% της ΣΗΠ), ψευδάργυρο (11% της ΣΗΠ), βιταμίνη Ε (2% της ΣΗΠ), Φώσφορο (14% της ΣΞΠ), Χαλκό (50% της ΣΗΠ), φυλλικό οξύ (7% της ΣΗΠ) και βιταμίνη Β6 (12% της ΣΗΠ).

Τα ω-3, συγκεκριμένα, μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και βοηθούν στο να στέλνονται καλύτερα σήματα στον υπόλοιπο οργανισμό.  Η βιταμίνη Ε και το φολικό οξύ (κομμάτι του συμπλέγματος βιταμινών Β) βελτιώνουν τη μνήμη. Τα ω-3 επίσης είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού με τις δράσεις ουσιών που περιέχουν, όπως η αργινίνη και οι πολυφαινόλες.

Φαίνεται επίσης ότι τα καρύδια λόγω των ω-3 λιπαρών και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Τέλος, τα καρύδια αποτελούν δυνατό σύμμαχο του πεπτικού μας συστήματος, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη χλωρίδα του εντέρου, ειδικά ορισμένα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι φυτικές ίνες των ξηρών καρπών προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του εντέρου μας.

Η εποχή συγκομιδής των καρυδιών είναι τον Αύγουστο και ως καταναλωτές θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια χαρακτηριστικά τους:

-Η ψίχα του καρυδιού θα πρέπει να είναι καθαρή λευκού χρώματος. Όταν το χρώμα είναι μαύρο, τα καρύδια είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ όταν είναι πράσινα έχουν αλλοιωθεί.

-Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό. Υπερβολική υγρασία στο χώρο είναι πιθανόν να προκαλέσει μούχλα, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τάγκιση. Όταν φυλάσσονται αεροστεγώς σε κλειστό βαζάκι διατηρούν για περισσότερο το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.

-Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καβούρντισμα και η προσθήκη αλατιού, μειώνουν την ευεργετική τους δράση.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr

 


[ad_2]

Source link

Related posts

Η πρώτη γνωστή περίπτωση στον κόσμο: Άνδρας έσκισε την τραχεία του κρατώντας φτάρνισμα!

Συμβουλές λίγο πριν την εκκίνηση

Σχεδόν το 40% των ασθενών με άνοια στη Βρετανία δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, σύμφωνα με μελέτη

Αφήστε ένα σχόλιο