AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Γιατί το ISIS και ειδικά το ISIS-K έβαλε στο στόχαστρο τη Ρωσία και τι θα κοστίσει αυτό στον Βλαντίμιρ Πούτιν

[ad_1]

Την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να συνέλθει από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ISIS βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά το ότι αντίστοιχες επιθέσεις δεν συμβαίνουν πιο συχνά.

Το ISIS θεωρήθηκε “νεκρό” και εξαφανισμένο το 2017, αφού οι αμερικανικές, ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις νίκησαν το τελευταίο καταφύγιο ενόπλων τζιχαντιστών του σε μια άγρια μάχη γύρω από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης. Η τρομοκρατική ομάδα -η οποία, τα προηγούμενα χρόνια, είχε κυβερνήσει έως και 12 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα αυτοανακηρυγμένο “χαλιφάτο” που κάλυπτε μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας- εξαλείφθηκε ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη, αλλά μερικές χιλιάδες φανατικοί της επέζησαν.

Μίσος για τη Ρωσία

Πολλά δυτικά άρθρα και αναλύσεις περιέγραψαν το ISIS ως ένα ιδιαίτερα βίαιο παρακλάδι της Αλ Κάιντα που είχε ως στόχο να ανακαταλάβει εδάφη που κατείχαν “αποστάτες” κάθε είδους – χριστιανοί, εβραίοι και αντίπαλοι σιίτες μουσουλμάνοι. Όμως η ομάδα ξεχώρισε επίσης τη Ρωσία ως ιδιαίτερα μισητό εχθρό. Από το φθινόπωρο του 2015, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βοηθά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να πολεμήσει όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε έναν εμφύλιο πόλεμο, στέλνοντάς του όχι μόνο βόμβες και πυρομαχικά αλλά και μαχητικά αεροσκάφη που πετούν πιλότοι της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι μαχητές του ISIS ήταν μεταξύ των στόχων αυτών των βομβαρδισμών – και ζήτησαν εκδίκηση. Λίγο καιρό αφότου ο Πούτιν έστειλε βοήθεια στον Άσαντ, μαχητές του ISIS στην Αίγυπτο ανέλαβαν την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας σε πτήση τσάρτερ προς την Αγία Πετρούπολη, σκοτώνοντας 224 επιβάτες, όλοι τους Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Το 2017 ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS ανατίναξε ένα βαγόνι του μετρό στο σύστημα του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σκοτώνοντας 16 άτομα. Ο βομβιστής του μετρό ήταν από το Κιργιστάν, μια από τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Παρασκευής ήταν από το Τατζικιστάν, μια άλλη πρώην δημοκρατία της ίδιας περιοχής. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Η πλειονότητα των πολιτών αυτής της περιοχής είναι μουσουλμάνοι. Πολλοί από αυτούς δυσανασχετούν με τη Ρωσία για τον επιρροή της από τη σοβιετική εποχή κιόλας (που ενισχύεται, στην περίπτωση της επιρροής της στις μουσουλμανικές περιοχές, από τον λευκό-εθνικιστικό ρατσισμό). Ορισμένοι κάτοικοι αυτών των χωρών έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες άκμασαν με την άνοδο της Αλ Κάιντα και του ISIS.

Το τρομακτικό ISIS-K

Σύμφωνα με αναλυτές, πολλοί από αυτούς που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και είχαν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν για το χαλιφάτο επέστρεψαν στην πατρίδα τους λίγο πριν ή μετά την πτώση της Μοσούλης. Η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από ένα παρακλάδι του τρομοκρατικού κινήματος που ονομάζεται ISIS-K (το Κ σηματοδοτεί την περιοχή Κορασάν, η οποία επικαλύπτει τμήματα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν). Το ISIS-K πολεμά τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν -θεωρεί τους ηγέτες τους, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2017 μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάρρευση της κυβέρνησης της Καμπούλ, ως ανεπαρκώς μαχητικούς.

Παρόλα αυτά, η ομάδα έχει εντείνει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες εκτός της περιοχής της. Τον Ιανουάριο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS-K σκότωσαν 84 Ιρανούς σιίτες που συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη δέηση για τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον ηγέτη των τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, κατά την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του. Η επιτυχία αυτής της επίθεσης μπορεί να ενθάρρυνε την επίθεση στη Μόσχα λίγο περισσότερο από δύο μήνες αργότερα. Την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη δική του αποχώρηση από έναν προηγούμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Κρεμλίνο ανησυχούσε πολύ για την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και ο Πούτιν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την Αλ Κάιντα και προτρέποντας τους ηγέτες της Κεντρικής Ασίας να αφήσουν τον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά τους για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό της δικής μας εισβολής στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014 και ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι επαφές και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχουν διακοπεί.

Προειδοποίηση

Δύο φορές αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια μακροχρόνια πολιτική γνωστή ως “καθήκον προειδοποίησης“, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τους Ρώσους ομολόγους τους για μια αναφορά ότι το ISIS-K σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία. Ο Πούτιν απέρριψε την προειδοποίηση ως “μια προσπάθεια τρομοκράτησης και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας“. Κατά σύμπτωση, λίγο μετά την πρώτη προειδοποίηση των Αμερικανών, η FSB σταμάτησε επικείμενη επίθεση σε μια συναγωγή της Μόσχας. Είναι πιθανό ο Πούτιν ή οι συνεργάτες του να θεώρησαν ότι αυτή ήταν η επίθεση για την οποία μιλούσε η προειδοποίηση των ΗΠΑ (η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν περιείχε λεπτομέρειες για το πότε και πού θα μπορούσε να υπάρξει ένα τρομοκρατικό χτύπημα).

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν πιθανώς επίσης υποστελεχωμένες, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει εκτραπεί -ή αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μεγάλες αίθουσες συναυλιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες στόχοι -και το Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ, τη βορειοδυτική περιοχή της Μόσχας όπου έγινε αυτή η επίθεση, είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο, εστιατόρια και μερικά μουσικά κέντρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο ακόμη και για την πιο πλήρως στελεχωμένη και σχολαστική ομάδα ασφαλείας να ελέγξει κάθε άτομο και κάθε τσάντα που εισέρχεται στις κύριες πόρτες του.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν σαφές ότι ο Πούτιν αιφνιδιάστηκε. Παρέμεινε σιωπηλός για αρκετές ώρες μετά την επίθεση. Όταν τελικά εμφανίστηκε, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για μόλις πέντε λεπτά, δεν έκανε καμία αναφορά στο ISIS και έφτασε κοντά στο να κατηγορήσει την Ουκρανία για το περιστατικό. Πρώτον, παρομοίασε τους δράστες με “ναζί“, έναν όρο που χρησιμοποιεί συχνά για να περιγράψει τους αξιωματούχους στο Κίεβο. Δεύτερον, είπε ότι, όποιοι κι αν ήταν, διέφευγαν προς την Ουκρανία, όπου θα τους υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες (η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και το ISIS-K έχει αναλάβει ανοιχτά την ευθύνη).

Χτύπημα στον Πούτιν

Δεν είναι γνωστό αν οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν ήταν οι μόνοι που έλαβαν μέρος στην επίθεση -ή ακόμη και αν πράγματι έλαβαν μέρος και οι τέσσερις αυτοί άνδρες. Αφού ομολόγησαν το έγκλημα, εμφανίστηκαν στο ρωσικό δικαστήριο σε εμφανώς χτυπημένη κατάσταση, ορισμένοι με μώλωπες και πρησμένα πρόσωπα, ενώ ένας καθόταν αναίσθητος σε αναπηρικό καροτσάκι. Θα βλάψει πολιτικά τον Πούτιν η επίθεση; Κάποιοι πιστεύουν πως ναι. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλοί Ρώσοι έχουν υποχωρήσει στην εσωτερική καταπίεση του Πούτιν, ακόμη και στον πόλεμό του, με το σκεπτικό ότι τουλάχιστον κράτησε τη χώρα ασφαλή και ισχυρή.

Η επίθεση σε αίθουσα συναυλιών δίνει μια χαριστική βολή σε αυτή την αντίληψη -ιδιαίτερα αν τη συνδέσει με μια σειρά επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, σιδηροδρομικές αποθήκες και άλλους στόχους υψηλού προφίλ, που εξαπολύθηκαν είτε από Ουκρανούς που πέρασαν κρυφά τα σύνορα είτε από Ρώσους σαμποτέρ. Από την άλλη, βέβαια, Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν έχει επιβιώσει από μια πληθώρα συνωμοσιών, απειλών και φρικτών καταστάσεων που θα είχαν ρίξει πολλούς άλλους αυταρχικούς ηγέτες από την εξουσία ή και χειρότερα.

Μπορεί να επιβιώσει και από αυτή, και μπορεί ακόμη και να την εκμεταλλευτεί -όπως έχει κάνει μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν- για να εντείνει τις εκστρατείες του εναντίον εχθρών εσωτερικών και εξωτερικών, φανταστικών και πραγματικών. Η λαβή του Πούτιν στην εξουσία είναι ταυτόχρονα επίμονη και ευάλωτη, όπως ακριβώς και η ίδια η Ρωσία που δρα κατά καιρούς σαν μια αδηφάγος αυτοκρατορία και, κατά καιρούς, σαν ένα ετοιμόρροπο γρανάζι που περιστρέφεται εκτός ελέγχου και είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Ο συνδυασμός αυτός -όταν πρόκειται τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φέουδό του- μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Δώστε μας τα F-16 για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο νέος Αργεντίνος “πρόεδρος με το πριόνι” Χαβιέρ Μιλέι πάει ΗΠΑ

Συνεχίζει τα “φύγε εσύ, έλα εσύ” στην κυβέρνηση

Αφήστε ένα σχόλιο